OPINII Sistemul economic mafiotizat

Dr. Constantin Cojocaru
Ziarul BURSA #Editorial / 18 iulie 2005

Dr. Constantin Cojocaru

Într-un interviu acordat recent unui cotidian central, Preşedintele Traian Băsescu ne aduce la cunoştinţă faptul că, în România, avem un "sistem economic mafiotizat", în care "interesele oamenilor politici se amestecă cu interesele oamenilor de afaceri", în care "guvernele au emis acte normative pentru grupuri de tip mafiot".

Cuvintele "mafie" şi "mafiot" sînt repetate de multe ori pe parcursul interviului în cauză.

Conform dicţionarului enciclopedic, cuvîntul mafie desemnează o "asociaţie secretă de răufăcători".

Domnul Băsescu nu este primul om politic, nici primul şef de stat postdecembrist care ne spune că, după 1989, România se bucură, pe lîngă multe alte fericiri, şi de prezenţa mafiilor şi a mafioţilor.

După cunoştinţele mele, domnul Băsescu este primul şef de stat care nu se mulţumeşte să recunoască existenţa mafiilor, a asociaţiilor secrete de răufăcători, ci face descoperirea că, în România, a fost construit un "sistem economic mafiotizat". Mai mult, asociaţia de răufăcători care formează actualul nostru sistem economic, nici nu este chiar aşa de "secretă", cel puţin pentru domnia sa. Domnul Preşedinte ştie precis cine sînt membrii asociaţiei de răufăcători, ai mafiei sistemului economic românesc: aceştia sînt oamenii politici şi oamenii de afaceri, ale căror interese "se amestecă", formînd "acea structură de tip mafiot", care "are control pe importante mijloace de mass-media şi influenţează populaţia".

Constatînd că, în România, corupţia a pătruns "pînă la vîrful sistemului politic", domnul Băsescu ne face şi precizarea că "guvernul, cel puţin în perioada 2000-2004 - dar nu este perioadă exclusivă - nu a lucrat pentru 22 de milioane, ci a emis acte normative pentru grupuri de tip mafiot".

Precizările făcute de şeful statului sînt cît se poate de adevărate, însă, nu şi la fel de complete şi de explicite. Mi se pare că cititorul are dreptul la cîteva nuanţări şi dezvoltări.

Nu numai "guvernul", respectiv guvernele postdecembriste au "emis acte normative" pentru "grupurile de tip mafiot", ci şi, mai ales, parlamentele României postdecembriste au emis "acte normative", adică legi, în favoarea mafioţilor.

Mafioţii României postdecembriste nu şi-au realizat obiectivul lor fundamental, acela de a se îmbogăţi, prin încălcarea legii, ca infractori, ci, aşa cum frumos exprimă un fost prim-ministru, fost, actual şi viitor guvernator al băncii naţionale, furînd "cu legea", adică prin adoptarea şi aplicarea de către parlamentele şi guvernele mafiotizate ale ţării a unor legi care au creat "sistemul economic mafiotizat" şi au permis "ames-tecului" de politicieni şi oameni de afaceri să-şi însuşească averi imense, prin jefuirea statului şi a cetăţenilor.

La originea actualului sis-tem economic românesc, cel mai bolnav din Europa, mafiotizat, cum îl numeşte domnul Băsescu, oligarhic, cum mi se pare mie că este mai corect să-l numim, al doilea termen incluzînd şi caracteristicile primului, îşi are originea în Legea nr. 15/1990. Prin această lege, o avuţie imensă, estimată, conform standardelor internaţionale, la peste 300 miliarde de euro, în banii actuali, avuţie acumulată prin truda naţiunii române într-o jumătate de secol, a fost trecută din proprietatea comună, a tuturor cetăţenilor ţării, în proprietatea privată a statului român postdecembrist, fără să se plătească vreo compensaţie celor 6 milioane de familii româneşti din ale căror venituri a fost acumulată această avuţie. A fost cea mai mare naţionalizare, cea mai mare deposedare a cetăţenilor României în întreaga lor istorie. Incomparabil mai mare decît mult hulita naţionalizare făcută de către comunişti. Ulterior, prin legile aşa-zisei privatizări, această avuţie a fost trecută în proprietatea privată a "amestecului" de politicieni şi oameni de afaceri, mai precis a "asociaţiei secrete de răufăcători" constituită din grupul de activişti şi securişti care au preluat puterea în statul român prin lovitura de stat care a urmat revoltei populare anticomunis-te din decembrie 1989.

Fără legea nr.15/1990 şi fără legile aşa-zisei privatizări, grupul mafiot al activiştilor şi securiştilor nu ar fi supravieţuit şi nu ar fi prosperat. Aceasta deoarece le-ar fi lipsit obiectul muncii - pentru ei munca fiind sinonimă cu hoţia - adică avuţia productivă acumulată de poporul român în perioada 1945-1989.

Dacă în 1990, primul parlament postdecembrist al României, în loc să adopte Legea nr. 15/1990, ar fi adoptat proiectul de lege privind împroprietărirea cetăţenilor României cu avuţia productivă acumulată pînă în 1989, pro-iect de lege publicat în ziarul Adevărul din data de 14 august 1990, această avuţie ar fi intrat în proprietatea privată a tuturor cetăţenilor şi, pentru marea lor majoritate, ar fi rămas acolo pe vecie. Românii nu-şi vînd agoniseala. Şi, fără "acoperirea" armatei sovietice, sau de altă naţionalitate, nici un parlament românesc nu ar mai fi adoptat vreo lege prin care să-i deposedeze pe români de capitalul intrat în proprietatea lor privată, pentru a-l pune la dispoziţia mafiei, a grupului de răufăcători format din foştii activişti şi securişti comunişti. Dacă în 1990, averea productivă a ţării ar fi intrat în proprietatea privată a celor 6 milioane de familii româneşti, atunci, cu siguranţă, nici un membru al grupului de răufăcători nu ar mai fi intrat în Parlamentele şi Guvernele României.

Neîndoielnic, grupul de răufăcători şi-ar fi păstrat metehnele, şi-ar fi continuat îndeletnicirile, încercările de a se îmbogăţi furînd de la stat, sau de la cetăţeni. Puterea lor economică ar fi fost, însă, slabă. La fel ar fi fost şi influenţa lor asupra economiei şi a statului. Datorită existenţei lor, am fi avut, oricum, parte şi de corupţie, aşa cum au şi alte state, alte naţiuni, dar nu una "înspăimîntătoare", cum este aceea cu care ne-a fericit mafia politico-afaceristă postdecembristă.

Este îmbucurător faptul că Preşedintele României a ajuns la concluzia, corectă, că ţara se află în mlaştina unui sistem economic mafiotizat. Ar fi şi mai îmbucurător să aflăm că Preşedintele a găsit o soluţie prin care să construiască un sistem economic curăţit de grupurile mafiote. Eu, unul, sînt sigur că nu are nici o şansă să obţină vreun succes în această direcţie atît timp cît puterile statului - legislativă, executivă, judecătorească - sînt controlate complet de către politicienii care au creat actualul sistem economic, politic, social şi moral al ţării. Dacă Preşedintele doreşte, cu adevărat, să ne scape de mafia politică postdecembristă, atunci el trebuie să folosească puterea pe care i-a dat-o poporul şi să ne creeze şansa ca să aducem la conducerea puterilor statului politicieni noi, care nu au participat la mafiotizarea economiei şi societăţii româneşti în ultimii 15 ani. Această şansă ne-o pot oferi numai alegerile...

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb