Originile medievale ale imperialismului rusesc

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 16 septembrie 2014

Cătălin Avramescu

Cele mai multe state moderne îşi au originile îndepărtate în campanii militare şi chiar în acte de cucerire şi anexare. (Islanda este una dintre excepţii). În trecut, războiul era un mod de viaţă şi chiar raţiunea de a fi a autorităţii supreme (a Statului sau a Suveranului). Iar una dintre manifestările acestui spirit marţial este formarea unor state imense, cu ADN expansionist.

Imperiile roman, persan, aztec şi spaniol au fost asemenea exemple de mega-state forjate în război şi care au dominat autoritar, o vreme, lumea ce le era cunoscută. În Europa, medievală sau modernă, avem cazuri precum acela al imperiului carolingian sau al Prusiei.

Cazul Rusiei medievale, însă, este o enigmă. La originile sale, Moscova era un mic post comercial fortificat, aflat sub autoritatea principatului Vladimir-Suzdal. După patru secole, Moscova este capitala unui imperiu aflat în plină expansiune. Cum se explică această transformare?

Există şi alte situaţii în care un oraş s-a ridicat deasupra vecinilor săi şi a devenit centrul unui stat în expansiune. Atena şi Cartagina, Veneţia şi Genova. Contele unei alte mici aşezări fortificate (Parisul anului 987), un anume Hugo Capet, a devenit regele viitorului regat al Franţei (declarat ca atare doar în 1190, sub Filip al II-lea Augustus).

Chiar şi pe acest fond, Moscova medievală are două caracteristici speciale. Pentru a le descoperi, să trecem în revistă câteva dintre etapele transformării în capitala unui imperiu.

În 1478 este cucerit Novgorod-ul. În 1510 este anexat Pskov. Observaţi ceva aparte la această succesiune?

Novgorod şi Pskov erau două oraşe puternice, centre ale unor adevărate republici comerciale. Ambele aveau teritorii considerabile. Erau punţi între lumea slavă şi aceea occidentală. Dar mai important, din punctul nostru de vedere, era faptul că ambele oraşe aveau o guvernare sofisticată, participativă. Păstrând proporţiile, putem spune că era vorba despre două "democraţii".

Novgorod-ul era condus de un fel de adunare populară (veche) şi de nişte primari (posadnic). Nominal, exista un prinţ al Novgorod-ului, însă acesta avea puteri reduse. Un rol important îl jucau breslele oraşului. Se pare că fiecare cartier avea, la rândul său, asociaţii cetăţeneşti. Cât despre Pskov, acesta era integrat în sistemul comercial al Ligii Hanseatice. Avea un fel de constituţie. Era condus tot de adunările cetăţenilor, care numeau posadnicii.

Republicile comerciale ale oraşelor-stat au rezistat destul de bine în Europa, până la începuturile epocii moderne. Veneţia, Genova, majoritatea oraşelor Ligii Hanseatice, oraşele olandeze, în frunte cu Amsterdam-ul. În unele cazuri, oraşele-stat respective influenţează puternic statele vecine şi chiar civilizaţia europeană în ansamblu. Excepţia pare să se înregistreze la graniţa de nord-est, unde două republici comerciale puternice, Novgorod şi Pskov, sunt complet distruse şi asimilate. Iar guvernarea lor proto-democratică este suprimată.

Aceasta este prima dintre cele două caracteristici despre care vorbeam. În expansiunea sa, Ducatul Muscoviei (devenit mai apoi Ţaratul Moscovei, iar apoi al întregii Rusii) ţinteşte şi elimină nu doar forme de guvernare similare (precum principatul Suzdal). Şi nu prin simplă anexare teritorială, ci printr-un adevărat program de impunere a unei guvernări autoritare în detrimentul uneia participative şi relativ liberale (în contextul şi în limitele vremii, desigur). Spre exemplu, când Vasile al II-lea al Moscovei ajunge în Pskov, el ordonă dizolvarea adunării populare şi deportarea celor mai bogate 300 de familii din oraş (pământurile lor sunt distribuite notabililor moscoviţi). Tratamentul rezervat de Ivan al III-lea Novgorod-ului este şi mai dur. O parte din populaţie este masacrată, bibliotecile arse, iar guvernarea tradiţională este abolită.

A doua caracteristică specială: ducatul Moscovei se consolidează ca un stat-client al mongolilor. În unele cazuri, sunt mongolii aceia care "curăţă" terenul de rivali ai Moscovei. În alte cazuri, ducatul Moscovei acţionează ca intermediar al Hoardei de Aur, lovind nemilos, uneori cu ajutor mongol, statele rivale.

Un exemplu foarte potrivit este acela al Principatului Tver, un alt stat puternic din perioada medievală. Ruina Tver-ului survine ca urmare a răscoalei din 1327, înăbuşită în sânge de prinţul Moscovei, Ivan I (Kalita), cu sprijinul trupelor mongole.

Sunt aceste două caracteristici (suprimarea regimurilor participative şi rolul de agent sau client al despotismului mongol) semnificative şi pentru altceva decât istoria medievală a Moscovei?

La drept vorbind, acesta nu este subiectul acestui articol. Eu sunt, oricum, destul de reticent faţă de explicaţiile "din avion", în care Evul Mediu şi timpurile moderne sunt confundate cu graţie. Însă cunoaşterea istoriei medievale, aşa cum a fost, ne ajută să dobândim adâncimea unor judecăţi pe care le formulăm asupra unor societăţi mai mult sau mai puţin moderne.

Notă: Domnul Cătălin Avramescu este ambasador al României în Finlanda şi Estonia.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. ...punct de vedere: problema este (cu) autoritatea ... autoritatea se impune sau este "primita" prin convingere (convertire), convertirea "se face" prin forta, acceptare si/sau subterfugiu ... as spune ca forta si subterfugiul reprezinta extremele (dezechilibrul), acceptarea reprezinta mijlocul (echilibru) ... autoritatea este adanc indus-inradacinata in sufletul omului si aceasta incepand cu parintii si continuand cu educatorii, invatatorii, predicatorii, profesorii, specialistii, politicienii samd. astfel ca oamenii au o tendinta (aparent) naturala de supunere fata de o autoritate exterioara ... pe masura ce - in ultimii, sa zicem, 4000 de ani - omenirea s-a adancit in marterialism, conceptul de autoritate s-a legat tot mai mult de resurse iar autoritatea (sub o forma sau alta) s-a extins tot mai mult cu scopul de a acapara si gestiona resurse ... revenind mai aproape de prezent, avem revolutia industriala care a "explodat" in occident ceea ce a condus la situatia in care occidentul si-a epuizat primul resursele accesibil/ieftine, aceasta in timp ce colonialismul se retragea treptat de la orizont; solutia a fost impunerea unui sistem financiar prin care autoritatea occidentala isi pastra in continuare dominatia asupra lumii. cand nu a reusit prin subterfugiu a trcut direct la forta* ... Rusia a apelat preponderent la forta dar se pare ca, mai nou a invatat cate ceva despre subterfugiu si chiar acceptare ... "butoiul cu pulbere" actual se datoreaza dpmdv dezechilibrelor din raportul autoritate/resurse, personal as paria pe acela care va reusi sa-si impuna autoritatea prin acceptare, oricum, in caz contrar am putea pirde cu totii ... *in cazul occidentului exista anumite diferente intre impunerea autoritatii pe plan intern si impunerea autoritatii pe plan extern, occidentul a cautat, in interior, a impune o autoritate acceptata si a reusit cu succes in anumite perioade dar succesul are drept cauza, in mare masura, rolul de hegemon ...

    a fost locala,nu a atins estul Europei,unde rusii ortodocsi isi apara dreptul lor de a se proclama a treia Roma.Imperialismul rusesc are origini medievale,desigur,dar revolutia bolosevica l-a adus la maxima inflorire,daca inflorire se poate numi extinderea teritoriala a unui lagar de munca fortata.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb