OPINII Noutăţi de pe frontul Covid

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Miscellanea #Sănătate / 14 septembrie 2021

Noutăţi de pe frontul Covid

Imaginea ultimelor zile în România va fi, probabil, mixarea stop-cadrurilor de la Untold, un loc unde zeci de mii de oameni liberi şi fără mască s-au distrat în voie (uneori, şi cu ceva droguri pentru întreţinerea atmosferei, după cum rezultă din rapoartele Poliţiei), cu cele de la deschiderea anului şcolar, cu sute de prichindei speriaţi în spatele măştilor de contactul cu noua instituţie din viaţa lor. Mă rog, nu suntem toţi egali în faţa pandemiei.

Dar principala veste pe care o avem este că celebrul val patru şi-a atins maximul şi a luat-o deja pe pantă descendentă. La nivel global, evident, pentru că România a intrat un pic mai târziu în valul pandemic şi va ieşi, de asemenea, un pic mai târziu de pe panta ascendentă. La nivel global deci, conform Worldometer, după un maxim de 746.000 de cazuri zilnice pe 12 august, s-a intrat sub 500.000, recent. Numărul deceselor zilnice este, de asemenea, în scădere, fapt ce subliniază trendul descendent, dat fiind faptul că între curba infectărilor şi cea a deceselor este un anumit decalaj.

Anglia a renunţat la paşaportul verde şi asta e o mare breşă deschisă în clubul panicoşilor, după cea provocată de decizia din Danemarca de a renunţa la orice restricţii şi a considera Covidul o boală ca oricare altă, gestionabilă de sistemul sanitar. Celor care vor protesta invocând rata mare de vaccinare din Anglia şi Danemarca, le reamintesc că naraţiunea oficială subliniază în prezent nevoia de vaccinare periodică, la 6-8 luni, deci britanicii şi danezii au decis să îşi recupereze vieţile dinainte de pandemie şi fără a mai controla cât de disciplinat se respectă recomandarea în cauză ulterior.

Cum în România începutul valului 4 este aşezat pe grafice la începutul lui august şi cum experienţa majorităţii ţărilor de prin preajmă care au trecut prin valuri succesive Covid arată că durează cam o lună şi jumătate până se atinge maximul, ar rezulta ca finalul lunii septembrie să aducă şi aici maximul acestui val de infectari şi apoi să mergem în scădere, indiferent ce măsuri se iau sau nu.

Cât de sus se va plasa vârful valului patru în România? Dacă am face o proiecţie liniară pornind de la evoluţia de acum, de la minimul din august, aş miza pe o valoare sub 4.000 de cazuri zilnice. Şi, dacă tot suntem la partea cu prognozele, să reţinem opiniile a doi specialişti.

Beatrice Mahler, Managerul Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", este de părere că valul patru al pandemiei nu va fi mai blând decât cele anterioare şi riscă o estimare de 10.000 de cazuri zilnice de Covid-19, pentru luna octombrie. Similar, epidemiologul Octavian Jurma foloseşte un tabel de predicţie conform căruia evoluţia valului patru se apropie de un vârf în jurul a 8.500 de cazuri pe zi, la mijlocul lunii octombrie. E bine să reţinem aceste valori şi aceste predicţii pentru a le confrunta apoi cu realitatea. Nici nu trebuie să aşteptăm prea mult pentru a confrunta prezicătorul cu predicţia şi, în cazul în care aşteptările panicoşilor nu se confirmă, să le dăm şansa să se abţină data viitoare. Sau măcar să îşi pondereze pesimismul. Evident, nu e absolut sigur că o vor face. Domnul Jurma, de pildă, era de părere, prin noiembrie 2020, că doar un lockdown de două săptămâni ne-ar mai putea salva de la dezastru, adică de la 1.000 de morţi pe săptămână. Nu am avut blocarea economiei, nu am stat în case de sărbători, iar valul Covid şi-a urmat trendul şi a scăzut după cele 5-6 săptămâni în care se forţase să îşi atingă maximul. Prin ianuarie, prognoza că se vor depăşi iar 8.000 de cazuri pe zi şi nu au fost decât 6.600 pe vârful valului al treilea etc.

În prezent, conform Worldometer, avem 20.100 de cazuri active şi 600 de forme serioase, critice ale bolii (3% din total). Iar de la începutul pandemiei, am avut 58.730 de cazuri de infectare la milionul de locuitori şi 1.833 decese la milionul de locuitori (3,1% din cei infectaţi). Dacă privim la rece cifrele, parcă n-ar mai fi motivele de panică la fel de mari sau nu într-atât de mari pe cât ar vrea unii.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Jurma este un parerolog DOGMATIC. De aia a fost dat afara din minister chiar de useristii lui. Este nerealist, un scenarist de cosmar.

    1. Valul 4 e cam ultimul val al unei pandemii normale, si faptul de UK si Danemarca au zis pass la certificat si /sau restrictii arata ca tambalalul e pe final!

      Acum normal ca cei care au PROFITAT LA MAXIM de pandemie si au facut averi colosale sunt in continuare INTERESATI SA TINE PANDEMIA LA COTE MAXIMA MACAR PRIN PANICA SI MINCIUNI! 

      ASTA E MODELUL CAPITALIST SI CAND SE INTERFEREAZA PESTE SANATATEA MONDIALA CREAZA SITUATII MONSUTRUASE! EXACT CA IN RAZBOAIELE MONDIALE! 

    CAND INTERESUL E PROFIT MAXIM ASTA CREAZA MILIOANE DE VICTIME COLATERALE!

    IN NUMELE RAZBOIULUI ASA SA INTIMPLAT INTODEAUNA ACUM SI CU ACEST

    RAZBOI BIOLOGIC! 

    Ramane sa vedem daca vom mai avea si alte valuri 5-6 si asta va fi un alt indiciu ca nu avem dea face cu o pandemie "naturala" ci una creata! Cea ce ne va face sa vedem realitatea ca suntem intrun razboi biologic creat de fapt de la finalul lui 2019!

    Inteleg folosirea apelativului "Domnul Jurma" din articol. Este o adresare politicoasa.

    Insa, sintagma "epidemiologul Octavian Jurma" este o asociere incorecta de termeni, intrucat omul nu este epidemiolog, cu toate ca este proslavit ca atare in mai toate sursele media. 

    Nu epidemiolog, ci mai degraba un panicard, vehiculator de fake-news si teroare media.

    Cati dintre cei care au suferit depresii crunte din 2020 incoace isi datoreaza patologia stirilor panicarde vehiculate de unii precum Jurma, Mahler, Rafila sau Cercel? 

    iese tot mai mult in evidenta ca acesta asa zisa pandemie are cu totul alte scopuri , sint zeci de argumente , nu pierd timpul sa le insir ,. multe le gasim pe site oms , de ex s-au schimbat din mers niste definitii , a pandemiei de ex , sau ca imunizarea naturala nu e buna , aia din vaccin e buna etc . toate aceste cazuri de infectari cum le zic , de fapt sint virozele , racerlile si gripa care au fost in fiecare an , dar pe buna dreptate nu au fost umflate ca cele de acum . cu ajutorul media mituita de big pharma , chiar daca ar fi 5 cazuri in toata lumea , dar daca bati lumea la cap doi ani zilnic poate parea o catastrofa . cred ca va veni timpul cand nu se vor mai ascunde si ne vor spune in fata : daca va convine bine daca nu , nu aveti ce face .

    E bine să emiți păreri , îndemnuri în domeniul în care ai studii !

    1. Afirmatia dumitale, pe care o repeti ca o moara stricata la fiecare articol pe tema covid, se aplica si domnului Jurma, dar se pare ca acesta nu vrea sa tina cont de ea.

      Ce facem cand un astfel de individ, gresit etichetat drept "epidemiolog" vine cu predictii care se dovedesc in mod repetat a fi gresite, de fiecare data prin faptul ca umfla numerele, si totusi este constant prezent in mass-media unde milioane de romani il urmaresc?

      Cine are interes sa promoveze astfel de (pseudo-)specialisti care gresesc constant cand fac predictii? 

    cazurile chiar nu conteaza, conteaza decesele si cate sunt grave

    ca cazuri multe are si Marea Britanie, dar nu se mai introduce nici o restrictie, nici o carantina sau inchidere de localuri /evenimente la depasirea unei anumite incidente 

    a, ca sunt vaccinati marea majoritate e partea a doua. dar si mahlerii, jurmii si cine o mai fi din Romania trebuie sa discute in decese si cazuri grave, nu in cazuri totale. aia nu mai e relevant.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb