Pacea de la Bucureşti

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 30 august 2006

Cornel Codiţă

N-au dat turcii, nici tătarii, nici ruşii ori nemţii, au dat doar unii într-alţii, pînă au obosit. Aliaţii, adică. Totuşi, după o lungă şi obositoare rundă de împunsături reciproce, PNL şi PD au hotărît să facă pace. De unde li s-o fi tras, oare?

Răspunsul ar putea fi căutat, mai întîi, în cauza şi miza războiului dus pînă acum.

Din punct de vedere al PD-ului, cauza şi miza se confundă. PD-ul a intrat în Alianţa DA de pe o poziţie slabă. Dacă n-ar fi fost Traian Băsescu liderul capabil să se impună drept candidat la Preşedinţie, iar mai apoi să cîştige caftanul de Cotroceni, soarta PD-ului s-ar fi chemat "Opoziţie". Dulăii care ascund acum singuri ciolanul, unde şi cînd vor ei, ca să nu-l mai găsească nimeni, ar fi fost nişte căţelandri amărîţi, schelălăind sub loviturile nemiloase ale celor pe care-i înfruntaseră. Pe scurt, PD-ul, bine infiltrat cu doze de "realism politic", a înţeles că nu are altă şansă decît să schimbe poziţia de slăbiciune din care a pornit cursa electorală şi cu care a intrat în combinaţia cîştigătoare a guvernării. Mai întîi, a vrut să "înghită" PNL-ul, dar osul s-a dovedit prea mare. S-a încercat fărîmiţarea, dar colţii tineri s-au dovedit prea firavi pentru bătrîneţea osului PNL. Schimbînd încă o dată strategia, dar urmărind acelaşi scop, PD-ul a început o campanie de "întărire" pe seama celor "slabi de înger", ori de dosar la PNA, ori cu alte slăbiciuni politice şi omeneşti, primari, deputaţi şi consilieri cărora le-a oferit un mereu binevenit adăpost, în schimbul semnăturii pe o cerere de aderare la partid, plus obedienţa de rigoare. Operaţia, desfăşurată cu destul succes, mai ales că s-a inventat chiar şi o lege care să o sprijine, a atins punctul critic de la care trebuie fructificată. Ori prin reluarea asaltului la vîrful PNL, ori prin alegeri anti-cipate. Dar, ca orice strateg înţelept, Traian Băsescu a hotărît că e mai nimerit să-şi odihnească trupele, înainte de atacul decisiv.

Din perspectiva PNL, cauza războiului dus pînă acum cu PD-ul este atacul furibund la care a fost supus, chiar din primele zile ale guvernării, de către partenerul de coaliţie. Cam de la vremea cînd lui Tăriceanu i s-a cerut demisia, ca să se poată precipita alegerile anticipate, iar acesta a fost sfătuit de o păsărică europeană să se răzgîndească. Da, ştii, aşa...hotărît, nu moale! Ceea ce el a şi făcut, pînă în ziua de azi şi foarte probabil, pînă în ziua cînd viitoarele alegeri vor stabili configuraţia puterii care va prelua "greaua moştenire" a celei actuale. S-ar putea să fie tot el, s-ar putea să nu fie. Miza războiului a fost însă nu doar apărarea poziţiilor de relativ avantaj cu care intrase în coaliţia de guvernare, ci mult mai mare: un parcurs politic care să scoată PNL-ul din statutul de "partid istoric" şi să-l propulseze în cel de "partid european". O şansă unică, oferită de combinaţia sui generis dintre rezultatele electorale, slăbiciunea internă a PSD şi "voinţa de putere" a lui Traian Băsescu, toate puse să lucreze în favoarea PNL, din momentul în care lui Tăriceanu i s-a oferit fotoliul de Prim-ministru. Folosind, neaşteptat de bine, avantajele "celui care se apără", PNL-ul a încasat, ca un profesionist de mare clasă, loviturile aruncate încă din prima repriză de adversar, ştiind că soarta meciului se va juca doar în ultima repriză. Încet, dar sigur, a preluat iniţiativa şi a întors împotriva atacatorului, propriile lovituri. Exemplul cel mai clar este "secu-dosariada". O operaţie declanşată de "Stăpînul inelelor" de la Cotroceni, în care primele victime au fost, însă, tocmai aliaţii săi din PNL. Bătălia, oricît de bine ar fi condusă, erodează. Iar PNL-ului i-ar prinde bine o perioadă de respiro pentru a-şi obloji rănile şi, pe de altă parte, pentru a evalua des-făşurarea ulterioară a rela-ţiilor de coaliţie cu bătăiosul său partener.

Din cu totul altă perspectivă, pacea de la Bucureşti s-ar putea dovedi rezultatul unui calcul simplu, dar înţelept. Vorba românului, cel cu mintea a de pe urmă: "Rău cu rău, dar mai rău fără rău!" Contemplînd oferta de pe piaţa electorală, ambele partide sunt obligate să constate că PSD-ul este singura disponibilitate. Din punctul de vedere al PD-ului, o viitoare alianţă cu partidul social-democraţiei care la noi e sublimă, dar lipseşte cu desăvîrşire, înseamnă auto-condamnare la intoxicaţie cronică, dacă nu letală. Adio, dar mă-ntorc la tine! e bun ca titlu de filmuleţ, categoria B spre C, dar nu face doi bani în materie politică. Strîngerea în braţe, de bucurie, desigur, a PSD-ului ar putea să frîngă definitiv firava coloană vertebrală a PD-ului. În plus, PD-ul ar mai avea şi handicapul unei prăbuşiri de credibilitate, în ochii electoratului, căruia ar trebui să-i explice convingător de ce duşmanul, ce nu trebuia iertat ieri, devine aliatul de mîine. Din perspectiva PNL, alianţa cu PSD-ul ar putea să pară, la prima vedere, o soluţie alternativă la colaborarea atît de puţin comodă cu PD-ul. Istoria politică recentă e favorabilă. Interese economice strategice ar putea şi ele să "voteze" în favoarea mariajului de convenienţă. Plus satisfacţia de a fi pus PD-ul cu botul pe labe. Dezavantajele sunt însă masive. Aceeaşi hemoragie de credibilitate publică va trebui înfruntată şi de PNL, dacă schimbă culoarea alianţei, plus atacurile furibunde ale PD-ului, care va avea de partea sa, de data aceasta, acuza credibilă de trădare. Cine e încîntat să voteze cu trădătorii!!

Pe scurt, atît PNL, cît şi PD, confruntate cu realităţile dulci ale guvernării şi amintindu-şi fără dificultăţi gustul amar al fructelor opoziţiei, sunt obligate să constate: Dacă DA nu e, nimic nu e! În afara abisului pierderii guvernării, desigur!

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb