PE FONDUL SCUMPIRII PETROLULUI ŞI A CREŞTERII ECONOMICE A ŢĂRII, Profitul net al OMV Petrom a crescut cu 140%, anul trecut

A.I.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 22 februarie 2018

Profitul net al OMV Petrom a crescut cu 140%, anul trecut

Conducerea companiei propune un dividend de 0,02 lei/titlu, cu 33% mai mare faţă de nivelul din anul anterior

Mariana Gheorghe: "Avem rezerve de petrol şi gaze pentru următorii zece ani"

Grupul OMV Petrom (SNP) a raportat pentru anul 2017 un profit net de 2,491 de miliarde de lei, în creştere cu 140%, faţă de cel din 2016, de 1,043 miliarde de lei, conducerea propunând un dividend de 0,02 lei/acţiune, se arată în comunicatul societăţii remis, ieri, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Astfel, valoarea dividendului pentru anul financiar 2017 este în creştere cu 33% faţă de anul anterior, ceea ce implică o rată de distribuire din profitul net de 45%, de circa 1,1 miliarde de lei, propunerea finală privind dividendul urmând să fie supusă aprobării de către Consiliul de Supraveghere şi AGA din aprilie 2018.

Rezultatele anului trecut au fost puternic influenţate de contextul economic îmbunătăţit în 2017, a precizat, ieri, Mariana Gheorghe, directorul general al OMV Petrom, în cadrul unei conferinţe de presă legată de prezentarea rezultatelor financiare.

Doamna Gheorghe a declarat: "Am avut, pe de o parte, elementele de piaţă din industrie şi anume cotaţia petrolului Brent care a crescut cu 24%, preţul mediu fiind de 54,2 de dolari pe baril, în 2017. De asemenea, marja de rafinare, ce a influenţat activitatea noastră din downstream a avut o performanţă foarte bună, peste 7,7 dolari pe baril, ceea ce reprezintă o creştere de 11%.

Cel mai important factor a fost cererea de produse energetice din România, piaţa noastră principală, care, pe fondul creşterii economice deosebite a României, cea mai mare din comunitatea europeană, conform statisticilor, a avut un impact pozitiv asupra cererii de produse".

Potrivit doamnei Gheorghe, vânzările de carburanţi au avut o creştere substanţială, de 6,7%, având drept stimulent, pe lângă creşterea economică şi cele peste 630.000 de maşini noi şi second-hand care au intrat în România.

De asemenea, cererea de gaze, ce a crescut cu 5% şi cea de electricitate, a cărei creştere a fost de 4%, se reflectă în performanţa financiară a companiei, a subliniat oficialul OMV Petrom.

Pe de altă parte, Mariana Gheorghe a precizat că sociatatea are suficiente rezerve de petrol şi gaze, care să ajungă consumului la nivel naţional pentru următorii zece ani.

Domnia sa a apreciat: "Aşa cum, după privatizare, spuneam că avem rezerve pentru zece ani, acum, spunem că avem rezerve pentru alţi zece ani şi resurse pe care putem să le capitalizăm, să le convertim în rezerve. Aceasta este natura business-ului nostru. Continuăm investiţiile, de aceea este important să avem capacitatea de a investi, astfel încât să avem perspectiva unei activităţi şi a unei dezvoltări sustenabile. Aceste eforturi sunt reflectate în peste 13 miliarde euro pe care le-am investit în ultimii 12 ani. Este un efort continuu şi credem că România are în continuare potenţial".

Valoarea vânzărilor consolidate ale Petrom, în 2017, a fost de 19,435 miliarde lei, cu 17% mai mare decât în 2016, datorită vânzărilor mai mari din toate segmentele de activitate. Vânzările din Downstream Oil au reprezentat 74% din totalul vânzărilor consolidate, vânzările din Downstream Gas 23%, iar cele din Upstream aproximativ 2%.

Rezultatul din exploatare CCA (costul curent de achiziţie) excluzând elementele speciale a crescut cu 92%, la valoarea de 3,273 miliarde lei, ca urmare a condiţiilor economice îmbunătăţite, dar şi a disciplinei costurilor şi a eliminării impozitului pe construcţii speciale începând cu 2017, ambele segmente, Upstream şi Downstream, având contribuţii similare.

Mariana Gheorghe a explicat: "Segmentul Upstream a beneficiat de preţuri realizate mai bune, costuri de producţie şi cheltuieli cu amortizarea mai mici.

Rezultatul Downstream Oil reflectă marje de rafinare mai bune, precum şi o cerere mai mare. Rezultatul Downstream Gas a reflectat în principal marje solide la electricitate şi venituri din asigurarea aferentă centralei electrice de la Brazi. Toate cele amintite anterior au condus la un flux de trezorerie din activităţi de exploatare de 6 miliarde lei în 2017. Pe parcursul anului, am efectuat investiţii de 3 miliarde lei şi am plătit dividende în valoare de 0,8 miliarde lei, rezultând un flux de trezorerie extins după plata dividendelor de 2,7 miliarde lei".

Investiţiile s-au situat la 2,969 miliarde lei în 2017, cu 15% mai mari comparativ cu cele din 2016.

Acestea au cuprins, în principal, investiţiile din Upstream, în sumă de 2,435 milioane lei în 2017, comparativ cu 2,119 miliarde lei în 2016, în timp ce investiţiile din Downstream au fost în valoare de 533 milioane lei, mai mari decât cele din 2016, de 453 milioane lei, din care 446 milioane lei în Downstream Oil.

Rezultatul financiar net s-a deteriorat la o pierdere de 366 milioane lei, de la 211 milioane lei în 2016, când au fost recunoscute efectele pozitive ale rezultatului obţinut în urma recursului formulat de societate împotriva constatărilor controlului fiscal la sucursala din Kazahstan şi ca urmare a recunoaşterii unui venit special rezultat în urma finalizării unei acţiuni în instanţă.

În trimestrul al patrulea din 2017, OMV Petrom a obţinut un profit net de 642 milioane lei, cu 301% mai mare comparativ cu cel din perioada similară din 2016.

În ceea ce priveşte perspectivele anului 2018, în ceea ce priveşte contextul de piaţă, estimarea OMV Petrom pentru preţul petrolului Brent este de 60 de dolari pe baril, în timp ce marja de rafinare se va situa sub nivelul de 2017, cererea de carburanţi fiind în creştere.

În ceea ce priveşte producţia, se estimează o reducere a acesteia de circa 4% faţă de anul 2017.

Investiţiile vor creşte cu peste 20%, faţă de anul 2017, la 3,7 miliarde de lei, ce se vor realiza pentru toate diviziile.

Acestea vor viza, în principal, intensificarea activităţii de foraj, proiectul Neptun, revizia generală planificată a rafinăriei Petrobrazi şi proiectul Poli-combustibili.

Recent, Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom a numit-o pe Christina Verchere în funcţia de preşedinte al Directoratului şi Director General Executiv (CEO). Verchere o va înlocui pe Mariana Gheorghe care conduce compania din 2006.

Acţionarul majoritar al OMV Petrom este compania austriacă OMV, ce deţine 51,01% din societate, în timp ce Statul Român, prin Ministerul Energiei, are 20,64% din capitalul social al companiei petroliere.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Dividentul e bunisor!

    1. raportul financiar. OMV este Inca pe bursa datorita integral Petrom care si-a facut datoria precum un tractor U650 tragand un Ferrari impotmolit in mocirla. Dupa ce. in 2004 Deloitte a trecut cu vederea grosolania facuta in raport prin trecerea pe cheltuieli a rezervelor de capital obtinute din Cota geologica, in 2005 prin iintroducerea unei calculatii diferite la transformare din picioare cubice in baril echivalent, in 2007 prin nepublicarea in raportul annual a situatiile consolidate, in 2012 prin preluat in blue Chip index si preluarea infractionala Inca o data in 2013 pentru ca in AGEA din 2013sa fie micsorarea capitalul social cu 13 miliarde lei astfel incat capitalul social in IFRS echivaleaza pe cel in RAS ca sa Nu Mai renunte Doamna Gheorghe ca in 2010 la marirea de capital si revenirea la conversation unitara SCF in BEP in 2017, lucrurile au mere perfect:-)

      Pai dna Gheorghe pleaca .... De bine?

    Foarte slab dividendul la profitul pe actiune de 0,0440ron! Probabil ca la actiunea omv dividendul va fi mai bun decat la snp, dupa regula anilor anteriori!

    1. Ar fi putut fi macar un 60%, sa mai compenseze din evolutia sub asteptari a pretului actiunii.

      profitul realizat poate fi considerat mare numai daca-l compari cu cel din ultimii 3 ani; un profit rezinabil la petrom ar tb sa fie peste 3.5 mld. , numai ca el este drenat sistematic de omv 

      Da, 60% era altceva. Poate cu doamna următoare.

    Profitul netl a crescut cu 140% iar dividendul cu doar 33%. Este exact ca atunci cand scade pretul barilului de petrol (iar scaderea pretului benzinei la pompa nu mentine acelasi ritm) si invers fata de situatia cand creste pretul barilului (si pretul la pompa ii urmeaza ritmul/ cresterea cu fidelitate).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb