Oprescu spune că în deciziile ce au lăsat bucureştenii fără apă caldă "se simte vânt liberal"

A.C.
Companii #Energie / 6 octombrie 2014

Actualizare 21:43 Ponta: "O parte a CGMB se opune fuziunii RADET-ELCEN"

O parte a Consiliului Municipiului Bucureşti (CGMB) se opune hotărârilor de fuziune a regiei de distribuţie termică (RADET) cu Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), situaţie politică ce trebuie rezolvată, altfel bucureştenii urmând să se supere pe consilieri aflaţi în campanie, afirmă premierul Ponta, potrivit surselor din presă.

El s-a referit astfel la datoriile RADET, în contextul problemelor cu furnizarea apei calde pentru un număr important de bucureşteni.

"Din cauza situaţiei de la Consiliul General al Municipiului Bucureşti - nu vreau s-o transform în politică, deşi e politică, a explicat şi primarul general, azi - se opune Consiliul General, sau, mă rog, o parte a Consiliului General, adoptării hotărârilor care să ne permită să facem fuziunea şi să ştergem datoriile. Sper doar ca toţi consilierii generali, indiferent de apartenenţa lor politică, să-l sprijine pe primarul general, pentru că noi am făcut toate procedurile şi suntem la zi cu totul. Altfel, o să se supere bucureştenii pentru că nişte consilieri generali sunt în campanie electorală, ceea ce e foarte rău", a spus Ponta.

El a adăugat că Guvernul şi primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, au făcut cu mai mult timp în urmă toate demersurile legale pentru fuziunea RADET-ELCEN.

---------

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat azi, despre problema apei calde din Bucureşti, că acţiunea Distrigaz de reducere a presiunii la gaze este "forţată de diverse interese", şi că, în opinia lui, "se simte un vânt liberal" inclusiv în decizii ale celor de la GDF Suez.

Într-o declaraţie de presă făcută astăzi, după ce bucureştenii sectoarelor 2, 3, 4 şi 5 nu au avut apă caldă mai multe zile la rând, edilul a ţinut să sublinieze că respinge "orice presiune făcută, că este de la GDF Suez sau de la ELCEN".

Oprescu a mai spus că deciziile în urma cărora a apărut această problemă au fost luate "în contextul în care suntem în campanie electorală pentru alegerea preşedintelui" şi că în acestea "se simte un vânt liberal".

"Consider că acţiunea Distrigaz Sud Reţele este forţată de diverse interese. Nu vreau să nominalizez, dar se simte un vânt liberal, atât în refuzul consilierilor generali PNL de a vota hotărârea legată de fuziunea RADET-ELCEN de săptămâna trecută, cât şi în deciziile celor de la GDF Suez care, în loc să stea la masa discuţiilor, au redus direct - subliniez, direct - presiunea la gazele naturale. Ei au început să o facă de joi (2 octombrie - n.r.), iar pe noi ne-au informat vineri după-amiază", a afirmat primarul general.

În acelaşi context, Sorin Oprescu a reclamat şi faptul că Distrigaz Sud Reţele nu a informat nici cetăţenii înaintea de a reduce presiunea la gaze. "Astfel de decizii pun în pericol siguranţa cetăţenilor", a mai spus el.

Cu aceeaşi ocazie, Oprescu a făcut un apel "la toţi factorii implicaţi, mai ales la ELCEN şi Distrigaz să privească cu toată responsabilitatea toate aspectele cu impact social, care în ultimă instanţă se pot repercuta chiar pe ei - ca principali furnizori de materie primă şi servicii. Nu am convingerea - cum nu o are nici o bună parte din populaţie sau mass-media - că practicile lor de ani de zile sunt corecte, că nu spun mai mult".

"Înţeleg să colaborăm, dar nici Primăria Municipiului Bucureşti nu poate la nesfârşit să suporte consecinţele managementului defectuos de la nivelul ELCEN-ului, pentru că nici nu avem bani, şi nici nu este corect din punctul de vedere al cetăţenilor şi al banului public", a adăugat primarul Capitalei.

Edilul a adresat şi o solicitare "celor care pot trage la răspundere aceste societăţi (Distrigaz şi ELCEN - n.r.): să vadă foarte clar aceste contracte, care au fost încheiate cu ani în urmă, pentru că eu cred şi susţin cu tărie că aici se aplică clauza privind protecţia consumatorilor în contractul de concesiune a serviciului de distribuire a gazelor".

Bucureştenii din sectoarele 2, 3, 4, 5 şi 6 nu au mai avut apă caldă începând din 2 octombrie. ELCEN, furnizorul Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET), a explicat că apa caldă nu a mai fost livrată la temperaturile obişnuite în urma reducerii cantităţii de gaze primite de la Distrigaz.

RADET a anunţat pe pagina sa de internet, sâmbătă, că a fost nevoită să reducă temperatura apei calde, în sectoarele 2, 3, 4 şi 5, din cauza reducerii presiunii şi cantităţii de gaze livrate către ELCEN.

Începând din 30 septembrie, Distrigaz a limitat cantitatea de gaze livrată către ELCEN, din cauza unei datorii de 88,86 de milioane de lei. Sâmbătă, Distrigaz a anunţat că a reluat furnizarea la parametri normali.

ELCEN a precizat că a acumulat datorii în valoare de peste 88 de milioane de lei către Distrigaz, în timp ce are de recuperat de la RADET aproximativ 2,5 miliarde de lei, fără a mai calcula şi penalităţile, pentru energia termică livrată şi neplatită în perioada noiembrie 2012 - septembrie 2014.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb