• "Galaxy Energy", firma care a venit cu banii la APAPS pentru SNTR, are de nouă ani o reprezentanţă în România, cu sediul social în clădirea "Kronos Energy" din Capitală
• Reprezentanţii "Kronos Energy" sînt de peste un an administratori la "Astra Română", rafinăria controlată de Ioan Niculae
Discreţia din jurul privatizării Socie-tăţii Naţionale "Tutunul Românesc" (SNTR) a generat speculaţii pe seama faptului că în spatele cumpărătorului s-ar afla omul de afaceri Ioan Niculae, fostul patron al SNTR. APAPS şi consorţiul format din companiile "Galaxy Energy International" şi CTS SRL Italia au semnat săptămîna trecută contractul de privatizare pentru "Tutunul Românesc", tranzacţia ridicîndu-se la 12 milioane de euro, din care preţul pachetului de acţiuni a fost de doar 1,6 milioane de euro. Preţul scăzut obţinut de stat (de 25 de ori mai mic decît în urmă cu trei ani) a stîrnit rumori privind noii proprietari ai SNTR, necunoscuţi în ţara noastră.
Cel mai des nume vehiculat că s-ar afla în spatele consorţiului a fost cel al fostului acţionar majoritar al SNTR, Ioan Niculae, patronul Grupului "Interagro", care derulează afaceri în agricultură, petrol şi asigurări. Şeful APAPS, Ovidiu Muşetescu, a precizat că nu a găsit vreo legătură formală între Ioan Niculae şi cele două firme din consorţiu, nici pe "Internet" (?!), nici prin metodele specifice de căutare. Nici Ioan Niculae nu a confirmat vreo legătură cu firmele din consorţiu, precizînd chiar că se va deplasa la Londra să negocieze cu reprezentanţii "Galaxy" vînzarea pachetului pe care "Interagro" îl mai deţine la SNTR.
Ziarul "Bursa" a realizat o investigaţie proprie care pare să arate că Ioan Niculae nu este străin de firma "Galaxy", principalul finanţator al tranzacţiei SNTR. Potrivit datelor noastre, "Galaxy Energy" este prezentă în ţara noastră de aproape nouă ani. Firma "Galaxy International Trading" SRL Bucureşti este deţinută în totalitate de către "Galaxy Energy (East Europe)", înregistrată în Insulele Virgine Britanice la aceeaşi adresă cu vehiculul financiar prin care "Galaxy Energy" Monaco a preluat SNTR. Mai mult, SRL-ul din Bucureşti, constituit în 1995, are ca unic administrator (potrivit ultimelor date ale Re-gistrului Comerţului), pe Barry Rothwell, aceeaşi persoană cu directorul general (cel puţin pînă în 2001) al Grupului "Galaxy Energy". Sediul din Bucureşti al "Galaxy International" este în clădirea "Kronos Energy" (fostă "Dalpetrol" SRL), companie deţinută de "Sunoil Trading" Ltd. Bahamas.
Surpriza apare de la reprezentanţii societăţii "Kronos": Gheorghe Albu şi Aurel Băcilă. Amîndoi au fost aleşi pe 19 decembrie 2002 ca administratori ai rafinăriei "Astra Română" Ploieşti, controlată de Ioan Niculae.
"Kronos Energy" este şi unul din sponsorii echipei de fotbal "Astra" Ploieşti, controlată şi ea tot de Ioan Niculae.
Patronul "Interagro" nu a putut fi contactat pînă la închiderea ediţiei ca să comenteze aceste (posibile) coincidenţe. Un cotidian naţional a relatat săptămîna trecută că Ioan Niculae este un apropiat şi al lui Antonello Celestini, cel care s-ar afla în spatele CTS SRL Italia, a doua firmă din consorţiul care a cumpărat SNTR. Antonello Celestini are afaceri de mai multi ani în ţara noastră, inclusiv în domeniul tutunului. Companiile în care este asociat sau actionar Celestini sînt "Tiber Tobaco" Curtici, "Agricola FM Aluniş" şi "Italia Imobiliar", toate din judeţul Arad.
Pe multă lume a surprins asocierea dintre o casă de comerţ din Anglia cu activitate în petrol şi gaze şi o comanie italiană implicată în afaceri cu tutun şi agricultură ca să cumpere SNTR. Să fi fost Ioan Niculae cel care le-a făcut cunoştinţă?
• Cine este "Galaxy Energy"
"Galaxy Energy Group" Ltd., înregistrată în Monaco, este controlată de corporaţia japoneză "Itochu" împreună cu cea americană "Chemoil", ambele avînd activităţi în comerţul internaţional cu petrol şi produse petroliere. "Itochu" şi "Chemoil" au cumpărat fiecare, în anul 2000, cîte de 25% din acţiunile "Galaxy Energy". "Itochu" este, începînd din anul 1997, şi acţionar majoritar al "Chemoil", cu o participaţie de 50%. Potrivit unui comunicat al "Chemoil", din anul 2001, "Galaxy Energy" este una dintre cele mai active companii din Europa în comerţul cu petrol. Cifra de afaceri a Grupului "Galaxy" a fost în 2002 de 1,35 miliarde de dolari.