Autorităţile s-au sucit şi au decis să amâne, de la 1 iulie, la 31 decembrie 2014, trecerea a 170.000 de firme (mici consumatori) din piaţa reglementată a gazelor în cea liberă, ne-au spus surse apropiate situaţiei. Până la recentele discuţii cu FMI, autorităţile doreau să stopeze, de la 1 iulie, calendarul liberalizării întrucât preţul gazului intern a atins media europeană, pe fondul scăderii puternice a consumului şi preţurilor.
Sursele noastre ne-au explicat: "Conform legii, aceşti consumatori au dreptul să rămână în piaţa reglementată până la finalul anului. Dar creşterile de preţ prevăzute în calendarul de liberalizare aprobat de Guvern nu vor mai avea loc de la 1 iulie pentru că s-a atins convergenţa cu media europeană. FMI a cam strâmbat din nas că nu liberalizăm complet piaţa gazelor, dar le-am explicat, cu date concrete, că s-a atins convergenţa cu media europeană şi că IMM-urile au nevoie de timp să se acomodeze cu condiţiile de contractare a gazelor din piaţa liberă.
În plus, Guvernul a decis ca producătorii şi furnizorii de gaze să tranzacţioneze transparent aproximativ un sfert din cantităţile de gaze necesare pieţei libere, dar şi să dezvolte instrumentele şi produsele de tranzacţionare".
Recent, federaţia ACUE (a furnizorilor de utilităţi) a anunţat că pledează pentru o dereglementare graduală a pieţei gazelor naturale, pentru a evita haosul în rândul consumatorilor şi creşterea imprevizibilă a preţurilor.
Reprezentanţii au arătat: "Preţurile actuale ale gazelor naturale din producţia internă au ajuns deja la convergenţă cu cele ale gazelor de pe pieţele din Europa de Vest. În condiţiile în care persistă necesitatea de a se importa gaze pentru acoperirea consumului total al ţării, este de aşteptat ca, în absenţa unui cadru legislativ potrivit, preţul gazelor naturale din producţia internă, care provin aproape exclusiv de la doar doi producători, să crească până la un nivel comparabil cu cel al gazelor ruseşti din import. Acestea sunt mai mari decât ale celor din Europa de Vest, ceea ce va accentua procesul de deteriorare a competitivităţii economiei româneşti şi va afecta atât consumatorii care se află deja pe piaţa liberă, cât şi cei 170.000 de alţi consumatori industriali şi comerciali, care nu vor mai beneficia de preţuri reglementate".
Furnizorii de gaze au solicitat autorităţilor o piaţă angro lichidă, capabilă să livreze produse şi să ofere condiţii care să îndeplinească aşteptările clienţilor, precum şi să fie create toate instrumentele necesare pentru dezvoltarea ofertelor alternative.
Potrivit surselor noastre, de la 1 iulie, preţul gazelor interne ar urma să "îngheţe" la circa 286 de dolari/ 1.000 mc pentru aproximativ 170.000 de mici consumatori industriali din piaţa reglementată. ANRE (reglementatorul pieţei de energie) va ajusta acest nivel, în sus sau în jos, în funcţie de cotaţiile europene, mai spun sursele citate.
De la 1 ianuarie 2015, şi aceşti mici consumatori vor trebui să negocieze liber preţul gazelor cu furnizorii existenţi.