PANSAMENT PENTRU PROBLEMELE BUGETARE: Holding de stat în industria farmaceutică

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Companii #Sănătate / 6 ianuarie 2011

Holding de stat în industria farmaceutică

Ministrul Attila Cseke continuă proiectul lui Bazac privind Compania Naţională Farmaceutică

Nani, Antibiotice Iaşi: "Acţionarii minoritari nu au de ce să se teamă, proiectul nu va afecta interesele lor"

Reforma în domeniul sanitar, începută anul trecut de Ministerul Sănătăţii cu descentralizarea spitalelor şi comasarea unităţilor din subordine, ar putea să continue, anul aceasta, cu înfiinţarea unui holding de stat în domeniul farmaceutic. "Ministerul Sănătăţii nu a renunţat la proiectul de a înfiinţa Compania Naţională Farmaceutică", ne-a declarat Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al ministerului. Oficialul ne-a precizat că proiectul de înfiinţare a companiei este, momentan, în lucru la minister.

Proiectul a fost propus de către fostul ministrul al Sănătăţii, Ion Bazac, dar este împărtăşit şi de actualul ministru Attila Cseke. Ministerul Sănătăţii are sub autoritate trei companii de stat: "Antibiotice" Iaşi, "Unifarm" şi "Sanevit Arad 2003". Holdingul farmaceutic ar urma să fie format pe structura producătorului naţional de medicamente "Antibiotice" Iaşi. În cadrul holdingului ar putea să fie înglobate şi celelalte două companii de stat, "Unifarm", pentru distribuţia medicamentelor produse de noua structură, şi producătorul de seringi de unică folosinţă "Sanevit Arad 2003". Nu este exclusă nici participarea diviziei de producţie a vaccinurilor din cadrul Institutului Cantacuzino sau cea a Oficiului Central de Stocare pentru Situaţii Speciale.

Statul ar urma să-şi consolideze astfel poziţia pe piaţa medicamentelor, o piaţă profitabilă care în primul trimestru al anului trecut a crescut cu 21,4%, la 602,1 milioane euro.

Radiografia noii societăţi

Desigur, deşi aparent înfiinţarea Companiei Naţionale Farmaceutice stă în semnăturile miniştrilor Cabinetului Boc, iar companiile vor fuziune, în realitate lucrurile privind înfiinţarea noului holding sunt puţin mai complicate.

Asta din cauză că există diferenţele structurale între societăţile care ar urma să formeze noul conglomerat, fiind vorba de o companie listată ("Antibiotice"), de două de tip închis ("Unifarm" şi "Sanevit"), şi, eventual, de un oficiu de stat.

"Antibiotice" Iaşi este o societate listată la Bursa de Valori Bucureşti şi nu este exclus să apară o serie de litigii din partea acţionarilor minoritari, nemulţumiţi de preţul de ofertă pe care îl vor primi. "Acţionarii minoritari nu au de ce să se teamă, proiectul companiei nu va leza interesele lor", ne-a declarat Ioan Nani.

Unul dintre principalii acţionari minoritari ai companiei ieşene este SIF Oltenia, cu 10% din titluri. "Nu ştim încă ce vom face, mai întâi să vedem care sunt companiile care vor intra în holding şi, bineînţeles, preţul de ofertă", ne-a declarat Tudor Ciurezu, directorul general adjunct al SIF Oltenia.

Cum detaliile tehnice nu au fost încă definitivate, nu se ştie momentan nici dacă holdingul va fi listat la bursă sau nu.

De asemenea, rămâ-ne de văzut care va fi bugetul de investiţii al noii structuri în contextul în care companiile naţionale au fost obligate de către Guvern să verse la bugetul de stat 90% din profit, în contextul în care înainte livrau doar 50%. Compania Naţională Farmaceutică ar fi dis-pus de un buget de investiţii mic, de doar 7,7 milioane euro, şi de 1480 de salariaţi dacă ar fi fost înfiinţată în 2010, conform calculelor noastre, pe baza bugetelor pe 2010 ale societăţilor componente.

Bugetul Ministerului Sănătăţii pe 2011, de 4,4 miliarde lei, este însă mai mare cu 8% faţă de proiecţia din 2010. Bani ar fi, rămâne de văzut cât de "sănătoasă" va fi construcţia Companiei Naţionale Farmaceutice...

Înfiinţarea noii companii nu va garanta un preţ mai mic la medicamente.

Ciurezu, SIF Oltenia: "Vom lua o decizie când vom cunoaşte preţul de ofertă şi companiile componente".

Opinia şefilor de companii, favorabilă fuziunii

Conducerile companiilor care ar urma să fie înglobate în Compania Naţională Farmaceutică salută proiectul şi susţin că acesta va duce la dezvoltarea producţiei naţionale de medicamente, dar sunt destul de rezervate când vine vorba de o scădere a preţurilor la medicamente.

Directorul general al Antibiotice Iaşi, Ioan Nani, ne-a declarat: "Există posibilitatea ca această Companie Naţională Farmaceutică să fie înfiinţată anul acesta. Consider că această nouă structură va reuşi să concentreze toate eforturile de dezvoltarea unei noi clase terapeutice şi va duce, prin investiţii, la modernizarea producţiei. Cât priveşte preţurile, avem o piaţă concurenţială, acestea vor fi stabilite de cerere şi ofertă".

Directorul general al Unifarm, Elena Paşcu, ne-a declarat: "Acest proiect este unul foarte bun pentru sector. Antibiotice va deveni un mare producător de medicamente care va reuşi să realizeze produse pe care, momentan, le importăm, iar Unifarm va avea numai de câştigat în acest sens".

Mircea Roman, fostul director al Sanevit Arad, care a militat în mandatul său pentru realizarea unui holding de stat farmaceutic, ne-a declarat: "Pentru Sanevit ar fi un lucru extraordinar să facă parte din acest holding. Societatea are o capacitate de producţie de 200 de milioane de seringi pe an şi am renunţa astfel la importurile de seringi de proastă calitate".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. AVAS in urma cu cativa ani dadea un pret de vanzare la ATB de 2 lei/actiune.Terapia a fost vanduta parca pe la 3 lei/actiune.Asteptam o oferta serioasa nu sa fim pacaliti si prinsi captivi intr-un proiect abuziv.

    Iertati-ma, dar cred ca, cel putin in parte, astea sunt doar vise frumoase. De ani buni, Sanevit stiu ca nu mai face altceva decat capsule de plastic pentru oua Kinder (nu este o gluma). Dotarile pentru linia de seringi sunt aferente seringilor din trei componente, nu din doua cum sunt seringile folosite in prezent in majoritatea spitalelor. In conditiile in care spitalele au fondurile si existenta masurata, cum ati crede ca isi vor permite sa achizitioneze seringi de la Sanevit, incomparabil mai scumpe decat cele aduse din afara ? Sunt de acord ca seringile de la Sanevit sunt mai bune calitativ decat multe dintre cele folosite acum. Dar sa nu uitam, si seringile de la Sanevit si cele din import sunt destinate sa fie folosite o singura data, iar pentru atata cele din import indeplinesc conditiile si sunt si mult mai ieftine.

    Cred ca ministerul sanatatii a cam "dormit" pe pachetul de actiuni pe care-l detine la Sanevit si ca sa nu-i intrebe nimeni de ce l-au lasat sa agonizeze, au gasit varianta sa-l bage sub palaria incapatoare a lui Antibiotice. Pacat de acesta din urma. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb