OPINII O propunere istorică, fără precedent

Mihai IORDACHE
Ziarul BURSA #Editorial / 21 februarie 2012

Mihai IORDACHE

După ce am aflat propunerea de dividend făcută de către SIF2 Moldova să acorde 0,22 lei brut pe acţiune, mă întrebam ce soluţie vor găsi celelalte SIF-uri, în special SIF1, 4 şi 5, care au realizat un profit net pe acţiune mult inferior.

La SIF3 Transilvania nu ar trebui să fie probleme, deoarece a realizat un profit similar, de fapt chiar un pic mai mare. Cu toată bunăvoinţa, cele trei menţionate la început, cu greu vor putea ieşi onorabil în faţa acţionarilor.

Primul răspuns l-am primit deja de la SIF Muntenia. Aceasta a decis să acorde un dividend pe acţiune de 0,081 lei, ceea ce reprezintă transformarea întregului profit net în dividende. Să nu credeţi că a făcut un efort prea mare. La toate SIF-urile, există profituri nerepartizate din anii precedenţi, care la o adică se pot transforma în dividende. În plus, chiar dacă tot profitul net se duce în dividende, în realitate, la SIF4, numai circa 65% va fi plătit efectiv, restul fiind corespunzător acţionarilor aşa-zişi reziduali, care nu îşi ridică niciodată dividendul şi după trei ani acesta se face venit. În acest an, acţionarii sunt chemaţi să voteze prescrierea dreptului la dividend pentru peste 23 milioane lei, dividende neridicate din exerciţiul financiar 2008.

După şahul dat de SIF2 Moldova cu 0,22 lei pe acţiune şi răs-punsul dat de SIF4 care s-a angajat să dea totul, ce soluţie au ceilalţi? Dacă nu vor răspunde ceva care să convină acţionarilor, aceştia au la îndemână posibilitatea de a face contra-propuneri, cu atât mai uşor cu cât limita de deţinere este majorată la 5%.

Dacă ar decide să dea 100%, SIF5 ar putea propune ceva în jurul a 0,095 lei pe acţiune. Dacă apelează la rezervele de profit nerepartizat, am putea avea parte de o altă propunere în premieră istorică, să se dea 120% fond de dividende. Nici nu ar fi o mare problemă, căci are posibilitatea de a vinde 6,54% din BCR, căci anul trecut nu a vândut nimic şi, în plus, a participat şi la majorarea de capital.

Cel mai în pericol să fie atacat este SIF3 Transilvania, cel care anul trecut şi în ceilalţi ani a cam neglijat, ca să nu spun mai mult, interesele legitime ale acţionarilor pe care i-a înfuriat respingându-le cererea lor la un dividend mai mare, comparabil cât de cât cu al celorlalte SIF-uri, pe motive strict formale. Să ne amintim că, anul trecut, SIF3 a acordat 0,03 lei dividende brut pe acţiune, în timp ce la celelalte, acesta a fost cuprins între 0,075 şi 0,103 lei pe acţiune, este drept şi cu un mic stimulent de cerere din partea acţionarilor de la SIF1 şi SIF4. Acţionarii SIF-urilor şi-au cam dat seama de puterea lor şi sunt tare curios ce reacţii vor avea, evident şi în funcţie de ce propuneri vor primi.

Politica de a acorda acţionarilor dividende într-un procent important din profit nu este o noutate pe plan mondial şi nici măcar pe plan naţional. Să ne amintim că Fondul Proprietatea a propus anul acesta să repartizeze 97% din profit ca dividende şi a anunţat că aceasta va fi politica sa pe termen lung.

NOTĂ: Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar des-prinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere. Întreaga responsabilitate privind conţinutul articolului revine autorului.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Prin formula smrchereasca de maj a cap social, practic va absorbi indarat aproape intraga val a dividendelor distribuite. Singurul castig real va rezulta doar din faptul ca activul net pierdut de actionarii care nu vor subscrie, probabil vreo 25%, se va regasi in activul celor care vor subscrie. Dar aceasta smecherie o pot face toate sif-ele iar cel mai bine ar iesi in acest mod, SIF4

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb