Misiunea de evaluare a Fondului Monetar Internaţional (FMI) privind situaţia economică a ţării noastre este programată oficial să se încheie astăzi, Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI, susţinând că a avut câteva "dis-cuţii intense şi dure" cu Guvernul.
Neînţelegerile dintre autorităţile noastre şi FMI ţin îndeosebi de solicitarea Fondului de modificare a OUG 50 privind creditele populaţiei, astfel încât prevederile acesteia să nu se aplice pentru contractele aflate în derulare. De altfel, FMI a condiţionat eliberarea unei noi tranşe de împrumut, în valoare de 870 de milioane de euro de modificarea OUG 50, până în luna decembrie.
Guvernul consideră însă că orice divergenţă privind legislaţia naţională şi reglementările europene se rezolvă la nivel instituţional în cadrul Tratatului UE, şi nu ar trebui să facă obiectul unui acord de finanţare.
De asemenea, Executivul a atras atenţia şi că OUG 50/2010 se află în procedură Parlamentară, iar amendamentele depuse prin partidele de coaliţie nu au fost avute în vedere de misiune, deşi propun soluţii mult mai echilibrate pentru bănci.
O altă solicitare a Fondului Monetar Internaţional faţă de Guvern o reprezintă plata arieratelor, şi o mare atenţie la măsurile de relansare economică elaborate de coaliţia de guvernare pe motiv că aplicarea acestora ar duce la depăşirea ţintei de deficit de 4,4% din PIB pentru 2011.
Sursele citate mai susţin că negocierile dintre Guvern şi FMI ar fi intrat în impas sâmbătă. Tot atunci, FMI avusese o întrevedere cu şeful statului, Traian Băsescu, la Cotroceni.
Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, consideră că negocierile cu FMI vor continua, iar dacă sunt probleme, atunci pot fi găsite soluţii.
"Sunt convins că vor continua negocierile cu FMI. Nu cred că se vor întrerupe discuţiile cu FMI, deoarece dacă sunt probleme, acestea pot fi negociate", a spus Tabără, pentru Mediafax.
În legătură cu modificarea Ordonanţei 50, care ar putea fi un motiv pentru întreruperea negocierilor cu FMI, Tabără a spus: "Dacă este o singură problemă, cu atât mai mult cred că nu va fi o întrerupere a negocierilor, deoarece se pot găsi soluţii".
Pentru deblocarea situaţiei, preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit ieri cu reprezentanţii Fondului. Până la încheierea ediţiei, discuţia încă nu avuse loc.
• Guvernul se ţine tare în faţa presiunilor FMI
Negocierile dintre autorităţile noastre şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) au intrat în impas, în principal din cauza condiţiei impuse de FMI de modificare a O.U.G 50 privind creditele populaţiei, susţin surse apropriate discuţiilor, citate de Mediafax. Vizita misiunii FMI, care se încheie, astăzi, s-ar putea prelungi şi nu este exclusă chiar suspendarea acordului, susţin sursele citate.
Atât Guvernul, cât şi partidele politice din coaliţia de guvernare au o poziţie inflexibilă faţă de modificarea susbstanţială a O.U.G 50 prin neaplicarea prevederilor la creditele în derulare. Autorităţile noastre consideră că este anormal ca FMI sa vină în ţara noastră şi să susţină exclusiv poziţia băncilor. "FMI a cerut chiar arogarea OUG 50", au mai susţinut sursele citate.
Mai mult, autorităţile noastre consideră că orice divergenţă privind legislaţia naţională şi reglementările europene se rezolvă la nivel instituţional în cadrul Tratatului UE, şi nu trebuie să facă obiectul unui acord de finanţare.
Guvernul a atras atenţia şi că OUG 50/2010 se află în procedură de aprobare în Parlament, iar amendamentele depuse prin partidele de coaliţie nu au fost avute în vedere de misiune, deşi propun soluţii mult mai echilibrate pentru bănci, au mai afirmat sursele citate.
Divergenţe de opinie au apărut şi în legătură cu unele măsuri de stimulare a economiei propuse de PDL pentru anul viitor, care nu au fost acceptate de către reprezentanţii FMI, conform surselor.
Delegaţia FMI susţine că măsurile de stimulare a economiei, printre care reducerea cotei unice sau a contribuţiilor sociale, vor conduce la creşterea deficitului bugetar peste ţinta stabilită de 4,4% din PIB, care va fi foarte greu finanţabil în aceste condiţii. Autorităţile noastre susţin că fără acţiuni de stimulare economia nu-şi va putea reveni anul viitor, iar alte măsuri de austeritate ar putea chiar împiedica procesul de creştere economică. Discuţiile dintre autorităţi şi FMI s-au blocat sâmbătă seara, conform surselor citate. Delegaţia FMI s-a întâlnit sâmbătă dimineaţa cu preşedintele Traian Băsescu. La începutul întâlnirii cu preşedintele Traian Băsescu, şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a spus că delegaţia pe care o conduce a avut, la Bucureşti, "câteva discuţii intense şi dure", menţionând că există o colaborare bună cu autorităţile şi că se va ajunge la o înţelegere. (F.A.)