PERICULOS ANRE, lăsat în aer de parlamentari

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 26 iunie 2015

Numirea a trei noi membri în comitetul de reglementare, amânată pentru toamnă

Luptele politice cu facerea şi desfacerea Guvernului au lăsat ANRE (reglementatorul pieţei de energie) fără trei membri în comitetul de reglementare pe perioada verii. ANRE ia decizii importante pentru piaţa de energie şi de gaze, stabileşte tarife reglementate, ţine în mână veniturile companiilor energetice, acordă licenţe şi autorizaţii.

Surse parlamentare ne-au spus că audierea candidaţilor şi alegerea noilor membri ai comitetului a fost amânată pentru sesiunea din toamnă, care începe efectiv din octombrie.

Astfel, comitetul funcţionează doar cu patru din şapte membri, iar deciziile trebuie luate în unanimitate în aceste condiţii. Cele trei posturi au devenit vacante de la finele lunii aprilie, iar audierile din parlament au tot fost amânate din cauza luptelor politice pe posturi. Apoi a intervenit criza politică generată de dosarul penal cu care s-a căptuşit Victor Ponta.

Mai mulţi specialişti din piaţă cataloghează situaţia ca fiind periculoasă: "Până acum comitetul a funcţionat fără sincope. Legea permite luarea deciziilor cu patru membri, dar votul asupra reglementărilor trebuie să fie unanim (n.r. o reglementare trece dacă există vot pozitiv din partea a jumătate plus unu din totatul membrilor comitetului de reglementare).

Ce se întâmplă însă dacă unul din cei patru pleacă în concediu sau se îmbolnăveşte? Reglementările vor fi adoptate cu întârziere, licenţele şi autorizaţiile nu se dau la timp. Deci, totul se traduce într-o pierdere de timp şi bani pentru actorii pieţei".

Ei au subliniat că situaţia arată nepăsarea crasă a politicienilor şi parlamentarilor "care se bat pe funcţii şi ciolan" şi nu au o minimă preocupare faţă de bunul mers al sectorului energetic, care nu duce lipsă de probleme. Sectorul energetic tocmai a fost declarat ca fiind unul de importanţă strategică pentru ţara noastră, prin adoptarea în plenul Parlamentului a strategiei naţionale de apărare.

Pe la începutul lunii iunie, ziarul BURSA a relatat că deputatul PSD Rodin Traicu a primit "binecuvântarea" premierului Ponta şi susţinerea partidului pentru a prelua poziţia vacantă de vicepreşedinte ANRE (reglementatorul pieţei de energie şi gaze), după cum au afirmat surse apropiate situaţiei. Numele domniei sale este vehiculat de la finalul anului trecut, dar bătăliile politice au amânat candidatura oficială, au spus sursele noastre, care au afirmat că UNPR-ul condus de Gabi Oprea a "tras" tare să obţină poziţia.

Cu noua evoluţie de pe scena noastră politică, multe voci din piaţă susţin că amânarea alegerii membrilor comitetului (doi simpli şi un vicepreşedinte responsabil cu energia electrică) nu este întâmplătoare şi i-ar putea răsturna pe favoriţii PSD şi PNL, în favoarea celor agreaţi de UNPR-ul condus de Gabriel Oprea, acum premier interimar.

Principalele partide parlamentare îşi tranşaseră poziţiile pentru alegerea celor doi membri simpli în Comitetul de Reglementare al ANRE pe poziţiile rămase vacante, conform surselor citate. Astfel, Mihai Albulescu - în prezent secretar de stat în Ministerul Energiei - urma să fie sprijinit de PSD, iar despre Carmen Filipescu se spune că va fi reconfirmată de PNL pentru un al doilea mandat.

Numai că au apărut alte lupte interne în PNL, iar PSD vrea să le "confişte" postul liberalilor, deşi promisese că va respecta algoritmul politic, ne-au spus surse din piaţă, care afirmă: "O parte din liberali o susţin pe Carmen Filipescu, dar există un grup care îl vor pe Gabriel Margin. În plus, pe postul cuvenit liberalilor, PSD vrea să îl impună pe Mitricof Crum, la insistenţele Olguţei Vasilescu".

Parlamentul a primit CV-uri pentru posturile din ANRE de la Virgil Muşatescu - reputat specialist în domeniul energetic, membru în CA-ul Fondului Român de Eficienţă Energetică, Mihai Octavian Râmniceanu - director în cadrul ANRE din 2001 şi până în prezent, Teodor Bobiş şi Carmen Filipescu, al căror mandat a expirat, Valentin Macec care ocupă, în prezent, poziţia de şef serviciu în cadrul Transgaz, iar în anii trecuţi a fost country manager al Sumec China, membru în CA Tarom, IAR Ghimbav şi Romaero, dar şi consilier al miniştrilor Transporturilor şi Economiei (2012-2014).

Un alt candidat este Dumitru Chisăliţă, care a ocupat diverse poziţii de director în cadrul Romgaz în perioada 2008-2012, lucrând în companie din 1998. După 2012, domnia sa a fost administrator al Romgaz, consilier al fostului ministru al Energiei Răzvan Nicolescu, iar din decembrie 2014 ocupă poziţia de administrator al Enel Energy.

Radu Ioan Puşcariu şi Victorel Florin Rădoi sunt alţi doi candidaţi. Puşcariu lucrează din 1992 în Electrica, domnia sa ocupând funcţia de director adjunct comercial al Electrica Furnizare - filiala Transilvania Sud Braşov, iar Rădoi lucrează în ANRE din 2001 şi din 2013 ocupă poziţia de director în direcţia petiţii, în cadrul Autorităţii.

Şi Ionel Malenda, care a fost în 2013 director general al SMART - filiala de servicii de mentenanţă a Transelectrica SA, şi-a depus CV-ul la Camera Deputaţilor şi concurează pentru un post în Comitetul de Reglementare al ANRE (reglementatorul pieţei noastre de energie).

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Troica FMI - BM - CE ne-a presat sa scoatem ANRE de sub Guvern, unde era "supus presiunilor politice", si sa-l trecem sub Parlament. Acum unde sunt cei de la troica? ce parere au? de ce nu-i mai intreaba nimeni nimic de subiect? chiar nu au nicio responsabilitate cand gresesc in "sfaturile" pe care le impun?

    1. Pt.offset (La tăiat TVA) Ecoul zvoneşte (v=g) : preţuri mai mari la ; gaz,curent,benzină,alcool,ţigă ri,E.T.C.(bombă cu neutroni în toate şi tot aşa) !!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb