Oportunităţi de investiţii de 40 miliarde de euro în energie

A.G.R.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 17 august 2009

Ministerul Economiei a identificat oportunităţi de investiţii de circa 40 miliarde de euro în sectorul energetic, ce pot prezenta interese pentru marii investitori, a declarat, duminică, citat de Agerpres, ministrul de resort, Adriean Videanu. Printre aceste oportunităţi, Videanu a menţionat construirea unei noi hidrocentrale pe Dunăre, sau a celei de-a doua centrale nucleare, a cărei locaţie va fi stabilită până la finele anului.

Ministrul Economiei a precizat, într-o conferinţă de presă, că parteneriatul public-privat reprezintă una dintre măsurile ce trebuie avute în vedere pentru depăşirea perioadei dificile actuale, dar a subliniat că, din păcate, în prezent, nu există un cadru legal coerent şi atractiv din punct de vedere al parteneriatului public-privat.

Realizarea Centralei Hidroelectrice cu Acumulare prin Pompaj Tarniţa - Lăpuşteşti presupune asigurarea de fonduri de investiţii de peste 1,1 miliarde euro (fără TVA), conform unui proiect de Hotărâre de Guvern realizat de Ministerul Economiei. Hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşteşti, cu o putere instalată de 1.000 MW, reprezintă un obiectiv prioritar al strategiei pe termen scurt şi mediu de dezvoltare a sectorului energetic prevăzut în Strategia energetică a României 2007-2020.

Construirea hidrocentralei de la Tarniţa este prevăzută a se face prin atragerea, în mod trans­parent, a capitalului privat al companiilor cu bonitate şi forţă financiară, de către o societate comercială înfiinţată în acest scop.

De asemenea, se are în vedere promovarea unei structuri de acţionariat în societatea comercială care se înfiinţează pentru realizarea proiectului şi atragerea unor investitori strategici în acţionariat care să demonstreze un real potenţial financiar şi care să poată prezenta garanţii în realizarea investiţiei.

Hidroelectrica va contribui la capitalul social prin aport în natură, cu active existente şi contravaloarea lucrărilor şi serviciilor pregătitoare (studii, documentaţii, autorizaţii, licenţe etc.), surse proprii, credite atrase, inclusiv garantate de stat, fonduri provenite din listarea la bursă, precum şi prin alte forme de participare financiară, în condiţiile legii.

Vânzarea pachetelor minoritare de acţiuni ale statului necesită o analiză atentă

După o analiză atentă, statul trebuie să ia decizia vânzării pachetelor minoritare de acţiuni, în condiţii de eficienţă economică, a declarat, duminică, ministrul Economiei, Adriean Videanu. "Statul trebuie să ia decizia vânzării, după o analiză atentă, pe fiecare societate în parte, a participaţiilor minoritare ale statului deţinute de AVAS şi Oficiul de privatizare din subordinea Ministerului Economiei", a explicat Videanu.

Domnia sa a dat exemplu cazul companiei CEZ, care a cumpărat Electrica Oltenia şi s-a folosit de un drept contractual pentru a achiziţiona pachetul minoritar de acţiuni, preţul pe care urmează să-l plătească fiind, în urma analizei, mai mare decât cel plătit pentru pachetul majoritar de acţiuni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb