Ţara noastră ar putea câştiga, până în 2015, cel puţin două miliarde euro din vânzarea drepturilor pentru emisia a 200 milioane tone CO2 din cele circa 350 milioane tone CO2 ce-i revin prin Protocolul de la Kyoto, arată un proiect de OUG elaborat de Ministerul Mediului. Potrivit NewsIn, valoarea angajamentului de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră (GHG) asumat de România este de 8% faţă de anul de bază 1989. Aşadar, ţara noastră poate emite aproximativ 1,279 miliarde tone CO2 echivalent între 2008 şi 2012, adică în prima perioadă de angajament a Protocolului de la Kyoto.
Conform ultimului inventar naţional al emisiilor de GHG, finalizat în martie 2009 şi transmis Comisiei Europene, nivelul emisiilor de acest fel din 2007, respectiv 152 milioane tone CO2 echivalent, este cu circa 37% mai scăzut decât valoarea ţintă medie prevăzută de Protocolul de la Kyoto în perioada 2008-2012. "Scăderea s-a datorat, în principal, reducerii producţiei industriale şi restructurării economiei în perioada de tranziţie spre o economie de piaţă, şi nu datorită implementării unor măsuri de reducere efectivă a emisiilor de GHG. În concordanţă cu proiecţiile emisiilor de GHG pentru perioada 2008-2012, se estimează că România îşi va îndeplini angajamentul de reducere cu 8% a emisiilor, fără măsuri suplimentare de reducere", mai arată sursa citată.
Astfel, potrivit proiectului, Guvernul României împuterniceşte autoritatea naţională competentă să tranzacţioneze pe piaţa internaţională maximum 200 milioane AAU-uri (echivalent tone de CO2) din surplusul de cantitate atribuită, în numele şi pe seama României. "Pentru implementarea acestei ordonanţe de urgenţă se înfiinţează, în cadrul Administraţiei Fondului pentru Mediu, Unitatea de Management a Schemei GIS, denumită în continuare UMS GIS, ca structură special constituită pentru gestionarea unitară şi durabilă a fondurilor obţinute în urma tranzacţionării unităţii de cantitate atribuită", potrivit datelor publicate de Ministerul Mediului.