Parlamentarii nu ştiu cum să le-o coacă "băieţilor deştepţi"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 18 iunie 2012

Parlamentarii nu ştiu cum să le-o coacă "băieţilor deştepţi"

Deputaţii au vrut şi nu au reuşit să limiteze profitul "băieţilor deştepţi din energie" prin noua lege a energiei. Ei au fost nevoiţi să renunţe la prevederea respectivă chiar înainte ca legea să intre la vot final în Plenul Camerei Deputaţilor.

Proiectul de lege a intrat, joi, la vot în Plenul Camerei Deputaţilor cu următoarea prevedere: "Fondul pentru securitatea sistemului energetic naţional este constituit din contribuţiile furnizorilor aferente activităţii de furnizare a energiei electrice şi a gazelor naturale. Fondul este constituit din diferenţa dintre veniturile realizate din activitatea de furnizare a energiei electrice sau a gazelor naturale şi cheltuielile aferente acestei activităţi înmulţite cu 1,08". Adică, sumele care depăşesc 8% din totalul veniturilor furnizorilor de electricitate şi gaze naturale ar fi trebuit să alimenteze acest fond.

Legea care a ieşit în urma votului nu mai conţine acest articol din cauza obiecţiilor Ministerului de Finanţe şi ale Consiliului Concurenţei, care au arătat că limitarea profiturilor şi constituirea fondului contravine multor norme în vigoare.

Astfel, nereuşind să le-o coacă "băieţilor deştepţi" din energie, deputaţii au pus în loc următorul articol evaziv cu privire la constituirea fondului: "Guvernul, cu avizul Consiliului Concurenţei, poate decide constituirea unui fond de solidaritate pentru susţinerea financiară a consumatorului vulnerabil, constituit din contribuţia şi/sau impozitarea suplimentară a profiturilor neaşteptate ale producătorilor şi furnizorilor de energie electrică şi gaze naturale, realizate ca urmare a unor situaţii favorabile ale pieţei şi/sau tranzacţii conjuncturale.

Modul de constituire şi utilizare a fondului se stabileşte prin hotărâre a Guvernului".

Parlamentul a pasat, în acest fel, Guvernului problema "pedepsirii" furnizorilor care au contracte privilegiate cu Hidroelectrica.

În realitate, ideea limitării profiturilor furnizorilor nu ar fi avut niciun efect nici ca instrument de pedepsire şi nici ca modalitate de a strânge mai mulţi bani la buget. Furnizorii şi-ar fi văzut liniştiţi de treabă "ascunzându-şi" profiturile, în limitele prevedrilor legale.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Nu este adevarat ca nu au stiut cum sa limiteze profiturile "baietilor destepti" NU AU VRUT pentruca printre ei se afla si felix. In plus de unde mai aveau uslistii un comision, cat de mic adica de cateva milionase de euroi?

    Limitarea profitului si crearea de fonduri suplimentare pe acesta cale ar fi creat, in contrapondere, metode si tehnici de ascundere a profitului in cheltuieli anticipate, provizioane etc. Un profit mare, la vedere se impoziteaza si, cu conditia platii impozitelor aferente, banii ajung in bugetul consolidat, unde se depersonalizeaza ceea ce inseamna ca sunt la dispozitia Finantelor ptr o cheltuire justa. Inteleg pozitia ministrului Finantelor care este un profesionist, in rest , comentatori propagandisti, cu ora si ura aferenta, avem destui !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb