HP România va furniza Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) soluţia IT pentru realizarea sistemului naţional de prescripţie electronică, valoarea contractului fiind de 44,99 milioane de lei, inclusiv TVA (10,3 milioane de euro). "Procedura de licitaţie deschisă iniţiată prin anunţul de participare publicat în SEAP cu 123599/17.06.2011 (...) s-a finalizat prin încheierea în data de 30 ianuarie 2012 a contractului de < Servicii privind implementarea prescripţiei electronice > cu ofertantul a cărei ofertă a fost declarată câştigătoare şi anume Hewlett Packard România SRL. Preţul propunerii financiare a fost de 36.290.730 de lei, fără TVA. Oferta declarată câştigătoare a întrunit 986,94 de puncte", se arată într-un răspuns al CNAS, citat de Mediafax.
Prin anunţul de participare, CNAS a estimat valoarea contractului la 37,69 milioane lei, fără TVA.
Alături de HP România, la licitaţie au mai depus oferte patru consorţii, şi anume Asesoft International SA şi Teamnet International SA, RSC SRL, XOR IT System SRL şi Quality Business Solutions SRL, Indras Sistemas SA şi Total Soft SA, precum şi Q'Net International SA, Crescendo International SRL şi Capgemini Services SRL.
HP România va furniza CNAS servicii de dezvoltare software, de programare şi de consultanţă software, de programare de sisteme informatice şi software utilitare, de dezvoltare de software personalizat şi de analiză şi de programare de sisteme.
"Prin contractul de implementare a prescripţiei electronice se va extinde Sistemului Informatic Unic Integrat al CNAS prin achiziţionarea, implementarea şi integrarea în cadrul acestuia a unei soluţii informatice care să ofere functionalităţile necesare introducerii prescripţiei electronice, la sediul autorităţii contractante", se precizează în caietul de sarcini al licitaţiei.
Contractul va fi finalizat în 6 luni de la data atribuirii şi va fi finanţat din fonduri europene, respectiv prin Programul operaţional sectorial creşterea competitivităţii economice, Axa Prioritară III "Tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor pentru sectoarele privat şi public".
Sistemul prescripţiei electronice va permite monitorizarea în timp real a necesarului şi consumului de medicamente în România, eliminarea erorilor de medicaţie şi a fraudelor din actualul sistem de prescripţie, precum şi implementarea unui sistem de control/supervizare a recomandărilor adresate pacienţilor de către medici.
Beneficiarii proiectului vor fi casele de asigurări, medicii, farmaciile şi asiguraţii.
Hewlett Packard România SRL este parte a grupului american HP, unul dintre cei mai mari producători mondiali de echipamente IT.
În 2010, afacerile companiei au însumat 340,7 milioane de lei, iar profitul net a atins 44,7 milioane de lei, conform datelor Ministerului Finanţelor Publice. La finele lunii frebruarie, Compania Naţională "Imprimeria Naţională" a anunţat că asocierea HP România şi Novensys Corporation va furniza CNAS soluţia IT destinată introducerii cardului electronic de asigurări de sănătate, valoarea contractului ridicându-se la 108,7 milioane de lei, inclusiv TVA (25 milioane de euro).