Patriciu: Parteneriatul Romgaz - Gazprom este o mare greşeală

A.G.R.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 19 iunie 2009

Omul de afaceri Dinu Patriciu consideră că încheierea parteneriatului între România şi Gazprom pentru depozitarea de gaze naturale este o mare greşeală, unul dintre efectele negative urmând să fie monopolul de preţ al Rusiei. Domnia sa a declarat, citat de Agerpres: "Nu cred în necesitatea stabilirii unor parteneriate cu Gazprom în ceea ce priveşte depozitarea de gaze în zăcămintele depletate din Româ­nia. Aceasta pot să spun cu siguranţă că este o mare greşeală pentru că această rezervă a României în capacităţi de stocare a gazelor ar trebui scoase la licitaţie internaţională şi nu negociată direct cu un mare producător. Aceste depozite de gaze reprezintă robinetul de consum şi cine are robinetul acela câştigă, nu cel care are rezervele".

Într-un interviu acordat unui post de radio, omul de afaceri a precizat faptul că Rusia ar urma să deţină un monopol al preţului gazelor naturale: "Dacă dai şi celui care produce, atunci îţi faci singur o pagubă mare. S-ar putea întâmpla monopolul de preţ, controlul preţului. Aşa cum spuneam, cine controlează robinetul controlează piaţa. Dacă aceste depozite de gaz ar fi operate de companii independente, aflate în concurenţă, atunci nu preţul de furnizare al gazului de către marii producători ar fi important, ci posibilitatea de arbitraj între preţul gazului vara şi preţul gazului iarna, ceea ce cu siguranţă ar duce la ieftinirea gazului pentru consumatorii din România".

Proprietarul grupului Rompetrol Holding susţine că prin participarea la South Stream România ar putea deveni prizonierul monopolului rusesc: "În momentul în care ai o conductă care nu este proprietatea ta, ci proprietatea producătorului, te faci din nou prizonierul monopolului de care vorbeam. Orice înţelegere depinde de modul în care este negociată". În ceea ce priveşte proiectul Nabucco, alternativă la proiectele ruseşti, omul de afaceri Dinu Patriciu şi-a reafirmat reţinerea faţă de realizarea gazoductului, întrucât nu sunt stabiliţi şi furnizorii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb