PATRONUL LACTATE BRĂDET:  "Sunt convins că am luat toate măsurile pentru a evita orice contaminare"

A.G.
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 2 martie 2016

Proprietarul fabricii Lactate Brădet din comuna argeşeană Brăduleţ, Marius Badea, a spus, ieri, într-o conferinţă de presă, că au fost luate toate măsurile pentru a se evita o contaminare a produselor cu bacteria E-coli, care a fost identificată într-un lot de brânză proaspătă.

Marius Badea a declarat: "Am investit masiv (...) şi am încercat să facem o fabrică modernă, la capacităţile şi la posibilităţile noastre (...) şi toate controalele care au fost la fabrică au dovedit că ne facem datoria cu responsabilitate. Utilajele sunt de ultimă generaţie (...). Sunt convins că am luat toate măsurile pentru a evita orice contaminare în produsul nostru finit. Din păcate au apărut aceste speculaţii, aceste analize care sunt parţiale, nu putem trage o concluzie definitivă".

El a precizat că materia primă provine de la două ferme moderne de vaci, una din Argeş şi una din Dolj, iar întreaga cantitate de lapte este pasteurizată după intrarea în fabrică. În plus, analizele probelor de lapte şi analizele medicale ale angajaţilor au fost întotdeauna conforme, a susţinut Badea.

"Contaminarea poate să fie ori cu apă, cu care împinge produsele în procesul de fabricaţie, fie în manipulare, la noi (...), fie în magazinul de desfacere. Nu sunt în măsură să acuz nici magazinele, dar vă asigur că la noi igiena este maximă", a afirmat Marius Badea.

Omul de afaceri şi-a exprimat îndoiala că fabrica pe care o conduce va mai putea reveni pe piaţă după acest incident, chiar dacă rezultatele finale ale analizelor vor arăta că acea contaminare cu E-coli nu s-a produs în timpul procesului de fabricaţie. "Eu nu cred că se poate reabilita fabrica, este ca un copil pe care l-ai crescut şi trebuie să te desparţi de el la un anumit moment", a spus omul de afaceri.

El nu a vrut să comenteze faptul că ministrul Agriculturii a făcut public numele fabricii înainte de finalizarea analizelor, apreciind doar că declaraţia oficialului a fost "un pic cam pripită".

O cantitate de brânză proaspătă de vacă produsă de societatea Lactate Brădet conţine bacteria E-coli, a declarat în urmă cu două zile, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

Autorităţile au dispus stoparea activităţii societăţii respective.

"În urma analizelor de laborator, inspectorii veterinari au găsit E-coli în probele de brânză de la Lactate Brădet din Curtea de Argeş, care comercializează şi produse tradiţionale. Este vorba despre o cantitate de 20 de kilograme de brânză proaspătă de vaci. De asemenea, în judeţul Bacău inspectorii au găsit într-un frigider carne de pasăre recoltată dintr-o gospodărie personală", a explicat Irimescu.

Irimescu: "Este posibil ca fermele de vaci să fi furnizat lapte contaminat şi altor fabrici de brânză"

Ministrul Agriculturii nu exclude posibilitatea ca fermele de vaci din Dolj şi Argeş care au livrat laptele societăţii din Curtea de Argeş, unde au fost găsite 25 de kilograme de brânză proaspătă contaminată cu E-coli, să fi furnizat lapte şi altor fabrici, iar în acest context autorităţile au început deja verificările.

"Inspectorii veterinari şi-au extins verificările şi la cele două ferme de vaci din Dolj şi Argeş care au livrat laptele nepasteurizat unităţii din Curtea de Argeş. Cele 337 de probe prelevate de veterinari nu au vizat doar fabrica din Argeş ci s-au luat probe şi din comerţ şi din gospodăriile populaţiei precum şi din alte zone în care s-au identificat produse agroalimentare. Ieri (luni n.r.) am avut rezultatele la finalizarea testelor pe 194 de eşantioane din care s-a identificat E-coli la brânza proaspătă de vaci şi la carnea de pasăre dintr-o gospodărie din Bacău şi de aceea veterinarii au mers şi la fermele care au furnizat laptele nepasteurizat pentru că nu exclud varianta să fii furnizat şi altor fabrici de brânză. Este posibil şi vom verifica pentru că, potrivit specialiştilor, contaminarea ar fi fost de la lapte, laptele este acuzat ca sursa principală. Personalul din fabrică este sănătos, nu este purtător şi este greu de crezut că în comerţ s-ar fi putut realiza contaminarea", a explicat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, la finalul discuţiilor din Comisia pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor.

Şeful MADR a precizat că, în prezent, nu deţine date referitoare la capacitatea celor două ferme din Dolj şi Argeş şi la proprietarul acestora. În ceea ce priveşte informaţia că brânza proaspătă de vaci era vândută ca produs tradiţional, Irimescu a arătat că în cazul acestei fabrici din judeţul Argeş s-a făcut eroare, chiar de către MADR, pentru că i-a oferit şi statut pentru produse tradiţionale, deşi avea deja o linie industrială de producţie.

Şeful MADR a precizat: "Nu vreau acum să aruncăm anatema pe produsele tradiţionale. Consider că a fost o eroare a MADR când s-a acceptat ca în această unitate să existe două lanţuri de producţie. La produsele tradiţionale, laptele poate proveni din orice sursă, pentru că are alt regim, iar pe fluxul de producţie industrială sunt alte cerinţe, însă riscul este mai mare la produsele tradiţionale. Pentru mine este suprinzător cum s-a acceptat să se acorde statutul de producător tradiţional unei fabrici pentru că «tradiţional» este ceea ce făcea bunica şi atunci avem limitate cantităţile. Am cerut o analiză pentru a vedea în ce bază s-a acordat de către Direcţia Agricolă judeţeană să aibă fabrica din Curtea de Argeş un lanţ tradiţional separat la etaj, iar cel industrial la parter".

Întrebat dacă unitatea din Curtea de Argeş avea medic veterinar, Irimescu a răspuns: "În principiu orice unitate trebuie să aibă medic veterinar când produce pentru piaţă".

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, a declarat săptămâna trecută, într-o conferinţă de presă, că a fost identificată cauza îmbolnăvirii copiilor din Argeş, şi anume o tulpină de E-coli. El a recomandat ca alimentele să se achiziţioneze din surse autorizate, ambalate corespunzător, iar produsele din carne să aibă autorizaţie sanitar-veterinară.

Totodată, ministrul a subliniat importanţa spălării corespunzătoare a fructelor şi legumelor, tratamentul termic al alimentelor atunci când se impune.

Trei copii diagnosticaţi cu sindromul hemolitic uremic au decedat în ultimele trei săptămâni. În prezent, pe Secţia de Nefrologie a Spitalului "'Marie Curie'' sunt internaţi cinci copii cu sindrom hemolitic-uremic, unul dintre aceştia fiind în stare gravă.

Butaru(ANSVSA): "Verificările vor fi extinse la furnizorii de lapte"

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) va definitiva în zilele următoare rezultatele pe toate probele recoltate din alimente, în cazul de la Argeş, dar se va îndrepta cu verificările spre materia primă şi toţi furnizorii de lapte, a declarat, ieri, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Andrei Butaru, la Comisia pentru agricultură din Camera Deputaţilor.

"Noi am pus un diagnostic pe o parte din probele recoltate, fiind depistată prezenţa Escherichia Coli pe brânza de vaci şi carne de pui. Vom definitiva toate probele în zilele următoare, dar mergem şi la materia primă, pentru că laptele provenea din două ferme de vaci din Argeş şi Dolj şi facem şi o listă de distribuţie. Ancheta epidemiologică este în curs. (...) Noi am luat probe acolo unde Ministerul Sănătăţii ne-a cerut, pentru că ancheta este condusă de minister. Dacă Ministerul Sănătăţii va stabili şi alte elemente încriminate vom discuta despre ele", a precizat Butaru.

Acesta a subliniat că fermele de vaci din Argeş şi Dolj au livrat lapte în mai multe părţi, dar, până în prezent, nu au fost înregistrate niciun fel de nereguli.

Întrebat dacă este posibil ca sursa contaminării alimentelor cu E-coli să fie legată de pajişti sau de apa din acele zone, şeful ANSVSA a menţionat că "este puţin probabil, pentru că E-coli nu prea trăieşte pe pajişti, iar apa este controlată mereu şi până acum nu au fost probleme".

De asemenea, a precizat că fiecare lot de alimente scos la vânzare este însoţit de o fişă de conformitate pe care o dă producătorul.

Inspectorii veterinari au identificat prezenţa bacteriei E-coli în probe prelevate dintr-un lot de 25 de kilograme de brânză proaspătă de vaci, produsă de o unitate de prelucrare a laptelui din judeţul Argeş şi în probe de pui (spate cu gât) recoltat din frigiderul uneia dintre persoanele implicate în ancheta Ministerului Sănătăţii, potrivit rezultatelor parţiale de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb