Patronatele transportatorilor rutieri susţin că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) dezinformează opinia publică prin intermediul raportului despre evoluţia preţului la RCA şi precizează că firmele de transport rutier plătesc pe RCA 20.000 de lei, aproape triplu faţă de anul trecut, potrivit unui comunicat al patronatelor.
În acest context, reprezentanţii transportatorilor solicită premierului Dacian Cioloş o întâlnire urgentă până săptămâna viitoare pentru a discuta reducerea imediată a tarifelor RCA, în caz contrar fiind necesară începerea unor acţiuni de protest la nivel naţional.
"Patronatele din transporturile rutiere - UNTRR, COTAR, ARTRI, APTE 2002, APULUM - atrag atenţia asupra ipocriziei Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi a dezinformării grosolane a opiniei publice, după ce instituţia a transmis un comunicat prin care arată că majorarea primei medii RCA pentru transportatori se află în marja plafonului de 50% convenit prin Protocolul din decembrie 2015", se spune în comunicat, conform Agerpres.
Transportatorii susţin că încă de anul trecut, când asociaţiile din domeniu au prezentat ASF exemple clare în care se arată că tarifele RCA au crescut între 150% şi 300%, ASF le-a ignorat cu bună ştiinţă găsind întotdeauna motive ca să nu fie de acord cu acestea.
Patronatele din transporturi afirmă că ASF publică "o ciorbă" de date, în care ia în calcul toate tipurile de vehicule, de la autoutilitare de până la 3,5 tone la autocamioane de peste 16 tone până la vehicule de transport persoane cu până la 18 locuri sau autocare cu peste 40 de locuri, oferind opiniei publice o medie aritmetică diferită de realitate.
"Datele ASF arată că prima medie RCA pentru transportatori a crescut cu 52,7% la 3.000 de lei, deşi companiile de transport rutier plătesc pe un RCA 20.000 de lei, aproape triplu faţă de anul trecut. Totodată, ASF spune că frecvenţa daunei este de 15% în cazul capetelor tractor şi că dauna medie este de 18.560 lei. Astfel, la fiecare 6,3 prime de 20.000 de lei, asigurătorii încasează 126.000 de lei şi plătesc 18.560 lei, restul de peste 107.000 lei rămânând în buzunarul ASF şi al asigurătorilor", precizează comunicatul.
Reprezentanţii patronatele din transporturile rutiere au transmis marţi două solicitări, una către ASF, prin care au solicitat raportul integral realizat de compania de consultanţă Milliman şi una către prim-ministrul Dacian Cioloş, pentru stabilirea unei întâlniri urgente până săptămâna viitoare pentru a discuta reducerea imediată a tarifelor RCA, în caz contrar fiind necesară coordonarea unor acţiuni de protest la nivel naţional.
Potrivit unui comunicat al Autorităţii, dat publicităţii marţi, prima medie RCA pentru transportatori a crescut cu 52,7% în ultimele 12 luni, în marja plafonului de 50% convenit prin Protocolul din decembrie 2015.
De asemenea, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu, a declarat într-un interviu pentru Agerpres că nu poate pune la dispoziţia transportatorilor raportul integral realizat de compania de consultanţă Milliman deoarece acesta conţine date individuale despre societăţile de asigurări, care nu sunt supuse publicării.
1. nu mai e mult
(mesaj trimis de RO în data de 21.07.2016, 01:27)
si romanii alaturi de alte natiuni vor arunca la cosul de gunoi aceste "asigurari obligatorii" ale unor companii straine care au eliminat orice competitor roman pentru a-si forma un pret de CARTEL de 3 ori mai mare pentru inceput! Cum este posibil ca unele companii particulare si straine sa poata impune o plata obligatorie in Romania fiind sustinute de lege, fara ca statul sa faca o analiza coerenta asupra costurilor?!