OTE şi-a vândut diviziile Cosmofon şi Germanos din Macedonia către Telekom Slovenije

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 31 martie 2009

Grupul Telecommunications Organization SA, OTE Group, acţionarul majoritar la Romtelecom, a anunţat luni că a convenit vânzarea operatorului macedonean de telefonie mobilă Cosmofon şi a lanţului de magazine Germanos Telekom Skopje către grupul sloven Telekom Slovenije, informează Reuters.

OTE a precizat că de pe urma vânzării acestor divizii va primi 190 milioane de euro (251,3 milioane de dolari). Tranzacţia urmează să fie supusă aprobării autorităţilor de reglementare din Macedoania.

"Preţul achiziţiei este uşor mai mare faţă de estimarea mea, care era de aproximativ 180 milioane de euro", a declarat analistul HSBC Securities, Vangelis Karanikas.

Grupul elen OTE a fost nevoit să vândă divizia Cosmofon din motive ce ţin de reglementările antitrust în condiţiile în care anul trecut grupul german Deutsche Telekom a preluat o participaţie de 25 de procente din acţiunile OTE. Deutsche Telekom deţine operatorul T-Mobile, cel mai mare operator de telefonie mobilă din Macedonia. Dacă situaţia nu se schimba Deutsche Telecom ar fi controlat controlat 92 la sută din piaţa de telefonie mobilă din Macedonia.

"Această achiziţie completează activităţile noastre din Macedonia şi este o continuare a strategia noastre de extindere pe pieţele din Europa de Sud-Est", a anunţat preşedintele Telekom Slovenije, Bojan Dremelj.

Cosmofon controlează aproximativ 30 de procente din piaţa telefoniei mobile din Macedonia, anul trecut înregistrând vânzări de 66 milioane de euro. De asemenea Germanos Telekom Skopje are 66 de magazine şi este principala reţea de distribuţie a Cosmofon.

Telekom Slovenije a anunţat încă din luna noiembrie 2008 că este interesat de preluarea operatorului macedonean de telefonie mobilă Cosmofon şi că analizează şi alte oportunităţi de preluare pe piaţa din Balcani.

Operatorul naţional de telecomunicaţii din Slovenia, Telekom Slovenije, este compus din 11 companii, inclusiv cel mai mare operator de telefonie mobilă din Slovenia, Mobitel. Dacă pe segmentul telefoniei fixe Telekom Slovenije nu are practic rival, pe segmentul telefoniei mobile trebuie să facă faţă unei concurenţe acerbe din partea unor rivali precum Vodafone.

Telekom Slovenije are aproximativ 4.000 de angajaţi şi este a doua mare companie listată la bursa de la Ljubljana, cu o capitalizare de piaţă de aproximativ 951,4 milioane euro.

Hellenic Telecommunications Organization SA, OTE Group, deţine 54,01 la sută din Romtelecom. Divizia sa de telefonie mobilă, Cosmote, este prezentă pe piaţa românească prin Cosmote România, societate deţinută de grupul OTE, prin RomTelecom (30 la sută din acţiuni) şi Cosmote Grecia (70 la sută din titluri). OTE are în prezent peste 17,4 milioane de clienţi la serviciile de telefonie mobilă pe pieţele din Grecia, România, Bulgaria, Albania şi Macedonia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb