PENSIONSEUROPE, BRUXELLES: "Guvernul României trebuie să ia în considerare majorarea contribuţiilor la Pilonul II de pensii"

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 24 mai 2018

"Guvernul României trebuie să ia în considerare majorarea contribuţiilor la Pilonul II de pensii"

PensionsEurope, o asociaţie a fondurilor de pensii, cu sediul la Bruxelles, cere Guvernului României să întăreas­că rolul pensiilor private şi să nu adopte măsuri suplimentare menite să deterioreze rolul pensiilor finanţate privat, se arată într-un comunicat al asociaţiei, conform Agerpres.

"Un sistem de pensii care include şi o componentă privată este mai capabil să-şi îndeplinească diversele sale obiective şi este mai rezistent la riscurile multiple legate de securitatea financiară a persoanelor vârstnice. Decizia adoptată de România în urmă cu zece ani de a înfiinţa schemele de pensii private s-a dovedit a fi o poveste de succes, aşa cum o demonstrează rezultatele financiare foarte bune înregistrate de fondurile de pensii din România şi de dezvoltarea semnificativă a pieţei financiare locale. Guvernul României trebuie să ia în considerare majorarea contribuţiilor la Pilonul II de pensii în loc să le diminueze", a declarat Janwillem Bouma, preşedintele PensionsEurope.

România se confruntă cu dificultăţi demografice semnificative, care sunt mai mari decât în cazul majorităţii statelor membre ale UE. Populaţia sa a scăzut cu aproximativ 3,5 milioane de persoane în ultimii 30 de ani şi ar urma să scadă cu încă 4,7 milioane până în 2020. Declinul demografic este reflectat de înrăutăţirea severă a ratei dependenţei demografice (vârstnicii comparativ cu populaţia activă), care ar urma să crească de la 26,3% în 2016 la 56,7% în 2060, ceea ce înseamnă că vor fi mai puţin de două persoane care lucrează pentru fiecare persoană care se pensionează, estimează PensionsEurope.

Va scădea procentul populaţiei active care va trebui să sprijine creşterea numărului de pensionari, ceea ce va pune o presiune semnificativă pe finanţele publice ale ţării şi necesită măsuri menite să asigure sustenabilitatea financiară pe termen lung a sistemului de pensii din Româ­nia, avertizează asociaţia.

PensionsEurope îşi exprimă convingerea că măsura cea mai importantă pentru a obţine pensii sustenabile şi adecvate pe termen lung este încurajarea şi facilitarea fondurilor private de pensii.

În noiembrie 2017, Guvernul de la Bucureşti a adoptat un act normativ care prevede diminuarea contribuţiilor la Pilonul II de pensii de la 5,1% la 3,75% începând din 2018, în loc să le majoreze la 6%, aşa cum era prevăzut prin provizioanele legale. Exis­tă rapoarte alarmante că ar putea avea loc în următoarele luni noi acţiuni din partea Guvernului privind revizuirea sistemului de pensii private, avertizează asociaţia.

Conform datelor Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), fondurile private de pensii din România erau, în 2016, printre cele mai performante din noile state membre ale UE.

Şi Comisia Europeană a avertizat că recenta reducere a contribuţiilor la Pilonul II de pensii diminuează, pe termen scurt, îngrijorările fiscale, însă ar putea avea implicaţii negative pentru dezvoltarea pieţelor de capital.

Subiectul Pilonului II de pensii a revenit în prim-plan după ce programul legislativ 2018 pentru perioada mai - decembrie, publicat pe site-ul Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul în 28 aprilie, anunţă existenţa unui proiect de lege potrivit căruia contribuţiile ar urma să fie suspendate în perioada 1 iulie - 31 decembrie 2018. Mai mult, documentul propune o contribuţie a angajatului, în sumă fixă, de 84 de lei în primul an, care urmează să crească anual până la 125 lei în anul 5, dedusă din impozitul pe venit. Totodată, şi angajatorul ar putea plăti această contribuţie care, în cazul său, urmează să fie dedusă din impozitul pe profit, în func­ţie de mărimea companiei (50, 25, 10 angajaţi). De la începutul acestui an, contribuţiile sociale au trecut în sarcina angajatului.

Ministrul, Eugen Teodorovici, a declarat, marţi, că orice scenarii cu privire la sistemul de pensii susţinute de oameni care habar nu au despre activităţile Guvernului produc efecte negative în costurile de împrumut pe care Ministerul Finanţelor trebuie să le plătească în piaţă şi trebuie analizat dacă astfel de afirmaţii nejustificate nu ar trebui taxate conform legii.

Pe de altă parte, mai multe organizaţii importante din mediul de afaceri au solicitat menţinerea legislaţiei şi arhitecturii actuale a Pilonului II de pensii, fără alte modificări, într-un document intitulat "Apel pentru păstrarea arhitecturii sistemului de pensii private din România".

Funcţionarea Pilonului II este cel puţin bizară, iar statul colectează bani de la salariaţi, din care o cotă parte o oferă "pe tavă" fondurilor private de pensii, sunt de părere Federaţiile Naţionale ale organizaţiilor de pensionari, din care fac parte Federaţia Naţională a Pensionarilor din România, Uniunea Generală a Pensionarilor din România şi Federaţia Naţională "Unirea" a Pensionarilor din România, conform Agerpres.

În viziunea acestora, potrivit dispoziţiilor Legii nr.263/2010, sistemul public de pensii este organizat şi funcţionează în baza unor importante principii, printre care cel al "unicităţii", potrivit căruia statul organizează şi garantează sistemul public de pensii bazat pe aceleaşi norme de drept pentru toţi participanţii la sistem, şi al "solidarităţii sociale", conform căruia participanţii la sistemul public de pensii îşi asumă reciproc obligaţii şi beneficiază de drepturi egale.

"(...) aceste principii nu permit fragmentarea cotelor de participare la constituirea fondului naţional de pensii, iar obligativitatea participării la Pilonul II, în funcţie de vârstă, introduce norme de drept diferite între participanţi. La punerea în aplicare a Legii nr.411/2008, federaţiile naţionale reprezentative ale organizaţiilor de pensionari au cerut Ministerului Muncii să aibă în vedere faptul că fragmentarea contribuţiei de asigurări sociale plătită de salariaţi dezechilibrează bugetul de asigurări sociale, îl diminuează şi creează discriminări între salariaţi; din fondul naţional de pensii, constituit din contribuţiile tuturor salariaţiilor, o parte este folosită pentru a oferi doar unei părţi dintre salariaţi, o a doua pensie. Funcţionarea Pilonului II este cel puţin bizară: statul colectează bani de la salariaţi, din care o cotă parte o oferă "pe tavă" fondurilor private de pensii", se arată într-un comunicat de presă al principalelor organizaţii de pensionari.

Recenta reducere a contribuţiilor la Pilonul II de pensii diminuează, pe termen scurt, îngrijorările fiscale, însă ar putea avea implicaţii negative pentru dezvoltarea pieţelor de capital, afirmă reprezentanţii Comisiei Europene în Raportul privind recomandările specifice de ţară pentru 2018, conform Agerpres.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Nu am vazut aceste asociatii de pensionari opunandu-se cu vehementa pensiilor speciale. DE CE ???

    Acum ar fi cazul sa taca! 

    romanii trebuie sa aiba dreptul de a alege fondul de pensii la care sa contribuie: stat sau privat. E normal sa existe propaganda vocala din partea celor care vor sa "administreze" baii romanilor dar romanii trebuie sa aiba dreptul de a alege. Nu am vazut in Bursa nici un articol coerent despre pensiile speciale care dreneaza sistemul de pensii de stat, nici cat reprezinta acestea pe categorii: politie, armata, justitie etc..

    1. Pensiile speciale inseamna cam 10% din fondul de pensii.

      nu suport tinichelele si impostorii!! 1. ce este ala "fond de pensii de stat"? 2. ce legatura au pensile special cu sistemul de pensii bazat pe contributivitate?? 3. cum poate fi drenat in fond de pensii "de stat" ?? pune "gicule" mana - vartos - pe carte!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb