Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor (MDLPL) a lansat, în data de 27 februarie, o licitaţie pentru "Schema de investiţii pentru sprijinirea iniţiativelor sectorului public în sectoarele prioritare de mediu". Data limită pentru depunerea cererilor de finanţare a expirat în 25 aprilie. Pentru acest proiect au fost depuse 156 de cereri de finanţare. Licitaţia a avut loc în cadrul programului Phare Coeziune Economică şi Socială 2006, arată un comunicat de presă remis redacţiei.
Schema de investiţii oferă sprijin financiar nerambursabil autorităţilor publice locale din localităţile cu până la 50000 de locuitori, din toate regiunile de dezvoltare ale ţării. Obiectivul este dezvoltarea investiţiilor în sectoarele prioritare de mediu "Gestionarea deşeurilor" şi "Gospodărirea apelor şi a apelor uzate".
Bugetul total disponibil este de 36,6 milioane de euro, din care 27,45 milioane de euro reprezintă fonduri Phare. Alte 9,15 milioane de euro provin din cofinanţarea de la bugetul de stat. Suma disponibilă pentru fiecare regiune de dezvoltare este de 4,575 milioane de euro.
Valoarea finanţării nerambursabile poate fi cuprinsă între 100.000 de euro şi un milion de euro pentru fiecare proiect în parte. Fiecare beneficiar va avea un aport propriu de cel puţin 10%, în numerar, în bugetul proiectului.
Cererile de finanţare au fost depuse după cum urmează: ADR Nord-Est - 26 de cereri de finanţare, ADR Sud-Est - 25, ADR Sud Muntenia - 17, iar ADR Sud-Vest Oltenia - 21. Alte cereri au fost depuse de ADR Vest (18), ADR Nord - Vest (23), ADR Centru (20) şi ADR Bucureşti-Ilfov (6).
Solicitanţii eligibili vor primi finanţare pentru investiţii precum staţii de pre-tratare bio-mecanică a deşeurilor menajere şi în construcţia platformelor de compostare. De asemenea vor fi date fonduri şi pentru reabilitarea sistemelor municipale existente de colectare şi transport ale deşeurilor, precum şi pentru dezvoltarea colectării selective, dar şi pentru reabilitarea sau dezvoltarea sistemelor de salubrizare şi a spaţiilor pentru depozitare temporară.
Alte tipuri de proiecte eligibile vizează reabilitarea, modernizarea reţelelor de apă potabilă şi a sistemelor de tratare a acestora şi reabilitarea, modernizarea reţelelor de canalizare şi a sistemelor de epurare a apelor uzate. Vor mai fi finanţate şi programele pentru reducerea pagubelor produse de fenomene meteorologice de risc, prin luarea de măsuri de protecţie împotriva inundaţiilor şi a altor potenţiale calamităţi în zonă şi/sau a efectelor lor. Tot în categoria finanţărilor intră şi asigurarea de apă potabilă de calitate bună şi protecţia împotriva nutrienţilor generaţi de activităţile agricole.