PARLAMENTUL CERE INFORMAŢII ASUPRA INVESTIGAŢIILOR LA CARE A FOST SUPUSĂ OMV PETROM OMV Petrom răspunde la ce vrea

ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 16 noiembrie 2017

OMV Petrom răspunde la ce vrea

Ministrul Toma Petcu, foştii miniştri Răzvan Nicolescu şi Victor Grigorescu, reprezentanţii statului în conducerea OMV Petrom şi Mihai Busuioc, preşedintele Curţii de Conturi, audiaţi, astăzi, la Comisia de anchetă

------

Actualizare 19:20 Răzvan Nicolescu: "Comisia ANRE, o experienţă destul de neplăcută"

Fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, a declarat în această seară, că audierile din cadrul Comisiei parlamentare de anchetă privind activitatea ANRE au fost o experienţă neplăcută şi că nu a fost lăsat să prezinte obiectiv date din timpul mandatului său.

"În anul 2014 preţul energiei a scăzut, la fel ca în cazul preţurilor la gaze. Nu am fost lăsat să prezint această situaţie. Am fost surprins că această comisie s-a transformat dintr-o comisie de analiză, intr-o comisie de abuzuri şi de insinuări. Am fost neplăcut surprins de atmosfera generală", a declarat fostul ministru la Realitatea TV.

(G.F.)

--------

Actualizare 17:50 Iulian Iancu: "Petrom a cerut o hotărâre de Guvern care discrimina alte companii"

OMV Petrom a cerut Guvernului în 2012 elaborarea unui act normativ prin care să beneficieze doar de gaze de producţie internă pentru centrala de la Brazi, în perioada în care Răzvan Nicolescu, ajuns ulterior ministrul al Energiei, era director de afaceri corporative în cadrul companiei, a declarat, astăzi, deputatul PSD Iulian Iancu.

Fostul ministrul de resort Răzvan Nicolescu a participat la audierile din cadrul Comisiei parlamentare de anchetă privind activitatea ANRE, condusă de deputatul PSD Iulian Iancu.

De-a lungul audierii, Iancu şi Nicolescu s-au contract aproape încontinuu, amândoi vorbind unul peste altul, pe ton ridicat, în timp ce ceilalţi membri ai comisiei încercau să restabilească calmul în sală.

Nicolescu a început prin a spune că deţine date care ar putea ajuta în ancheta Comisiei, însă Iancu a precizat că întâi membrii Comisiei îi vor pune întrebări. A urmat apoi un lung schimb de replici între cei doi pe această temă, Nicolescu susţinând că vrea să ofere datele cu care a venit, Iancu refuzând şi continuând să-i pună întrebări.

Într-un final, după mai bine de cinci minute în care cei doi s-au contrazis, Nicolescu şi-a ţinut totuşi discursul, relatând cum în perioada când era ministru preţul energiei a scăzut, iar el a emis un ordin prin care erau obligatorii tranzacţiile de gaze pe bursă şi a prelungit calendarul de liberalizare la gaze.

"În anul 2014, principalul obiectiv al comisiei de anchetă, preţurile au fost în scădere la energie electrică şi pe o creştere mult mai mică decât era preconizat la gazul natural. Relaţia cu ANRE nu a fost lipsită de divergenţe, dar pe cei de acolo i-am simţit integri. Cu toate acestea, am iniţiat un proiect de lege prin care am propus cele mai aspre reguli privind conflictul de interese din autorităţile de reglementare din UE, pe care l-am lucrat cu cei din autoritatea de reglementare din Marea Britanie, care întărea şi mai mult capacitatea şi independenţa ANRE", a spus Nicolescu, potrivit Agerpres.

În continuare, Iancu l-a întrebat dacă, în 2012, când era director de afaceri corporative la Petrom, a participat la discuţiile prin care se pregătea o hotărâre de Guvern prin care Petrom să utilizeze doar gaze de producţie internă la centrala de la Brazi, inclusiv într-o reuniune care a avut loc la Consiliul Concurenţei, în care se punea în discuţie discriminarea consumatorului final prin acea exceptare.

"Observ la dumneavoastră nu dorinţa de a pune întrebări şi de a afla adevărul, ci o încercare de a insinua şi a manipula. În anul 2012, ministrul Economiei în Guvernul României era Daniel Chiţoiu, vă adresez rugămintea să îl invitaţi şi să-l întrebaţi. Eu am participat la milioane de dezbateri publice, nu ştiu dacă am participat sau nu la asta", a susţinut fostul ministru.

"Gata, am încheiat discuţia", a spus Iancu, în replică.

Nicolescu l-a întrebat şi el pe Iancu dacă a participat la privatizarea Petrom, dar ceilalţi membri ai comisiei au intervenit din nou între cei doi.

"Aici e Comisia de anchetă ANRE care pune întrebări, invitaţii răspund. Domnule Nicolescu, totuşi, nu puneţi dumneavoastră întrebări membrilor Comisiei, iar pe de altă parte, domnule preşedinte Iancu, vă rugăm să fiţi concis, ca să ştim până la urmă ce relevanţă au aceste întrebări din trecut, care este sensul, că suntem aşa într-un balamuc şi nu înţeleg...", a spus senatorul PNL Daniel Zamfir.

"Din nou, Comisia de anchetă a devenit problema dumneavoastră, domnule Iancu. Dacă aveţi o problemă personală cu domnul Nicolescu, nu cred că este problema noastră, dar nu mai putem asista la un asemenea nivel al dezbaterilor care se îndepărtează de scopul acestei comisii, vă rog să terminăm cu acest ping-pong", a spus şi deputata USR Cristina Prună.

Totodată, Nicolescu a fost întrebat de un membru al comisiei dacă, în calitatea sa de ministru, a favorizat în vreun fel compania Petrom, iar el a răspuns că niciodată.

El i-a spus lui Iancu: "Am avut tot timpul senzaţia, şi am în continuare, inclusiv prin comportamentul dumneavoastră de astăzi că este o dispută de fapt personală şi ce mă doare cel mai tare este că, dacă am merge într-un loc privat sau într-o piaţă publică şi am avea astfel de discuţii, nu aş avea nicio problemă, dar am sentimentul că folosiţi instituţii şi instrumente democratice ale statului român pentru a vă rezolva vendete personale, lucru care mă doare".

"Deja aţi depăşit limita", i-a răspuns Iancu.

După ce audierea lui Nicolescu s-a terminat, Iancu a chemat în sală un fost consilier juridic al Ministerului Economiei, Teodor Bobiş, care a relatat cum, în 2012, Nicolescu, la acea vreme director de afaceri corporative în Petrom, în timpul unei dezbateri la Consiliul Concurenţei privind solicitarea Petrom de a consuma gaze de producţie proprie pentru centrala de la Brazi, l-ar fi catalogat drept "trădător de ţară" pentru că s-ar fi opus dorinţei Petrom.

Nicolescu s-a întors ulterior în sală şi a precizat că se va întâlni în instanţă cu domnul Bobiş.

"Vreau să ştiţi că în privinţa independenţei dumneavoastră sau mai bine zis a lipsei dumnevoastră de independenţă, am depus ieri un memoriu la cei doi preşedinţi ai Parlamentului României. Nu spun despre ce este vorba, sunt lucruri foarte grave. Aştept să se pronunţe Parlamentul României şi am încredere că este în stare să-şi facă curat în propria ogradă", a adăugat Nicolescu.

După încheierea şedinţei, Iancu le-a declarat jurnaliştilor:

"Aţi fost martori la dispută. Nouă ni s-a spus aici că OMV Petrom a făcut demersuri atât în perioada Guvernului Ungureanu, când Bode era ministrul Economiei - domnia sa a spus că şi lui i s-a făcut această solicitare expresă din partea OMV Petrom, dar că nu i-au dat curs. OMV Petrom a revenit cu această solicitare, în perioada Guvernului Ponta. Au venit cu o propunere de hotărâre de Guvern, care a fost supusă ministerului prin secretariatul de stat în energie şi s-a cerut punctul de vedere al consilierului juridic, domnul Bobiş. La discuţii a participat din partea OMV Petrom domnul Răzvan Nicolescu. Consilierul juridic nu a acceptat forma prezentată, pentru că era o clară discriminare, pentru că era menţionat doar OMV Petrom beneficiar, nu au ajuns la nicio concluzie, au făcut o dezbatere la nivelul Consiliului Concurenţei şi în timpul acelei discuţii, întrucât domnul Bobiş şi-a menţinut punctul de vedere, s-a intrat într-o situaţie conflictuală. Domnia sa a relatat că a fost făcut trădător de ţară pentru că nu susţine punctul de vedere al OMV Petrom", a precizat Iancu.

(G.F.)

---------

Actualizare 11:00 Lucian Bode cere retragerea lui Spiridon Cojocaru de la OMV Petrom

Lucian Bode a cerut, în deschiderea discuţiilor, retragerea de la OMV Petrom a lui Spiridon Cojocaru, membru în cadrul Consiliului de Supraveghere şi în Comitetul de Audit al OMV Petrom, pentru că nu a venit la comisie şi nici nu a trimis vreun punct de vedere.

Sevil Shhaideh a trimis o scrisoare prin care a anunţat că nu a participat la nicio şedinţă a conducerii OMV Petrom.

Victor Grigorescu şi Mihai Busuioc au solicitat reprogramarea audierii.

-------

Conducerea OMV Petrom a menţionat, într-o scrisoare adresată parlamentarilor, existenţa a patru litigii iniţiate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi a şapte controale ale Autorităţii, în perioada 2012-2017, în condiţiile în care solicitarea recentă a Comisiei de anchetă a activităţii ANRE viza o perioadă de 12 ani, din 2015 până în 2017.

Săptămâna trecută, Iulian Iancu, preşedintele Comisiei, ceruse o listă a scrisorilor şi adreselor prin care OMV Petrom a fost informată de ministere sau alte instituţii ale statului cu privire la investigaţii, anchete sau procese în instanţă referitoare la suspiciuni sau acuzaţii privind încălcarea prevederilor legale de către companie, în perioada 2005-2017.

Conducerea OMV Petrom s-a limitat în scrisoarea către parlamentari doar la cinci ani şi doar la ANRE, nepomenind nimic de alte instituţii, nici că i-au făcut controale, nici că nu i-au făcut.

Înainte de transmiterea centralizării controalelor şi litigiilor cu ANRE, conducerea OMV Petrom a găsit de cuviinţă să îi informeze pe membrii Comisiei de anchetă a ANRE că solicitarea are un caracter larg şi general şi depăşeşte în mod vădit obiectivele Comisiei de anchetă a activităţii ANRE.

De asemenea, OMV Petrom le mai spune parlamentarilor că, dacă ar face o asemenea inventariere, ar fi un volum imens de corespondenţă şi arhivă ce trebuie verificat, precum şi o perioadă de timp pe care nu o pot estima: "Intervalul de timp avut în vedere de dumneavoastră (2005-2017) reprezintă o perioadă de peste 12 ani, cu mult peste obligaţiile de arhivare impuse de lege în anumite situaţii".

În scrisoarea adresată parlamentarilor, conducerea OMV Petrom îi mai roagă pe membrii Comisiei să confirme dacă informaţiile transmise răspund solicitării semnate de Iulian Iancu sau să-i comunice şi să delimiteze în mod exact aria de activitate cu privire la care informaţiile sunt necesare.

Răspunsurile conducerii OMV Petrom vin în urma solicitării lui Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de anchetă a activităţii ANRE, care a cerut, recent, directorului general al OMV Petrom, doamna Mariana Gheorghe, să transmită Comisiei dacă OMV Petrom sau sucursalele sale au primit de la instituţiile statului sau ministere, în perioada 2005-2017, adrese prin care compania este informată în legătură cu investigaţii, anchete sau procese în instanţă referitoare la suspiciuni sau acuzaţii privind încălcarea prevederilor legale de către OMV Petrom. Într-o scrisoare, Iancu a solicitat Marianei Gheorghe să-i pună la dispoziţie, în scris sau electronic, informaţii despre instituţia care a declanşat ancheta, investigaţia, controlul, rezultatul acestora şi măsurile dispuse sau impuse.

Astăzi, la audierile din Comisia de anchetă a activităţii ANRE, sunt aşteptaţi Toma Petcu - Ministrul Energiei, foştii miniştri Răzvan Nicolescu şi Victor Vlad Grigorescu, Sevil Shhaideh, membru provizoriu al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom, precum şi ca membru al Comitetului de Audit, Spiridon Cojocaru - membru al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom, membru al Comitetului de Audit al OMV Petrom, Mihai Busuioc - preşedintele Curţii de Conturi, fost membru al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom, membru al Comitetului de Audit al OMV Petrom.

Săptămâna trecută, Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), a declarat, în cadrul Comisiei parlamentare de anchetă privind activitatea ANRE, că OMV Petrom a prejudiciat statul român cu 7 miliarde de lei, potrivit unor controale făcute de Curtea de Conturi, însă banii nu au fost recuperaţi din 2015 până în prezent. Iulian Iancu, preşedintele Comisiei, a declarat: "Dumitru Costin, şeful Blocului Naţional Sindical (BNS), a prezentat Comisiei de anchetă a activităţii ANRE un document care a fost depus şi la Guvernul României, respectiv la Secretariatul General al Guvernului, în atenţia premierului, în care Costin spune că, la adresa OMV, a primit documente de la autorităţile statului român care sunt sau au fost în diverse etape într-o procedură de investigaţie a unui comportament evazionist în cazul plăţii salariilor, în cazul TVA, de modificare de formulă şi neplată corectă a redevenţei care, din datele prezentate, se ridică la peste un miliard de euro, date susţinute ca urmare a raportului făcut de Curtea de Conturi. În acest document se spune că situaţia a ajuns în faţa instanţei. De asemenea, se mai vorbeşte despre creşterea preţurilor în devizele privind decontaminarea solului la sonde în relaţia cu Ministerul Mediului, precum şi neînregistrarea activelor, terenurilor, clădirilor şi implicit prejudicierea statului român. Din datele prezentate de domnia sa, valoarea prejudiciului a ajuns la 7 miliarde de lei. Sumele sunt ameţitoare.

Comisia de Anchetă va cere toate aceste documente de la instituţiile care au avut în control acest comportament, le vom pune în discuţie şi, implicit, le vom trimite spre analiză şi vom cere un răspuns tuturor instituţiilor care sunt direct vizate de soluţionarea acestui tip de comportament. Membrii Comisiei de Anchetă a activităţii ANRE au solicitat prezenţa în faţa comisiei atât a fostului preşedinte a Curţii de Conturi, domnul Nicolae Văcăroiu, cât şi a actualului preşedinte Mihai Busuioc. Să sperăm că, în urma analizei împreună cu ei şi a concluziilor raportului Curţii de Conturi, vom înţelege în ce constau aceste infracţiuni".

Actualul preşedinte al Curţii de Conturi, Mihai Busuioc, considerat un apropiat al lui Liviu Dragnea, a fost numit secretar general al Guvernului în luna ianuarie, de către premierul de atunci, Sorin Grindeanu, şi membru în Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom din 28 aprilie 2017 până pe pe 17 octombrie 2017.

OMV Petrom a respins, săptămâna trecută, acuzaţiile de neplată a obligaţiilor către stat, acuzaţii vehiculate în şedinţa din 9 noiembrie a Comisiei parlamentare de anchetă a activităţii ANRE, potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei. Reprezentanţii companiei au precizat: "De-a lungul anilor, compania a fost subiect al mai multor controale fiscale, care au fost finalizate. Ultimul control fiscal, care a avut ca scop redevenţele la petrol şi gaze pentru perioada 2011-2015, s-a finalizat fără constatări în trimestrul al doilea al acestui an". Oficialii companiei susţin că au plătit întotdeauna, corect şi la timp, obligaţiile către bugetul de stat.

Reprezentanţii OMV Petrom mai spuneau în comunicat că, din ce în ce mai mult, activitatea Comisiei Parlamentare de anchetă a activităţii ANRE creează spaţiu pentru denigrarea şi acuzarea companiei OMV Petrom, îndepărtându-se de obiectivele stabilite de Parlament.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Poate sesizeaza si statul ca trebuie sa aiba o baza de date centralizata, sa nu se bazeze doar pe contribuabil (baze de date ce ar trebui facute in parteneriat cu firme cu reputatie, nu cei ce au facut softurile de la finante ce se blocheaza tot timpul).

    1. dragii Mei si acolo trebuie sa se gaseasca informatiile pe Care le doriti Ele suntpublicate pe internet Pana in 2002 Cu exception Lui 2003 care a fost retras pentru a nu se observa care a fost castigul in 2003, avesta found retratatt de baiatul pakistanez in 2004 pentru a tree rezerva geological pe cheltuieli si astfel a prezenta o pierderile enorma insa suficienta pentru a-l face pe domnul Nastase cel mai iubit dintre pamanteni.Despre celebrate 18 miliarde capital social , Blakrock si EU Enlarged 15 in emisiunea Am vazut si romani smecherashi pe care va sfatuiesc sa nu o pierderile. Nici nu stiti cat posted supports hartia

      corect. poate ca institutiile statului ar trebui sa trimita Comisiei din Parlament datele solicitate de Iancu OMV-ului. Cred ca intr-o tara civilizata, sa afli aceste informatii n-ar fi o problema si n-ai sta la mana contribuabilului sa afli raspunsuri, care, asa cum se poate vedea, pot fi oferite trunchiat. Dar la noi, statul este impotent si incompetent.

      Dar aici.. tot  

      Mai ushor cu bautura de dimineatza, domnule Beshtea...

      alcohol. Daca ar fi consumat poate ar fi gasit raportul fnanciar 2003, asa cum ATI gasit dumneavoastra Domnului Sebastian

    Cu slugile Moscovei distinsa doamna Gheorghe se comporta prea elegant...

    Cand delegatii tovarasului iancu mai bat la poarta n-ar fi rau daca ar astepta putin in sala de sport a OMV-ului si BUMBACITI bine, poate cu niste lovituri bine plasate tip KUMITE ! Pai cum altfel sa il tratezi pe un vechil, ce trateaza Romania ca pe o gubernie ruseasca... 

    1. ce sa maizicem noi micii actiomari care din dvd abia bem si noi o bere pe an.

    De ce oare OMV sa raspunda la intrebari?

    Mai bine sa raspunda cine a vandut PETROM austriecilor!!! 

    Cine a stabilit redevente minore ar trebui sa dea acuma socoteala!!

    O gura rea debita ca se pregateste nationalizarea Petrom! Sa nu mai scoata profitul din tara! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb