OPINII Mai multe explicaţii posibile

Mihai IORDACHE
Ziarul BURSA #Editorial / 5 iulie 2012

Mihai IORDACHE

Tradiţional şi obiectiv, de când acţiunile SIF s-au listat la bursă la 1 noiembrie 1999, cu foarte mici excepţii, acţiunile SIF2 Moldova au fost cotate mai slab decât cele ale SIF5 Oltenia. Ba chiar au fost foarte lungi perioade în care ele au fost cele mai ieftine. Desigur, au fost explicaţii logice pentru aceasta.

La listare, să ne amintim, VUAN la SIF 2 Moldova era de 1.740 lei vechi, faţă de 2.530 la SIF 5 Oltenia, de circa 3.400 - 3500 lei vechi la SIF 1 şi la SIF 3 şi de 4.990 lei vechi la SIF4 Muntenia. Valoarea scăzută a VUAN a fost influenţată negativ de efectul Iacobov (n.r. Corneliu), cauzată de avalizările la credite luate de către băieţi deştepţi, care nu aveau de gând să le returneze şi de calitatea proastă a portofoliului moştenit de la fostul FPP.

În ultimii 3-4 ani, SIF2 a ajuns într-o nouă eră. Au fost recuperate sumele retrase în mod abuziv de către AVAS, în justiţie, iar circa jumătate dintre acestea au fost încasate efectiv. Tot de atunci a început o acţiune de reconfigurare a portofoliului, accentuată în ultimii doi ani şi cu precădere în 2011. Desigur că acţivul net pe acţiune încă are de suferit. La 31 mai 2012, la SIF2 Moldova acesta este de 2,0877 lei pe acţiune, faţă de 2,4167 lei la SIF1 şi 2,7050 la SIF5, care au capitaluri sociale comparabile. La SIF3, valoarea VUAN este de 1,1118 lei, dar acolo capitalul social a fost dublat. Fără dublare, această valoare ar fi fost dublă, adică 2,234 lei pe acţiune, iar la SIF4, capitalul cocial a fost majorat în perioada 2000- 2003, de la 526 miliarde lei vechi ( 53,6 milioane noi), la 807 miliarde lei vechi, respectiv 80,7 milioane lei noi. Ca să ne referim la ceva comparabil la modul absolut, activul net total al SIF2 Moldova este de 1083,71 milioane lei, faţă de 1326,42 milioane la SIF1 Banat Crişana, de 1214,20 la SIF3 Transilvania, de 1256,71 milioane lei la SIF4 Muntenia şi de 1569,32 milioane lei la SIF5 Oltenia.

Cu toate acestea, în anul trecut, dar şi în acest an, activele au fost cel mai bine administrate, dacă avem în vedere faptul că la 31 mai 2012, profitul SIF2 este de 118,974 milioane lei, faţă de 95,716 milioane la SIF1, de 104,900 milioane la SIF3 Transilvania, de 61,671 milioane lei la SIF 4 Muntenia şi de 54,058 lei la SIF 5 Oltenia. Acum este prematur, dar dacă s-ar calcula un indice neuzual, anume randamentul activelor nete, acesta ar arăta astfel: La SIF 1, randament de 7,216%, la SIF5 de 3,444%. Spun că este prematur, deoarece în restul perioadei se pot întâmpla multe.

Aceste explicaţii nu sunt de ajuns. Foarte recent, am luat la cunoştinţă de două comunicate oficiale ale CA al SIF2 Moldova. Primul prezintă situaţia bilanţului la 31 decembrie 2011 întocmit conform IFRS (standardul internaţional de raportare) care este obligatoriu pentru bănci începând cu acest an şi pentru celelalte societăţi începând cu anul 2013. Situaţiile financiare consolidate întocmite conform IFRS la bănci făcute în paralel cu RAS au arătat diferenţe mai mici sau mai mari, funcţie de corectitudinea înregistrărilor pe RAS, fiind în unele situaţii mai bune pe RAS şi în altele mai bune pe EFRS. Trecerea la IFRS este obligatorie, deoarece suntem membri UE, pe de o parte, dar şi pentru faptul că acesta este recunoscut ca atare de către toate organismele internaţionale la nivel mondial. Rezultatele comunicate de către SIF Moldova, verificate de către KPMG, arată pentru anul 2011 rezultate mult superioare. Astfel, totalul activelor este mai mare cu 414,4 milioane lei, capitalul propriu mai mare cu 404,5 milioane lei, iar profitul net este mai cu 137,4 milioane lei.

Această raportare se încadrează în angajamentul de totală deschidere şi transparenţă faţă de acţionari, des-chidere care este recunoscută şi apreciată de către acţionari, manifestată printre altele şi prin faptul că în ultima lună, acţiunea SIF 2 Moldova are cea mai mare creştere a preţului pe bursă, de peste 16%. În plus, SIF Moldova a luat măsuri concrete de eficientizare a activităţii şi de reducere a cheltuielilor de funcţionare. CA şi-a propus ca numărul de personal să fie redus de la 119 cât a fost atunci când a început procesul, la 59. Numai la ultima şedinţă s-a aprobat desfiinţarea unui departament, a două servicii şi două birouri, rezultând reducerea a 5 posturi de conducere şi a 8 salariaţi.

Din surse confidenţiale, am aflat că această politică de deschidere faţă de acţionari nu este bine primită de către celelalte SIF-uri. Acestea au reproşat faptul că SIF2 Moldova a propus dividendul de 0,22 lei pe acţiune, care le va obliga şi pe celelalte să dea dividende mari. Nici comunicarea rezultatelor financiare calculate conform IFRS nu este prea agreată, iar politica de eliminare a sinecurelor acordate pe scheme ultra încărcate chiar deranjează. Mie, măsura mi se pare perfect normală. Când eram administrator şi director executiv la FPP 4 Muntenia, între 1992 şi 1994, aveam maxim 56 salariaţi, dintre care 8 şoferi şi administram un portofoliu de 1413 societăţi comerciale. Acum, niciun SIF nu are mai multe de 277, iar numărul minim este de 101 la SIF 5 Oltenia.

Cred că, printre aceste aspecte pe care le-am relevat pe scurt, se găsesc cauzele adevărate ale preţului mai mic sau mai mare al acţiunilor celor cinci societăţi de investiţii financiare şi de aici se poate porni la creşterea eficienţei acestora în beneficiul tuturor acţionarilor, fie ei cuponari sau mari acţionari care deţin sau se apropie de 5 %.

NOTĂ: Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar desprinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere. Întreaga responsabilitate privind conţinutul articolului revine autorului.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Aveti o echipa completa acum, se vede ca sunteti mai prezenti pe comunicare (oare sa fie noul membru de vina?). Continuati tot asa si lasat-i pe "jmecherasi" sa incerce in alta parte!

    1. Evident !!! de cand a intrat in CA la SIF2 Ionescu a reusit sa-i scoata din amorteala. Bine ca in sfarsit avem un profesionist adevarat la SIF2.

    A inceput campania electorala la SIF-uri ocazie cu care din orice fleac trebuie sa se faca o mare realizare. Nu conteaza cat din cele spuse reflecta realitatea fiindca nimeni nu este interesat de realitate.

    Toti actionarii si in special cei de la sifuri prefera sa fie amagiti in loc sa constientizeze realitatea - preluarea sifurilor a intrat intr-o noua faza...

    Cred ca un disclaimer in care autorul sa mentioneze ce pozitii are n-ar strica. Nota din subsolul articolului e mult prea vaga.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb