Originea pandemiei, controverse pe axa China - OMS

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea #Sănătate / 16 august 2021

Ma Zhaoxu, vice-ministru al Afacerilor Externe din China

Ma Zhaoxu, vice-ministru al Afacerilor Externe din China

Stabilirea locului de unde a plecat în lume coronavirusul nu este o întreprindere uşoară. Presiunea şi interesele sunt enorme, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) insistă pentru o nouă anchetă, China nici nu vrea să audă, un specialist danez vorbeşte despre un posibil accident de laborator, iar pe tărâmul speculaţiilor se însămânţează din greu. Simpla urmărire a reacţiilor poate oferi o primă imagine a ceea ce poate devein un uriaş scandal internaţional. China a respins, săptămâna trecută, apelul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru o nouă anchetă pe teritoriul său pentru a studia originile Covid-19. Simţind presiunea internaţională în creştere, Beijingul solicită o abordare ştiinţifică şi nu una politică. OMS le-a cerut tuturor ţărilor să publice "toate datele despre virus", un apel adresat în special Chinei, de unde răspândirea virusului din laboratorul de la Wuhan rămâne o eventualitate. O acţiune întreprinsă la începutul anului pare mai mult să încurce în acest moment. O echipă de experţi internaţionali a fost trimisă de OMS la Wuhan în ianuarie, iar raportul lor, redactat în colaborare cu specialiştii chinezi, nu a permis stabilirea unei concluzii definitive asupra originii virusului. Beijingul a informat Organizaţia Mondială a Sănătăţii că ancheta iniţială China-OMS este suficientă şi cererile de date suplimentare au motive politice."Susţinem o cercetare bazată pe ştiinţă", a indicat Ma Zhaoxu, vice-ministru al Afacerilor Externe într-o conferinţă de presă online, care a mai adăugat: "Ne opunem politizării căutării originii şi abandonării raportului comun China-OMS". Studiul a estimat în special că răspândirea coronavirusului de la liliac la om prin intermediul unui animal este scenariul cel mai probabil. Ma Zhaoxu a respins cererile OMS de investigaţii suplimentare: "Concluziile şi recomandările raportului comun au fost recunoscute de comunitatea internaţională şi de cea a oamenilor de ştiinţă. Cercetările viitoare trebuie şi nu pot fi continuate decât pe baza acestui raport. Nu este vorba de a relua totul de la zero".

Pe de altă parte, şeful echipei de anchetă de la OMS, Peter Embarek, consideră că răspândirea noului coronavirus din laboratorul de la Wuhan este printre ipotezele "probabile". "Un angajat al laboratorului infectat pe teren în timp ce preleva probe este inclus în una dintre ipotezele probabile. Acolo, virusul ar fi fost transmis direct de la lilieci la oameni", a declarat pentru canalul de televiziune public danez TV2, Peter Embarek, şeful delegaţiei internaţionale, trimise în China de către OMS pentru a identifica originea Covid-19. Într-un documentar intitulat "Misterul virusului - un danez în căutarea adevărului în China", difuzat la postul danez, cercetătorul a vorbit despre misiunea pe care o conduce la Wuhan şi s-a arătat critic la adresa Chinei. Prima fază a studiului, condus la începutul anului la Wuhan, a concluzionat că ipoteza unui incident de laborator rămâne "extrem de improbabilă". Potrivit lui Peter Embarek, a fost dificil pentru echipa sa să discute această teorie cu oamenii de ştiinţă chinezi: "Cu 48 de ore înainte de încheierea misiunii încă nu ajunsesem la un acord pentru a evoca teza de laborator în raport. Ca urmare a acestor discuţii, delegaţia OMS a obţinut permisiunea de a vizita două laboratoare unde s-au făcut cercetări pe lilieci. În timpul acestor vizite am avut dreptul la o prezentare, apoi am putut vorbi şi am putut să punem întrebările pe care voiam să le adresăm, dar nu am avut ocazia să consultăm niciun document". Cercetătorul danez a punctat în final că niciun liliac nu trăieşte în sălbăticie în regiunea Wuhan şi că singurele persoane susceptibile să se fi apropiat de lilieci, care ar purta virusul care a provocat SARS-CoV-2, sunt angajaţi ai laboratoarelor din acest oraş. Chestiunea se anunţă explozivă, iar concluziile pot produce un adevărat cutremur pe scena relaţiilor internaţionale.

Jake Sullivan, consilierul principal pe securitate naţională al preşedintelui american Joe Biden, a criticat ancheta iniţială din Wuhan a OMS şi raportul final al OMS, iar până şi directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a cerut "continuarea anchetei" pe teoria laboratorului, la finalul lunii mai.

În debutul lunii iunie, preşedintele SUA le-a ordonat serviciilor americane să cerceteze mai îndeaproape originea virusului şi să publice în 90 de zile un raport pe această chestiune, asta după apariţia în presă a unor dovezi şi rapoarte guvernamentale ce duc din ce în ce mai puternic către posibilitatea ca virusul să fi fost eliberat accidental din Institutul de Virologie din Wuhan.

În luna iunie, un grup de cercetători a publicat o scrisoare în revista Science, notând că atât teoria eliberării accidentale din laborator, cât şi teoria evoluţiei zoonotice naturale a Covid-19 rămân viabile.

Potrivit unui raport al serviciilor de informaţii din SUA, publicat în luna mai de Wall Street Journal, în care sunt dezvoltate informaţii publicate sumar de Departamentul de Stat într-o notă emisă în ultimele zile ale administraţiei Trump, trei cercetători de la Institutul de Virusologie din Wuhan s-ar fi îmbolnăvit în noiembrie 2019 şi ar fi solicitat internarea în spital pentru a primi îngrijiri medicale. În document este precizat faptul că pacienţii manifestau "simptome compatibile atât cu Covid-19, cât şi cu o boală sezonieră obişnuită". Datele publicate de Wall Street Journal au fost contestate imediat de autorităţile chineze şi clasificate ca fiind "total false". (M.G.)

----------

Doctorul american Antony Fauci a admis, în mai, "că nu mai este convins de faptul că pandemia a apărut în mod natural".

Întrebat de un jurnalist de la PolitiFact dacă este sigur că pandemia s-a dezvoltat natural, Fauci a răspuns: "Nu, de fapt, nu sunt convins de asta. Cred că ar trebui să investigăm în continuare ce s-a întâmplat în China până când vom afla, în măsura posibilităţilor noastre. Cu siguranţă, oamenii care l-au investigat spun că probabil a apărut la animale, care ulterior au infectat indivizi, dar ar fi putut fi orice altceva şi trebuie să aflăm acest lucru. Deci, acesta este motivul pentru care am spus că sunt perfect în favoarea oricărei investigaţii care analizează originea virusului".(M.G.)

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Trebuie stabilit clar de ce bogătanii americani au finanțat cu bani grei producția unui virus letal (armă biologică) într-un laborator chinezesc, pentru ca mai apoi să-l folosească în scop politic, totalitar pe planetă.

    1. VAI, DAR NU ESTE ADEVARAT

      acest virus a fost raspandit de lilieci chinezi manactori de rahat sub forma de balega naturala! 

      este o intamplare nefericita! 

      americanii habar nu aveau, chinezii nici atat! 

      omenirea pur si simplu a avut ghinion! 

      asta e!

      manca-iar viermii! 

      daca te uiti la figura celui din poza iti dai seama ca il derajneaza un liliac in pantaloni!

    china si oms , tusea si junghiul !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb