PENTRU CĂ BUCUREŞTENII VOR SĂ ECONOMISEASCĂ TIMP, Investitorii se înghesuie să construiască centre comerciale cu toate serviciile incluse

Alina Toma
Ziarul BURSA #Companii #Comerţ / 21 martie 2007

După creşterea uşoară a stocului de spaţii comerciale din Bucureşti, din prima jumătate a anului trecut (55.000 mp), numărul total al proiectelor livrate în cel de-al doilea semestru a totalizat 72.000 mp. Un studiu al companiei imobiliare "CB Richard Ellis" arată că cele mai multe din proiectele anului 2006 au fost hypermarket-uri şi magazine specializate (mobilier, bricolaj). Majoritatea spaţiilor comerciale noi din Capitală sunt situate în zone dens populate, ca Titan, Vitan şi Floreasca. Lanţurile comerciale deja existente pe piaţă sunt concurate de companii nou apărute, precum Auchan (hypermarket) şi Mr.Bricolage (Bricolaj).

În următoarele 12-18 luni, piaţa spaţiilor comerciale din Bucureşti va cunoaşte o dezvoltare dinamică, oferind o gamă mai variată de magazine şi facilităţi de petrecere a timpului liber, pentru satisfacerea cererii actuale, apreciază analiştii "CB Richard Ellis". Ei spun că actualul trend a fost determinat de creşterea puterii de cumpărare şi comportamentul consumatorilor. Aceştia preferă, din ce în ce mai mult, să combine cumpărăturile zilnice sau săptămânale cu facilităţile de petrecere a timpului liber şi serviciile financiar bancare, economisind astfel mult timp.

Aşa că, până la sfârşitul anului curent, sunt aşteptate pe piaţă finalizarea unor proiecte comerciale care totalizează aproximativ 150.000 mp. Este vorba despre "Băneasa Shopping City" (65.000 mp), magazinele "IKEA" (26.000 mp), "Kaufland" (14.000 mp) şi hypermarket-urile "Auchan" şi "Real", cu galeriile comerciale aferente.

Retailerii mari îşi vor îndrepta atenţia către zonele de sud şi est ale oraşului, această tendinţă manifestându-se deja în cazul pre-închirierilor semnate de "Cora", "Mobexpert" şi "BauMax" în cadrul proiectului "Sun Plaza". Aceeaşi tendinţă se manifestă şi în finalizarea primei faze a proiectului "Vitantis Park" (Praktiker).

Datorită numărului foarte mare de proiecte rezidenţiale anunţate în toate zonele oraşului, se prevede şi finalizarea multor spaţii comerciale de mici dimensiuni (până la 2.500 mp) ce vor oferi o gamă largă de servicii şi facilităţi.

Spaţiile comerciale stradale, amplasate în zone ultracentrale şi centrale, sunt solicitate în principal de bănci, operatori de jocuri electronice şi restaurante fast-food. După dezvoltarea impresionantă a reţelelor de magazine cu obiecte de uz casnic întregistrată în ultimii doi ani, cererea a scăzut uşor pe acest segment, ca urmare a noilor norme limitative introduse de Banca Naţională în privinţa creditelor de consum.

În schimb, cererea pentru spaţii comerciale de lux s-a menţinut ridicată, noii retaileri de lux intraţi pe piaţă căutând spaţii pentru deschiderea primelor magazine în cadrul mall-urilor sau în zone ultracentrale. Grupurile internaţionale de media şi entertainment au devenit tot mai interesate de centrele comerciale mari, propuse spre finalizare în următoarele 12-18 luni, mai ales datorită ofertei foarte scăzute de facilităţi pentru petrecerea timpului liber existente pe piaţa locală.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7319
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3448
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9563
Gram de aur (XAU)Gram de aur400.2435

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb