Pagube de 140 de milioane de euro în agricultură

Eli Roman
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 18 iulie 2005

La jumătatea lunii august vom şti cu cît se va scumpi pîinea

Cartoful va fi mai scump din cauza intermediarilor

Vin mai puţin, dar calitativ

Legumele şi fructele vor putea asigura necesarul de consum

Preţul mierii, menţinut în condiţiile în care producţia va scădea cu 70%

Stocurile şi importurile de profil vor menţine constant preţul zahărului

Autorităţile consideră că producţia internă agroalimentară va putea asigura necesarul de consum al populaţiei. "România poate suporta acest şoc astfel încît deficitul comercial agroalimentar să nu fie afectat", a spus Gheorghe Flutur, ministrul agriculturii, ieri, cu ocazia unei conferinţe de presă.

"Cea mai mare suprafaţă a ţării produce în continuare şi sub rezerva că vremea va permite, prognozez o producţie de aproape 6 milioane de tone de grîu, dar mai slab calitativ decît în 2004", a declarat Gheorghe Flutur. Cu privire la necesarul de grîu pentru înfiinţarea culturii în toamnă, acesta urmează să fie asigurat din producţia de grîu din partea de vest a ţării şi chiar din unele zone din sud. "Nu va fi o criză de grîu, din totalul producţiei circa 30% va fi furajer, fapt care nu va împiedica asigurarea necesarului de 1,8 milioane de tone pentru panificaţie", a mai subliniat domnia sa.

Aurel Popescu, preşedintele ROMPAN, declară că, în această situaţie starea culturii de grîu nu va permite obţinerea de grîu panificabil, ci furajer.

Astfel, la jumătatea lunii august, în urma centralizării producţiei de grîu reprezentanţii din morărit şi panificaţie vor cunoaşte cu cît va creşte preţul pîinii. "Nu putem estima cu cît se va scumpi pîinea decît după data de 15 august, cînd vom avea o balanţă a grîului", ne-a mai spus preşedintele ROMPAN.

"Producţia ce putea fi obţinută de pe suprafeţele afectate reprezintă circa 400.000 - 500.000 de tone grîu panificabil. Asta înseamnă circa 10% din producţia totală de grîu", ne-a declarat domnul Popescu. În opinia sa, vom avea pîine la toamnă, iar preţul va suferi posibile modificări începînd cu luna septembrie.

Cultura de cartof este, şi ea, afectată de excesul de umiditate din sol. "Timpul nu permite menţinerea culturilor sănătoase, iar cantitatea şi calitatea producţiilor vor fi mai slabe", ne-a spus Ioan Benea, preşedintele Federaţiei Cultivatorilor de Cartofi din România. Domnia sa precizează că scăderea producţiei nu va fi resimţită de consumator, însă acesta va fi afectat de majorarea preţului. "Nu producătorul va majora preţul cartofilor, ci intermediarii, care şi în prezent cumpără cartoful timpuriu de la producător cu 0,3 RON/kg şi-l vinde în pieţe cu 0,9 RON/kg", ne-a mai spus reprezentantul cultivatorilor de cartofi. Potrivit afirmaţiilor domnului Benea, suprafaţa de loturi semincere aproape s-a înjumătăţit, de la 3.300 ha pînă la 1.700 ha, anticipînd o criză de sămînţă.

Pe de altă parte, din datele Patronatului Naţional Al Viei şi Vinului rezultă că există suprafeţe afectate de condiţiile meteorologice din ultima perioadă: zona Murfatlar, Dealu-Mare, Vrancea etc. "Vremea nu a prins bine viei.

Există zone în care viţa-de-vie a fost mănată, dar încă este prematur să apreciez suprafaţa acestora", ne-a spus Ovidiu Gheorghe, director general al PNVV. Domnia sa a precizat că, în situaţia în care ploile vor continua să cadă, strugurii vor fi mai puţin dulci, întrucît apa nu va permite acumularea unei cantităţi mari de zahăr în bob.

Ovidiu Gheorghe spune că vom avea vin la toamnă, însă mai puţin decît anul trecut: "Apreciem că producţia de vin va fi mai mică, dar calitatea nu va fi alterată".

Fructele şi legumele nu vor lipsi de pe mesele consumatorilor la toamnă, ne asigură Elena Tatomir, director de producţie vegetală în cadrul Ministerului Agriculturii.

Doamna Tatomir afrimă că suprafaţa de legume afectată de inundaţii reprezintă 3-4% din totalul de 240.000 de hectare. "În această toamnă nu vom avea producţia de fructe şi legume obţinută în 2004, dar va fi suficientă pentru acoperirea necesarului de consum", ne-a declarat reprezentantul MAPDR.

În ceea ce priveşte producţia de miere, specialiştii spun că, la nivelul întregii ţări, aceasta va fi mai mică cu 70% decît într-un an agricol normal. "Producţia de miere va atinge 30% din potenţialul productiv multianual, de 12.000 de tone. Sperăm ca aceasta să asigure necesarul intern al ţării", ne-a declarat Ion Popescu, director tehnic la Uniunea Crescătorilor de Albine din România.

Domnia sa a menţionat că au crescut cu 100% costurile de producţie ale apicultorilor, sume importante fiind alocate pentru transport, biostimulatori etc.

În opinia domnului Popescu, deşi producţia va fi net inferioară celei de anul trecut, preţul mierii nu va creşte. "Cererea la export nu este mare în acest an, iar la noi puterea de cumpărare a scăzut, astfel că preţurile nu vor creşte", a mai spus reprezentantul crescătorilor de albine. La ora actuală, preţul kilogramului de miere variază, în funcţie de calitate, între 12 şi 15 RON.

Dacă producţia de miere va fi afectată, cea de zahăr nu va fi influenţată în mod semnificativ. Reprezentanţii Patronatului Zahărului apreciază că suprafaţa cultivată cu sfeclă de zahăr, care a avut de suferit din cauza timpului ploios, este foarte mică. "Nu avem date clare ale dimensiunilor acestora, dar nu va fi afectată producţia", ne-a spus Ioan Armeneanu, preşedintele patronatului.

Stocurile mari de zahăr şi importurile de profil nu vor permite ca preţul zahărului să difere la toamnă faţă de momentul actual.

Acum, un kilogram de zahăr este vîndut, la poarta fabricii, cu 1,4 RON

Inundaţiile au provocat pierderi în agricultură de circa 140 milioane de euro, începînd cu inundaţiile din Banat şi pînă la cele din Moldova. Un bilanţ global al culturilor agricole arată că au fost afectate de inundaţii, total sau parţial, 614.000 hectare de culturi, dintre care 108.000 hectare total compromise şi 506.000 hectare afectate parţial. Din suprafaţa cultivată afectată parţial, 425.000 de hectare au fost afectate în ultimele 15 zile. În prima jumătate a acestei luni, precipitaţiile căzute au distrus în totalitate 50.000 de hectare cultivate. Radiografia asupra agriculturii arată că din cele 9,4 milioane de hectare teren arabil (din care 90% sînt cultivate), circa 10% au fost afectate de ploi şi 1% de inundaţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb