Ţara noastră dispune de 31 de milioane de tone de biomasă, a declarat, ieri, ministrul agriculturii Petre Daea, în cadrul unui eveniment de profil organizat de Patronatul Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM).
Oficialul a menţionat: "Conform evaluărilor Ministerului Agriculturii, avem 31 de milioane de tone de biomasă, luând în calcul doar suprafeţele ţării cultivate şi recoltate, prin raportul dintre producţia primară şi cea secundară. Înseamnă de două ori mai mult decât masa forestieră exploatată în cadrul ţării".
În context, domnia sa a menţionat că se intenţionează deschiderea unei forme de sprijin şi a unor mecanisme de intervenţie "astfel încât să avem sisteme de maşini - pe care să le poată face industria - şi să procedăm, cu legislaţia adecvată, în aşa fel încât după combină să avem şi peleţi".
Ministrul Daea a interzis, printr-un proiect de lege, ca pe pământurile fertile să fie cultivat lemn, aducând în discuţie un lot de teren arabil de 731 de hectare din Rădăuţi, cu fertilitate de gradul 1, plantat cu plopi: "Am ordonat în minister să facem ordine în acest domeniu. Acolo pot fi plantaţi cartofi, întrucât plopii umbresc pământul de-o parte şi de alta, afectând culturile lăturalnice. Cu astfel de culturi putem merge pe terenurile degradate, cu fertilitate scăzută, unde fermierul nu poate planta".
În replică, preşedintele PIAROM Cristian Pârvan i-a cerut ministrului de resort ca, în acest caz, să procedeze la fel şi cu stâlpii pentru eoliene şi alte construcţii similare amplasate pe terenurile fertile.
Preţul lemnului de foc a crescut cu 60%, iar noi nu vrem să încurajăm culturile energetice, a mai spus domnul Pârvan, menţionând: "La un moment dat va exploda situaţia energetică, când toată lumea va folosi electricitatea ca să se încălzească. Nu ne îngrijim de căldură şi, cu biomasa în braţe, vrem să încălzim satele cu gaze".
• Iuliean Horneţ: "Strategia Energetică a României pune în pericol securitatea şi independenţa energetică, dar şi stabilitatea economică a ţării"
Strategia Energetică a României 2016-2030-2050 pune în pericol securitatea şi independenţa energetică, precum şi stabilitatea economică a ţării noastre, este de părere inventatorul Iuliean Horneţ, director general EcoHorneţ.
Domnia sa a menţionat: "Cu toate că este nevoie de o dezvoltare rapidă a energiei eoliene, solare şi hidroelectrice, energia din biomasă va rămâne de departe cea mai importantă sursă de energie regenerabilă. România este împinsă în mixul energetic european, în timp ce toate ţările Uniunii Europene îşi protejează interesele energetice naţionale şi nu numai. România este, astăzi, singurul stat care nu-şi protejează în niciun fel interesul, oricare ar fi acesta". În opinia domnului Horneţ, ţara noastră se confruntă cu o situaţie îngrijorătoare în ceea ce priveşte eficienţa energetică a sectorului locativ: "Peste 15% din populaţia României nu îşi poate menţine locuinţele calde în sezonul rece şi peste 40% nu beneficiază de confort termic de calitate, fapt ce ne plasează ţara pe penultimul loc în cadrul UE28. Sectorul locativ este ineficient energetic, consumă mai bine de 35% din producţia de energie, comparativ cu circa 24% - media în Uniunea Europeană, depăşind sectorul industriei şi pe cel al transporturilor".
În aceste condiţii, sunt necesare măsuri imediate prin care să reconstruim anumite domenii economice strategice, pe care să se poată fundamenta securitatea economică a ţării şi implicit securitatea energetică, apreciază domnia sa, adăugând: "Valorificarea biomasei este un astfel de domeniu ce permite dezvoltarea unei strategii de securitate energetică, sustenabilitate economică şi independenţă energetică pentru ţara noastră. Propunem că investiţiile din domeniul energetic să fie direcţionate spre folosirea intensivă a biomasei şi a rezervelor geotermale".
Investiţiile energetice sunt importante, iar investitorii trebuie stimulaţi, în primul rând printr-o politică clară şi asumată de Guvern şi Parlament, opinează Iuliean Horneţ.
Domnia sa apreciază că ţara noastră pierde în fiecare an aproximativ 65% din biomasa pe care o are la dispoziţie, iar circa 35% este utilizată ineficient, în mod primitiv şi cu un mare grad de poluare: "Conceptul de independenţă energetică este depăşit şi contraproductiv în abordarea europeană şi, deci, şi în România. Astfel, se recomandă intrarea României în mixul energetic european. Strategia nu propune o dezvoltare către export a sectorului biomasei din România; oportunitatea unei astfel de abordări ar putea fi analizată doar în deceniile următoare".
În forma actuală, Strategia energetică a României se bazează doar pe dezvoltarea pieţei de gaz natural şi dereglementarea treptată a preţului. Gazul natural, conform strategiei, este mai puţin poluant şi reprezintă, în concepţia strategilor, un înlocuitor ideal pentru biomasă şi cărbune, inclusiv la sate, a mai spus, ieri, domnul Horneţ.
Acesta a menţionat: "Academicianul Gheorghe Benga avertizează că poluarea pe geam de la vecinii cu centrale sau de la propria centrală este la fel de nocivă ca cea cauzată de traficul auto, dacă nu peste aceasta. Concluzii ale cercetărilor efectuate în ultimii 15 ani arată că poluarea la interior este mai complexă decât cea de la exterior, concentraţiile unor poluanţi, că de exemplu, dioxidul de azot, fiind mai mare la interior. În urma cercetărilor desfăşurate la UMF Cluj, s-a stabilit că prin centrala din perete ies peste 70 de produşi cancerigeni".
În acest context, PIAROM propune elaborarea unui Program Energetic Naţional, care să prevadă valorificarea biomasei şi a energiei geotermale.
Cătălin Dragostin, director în cadrul Energy Serv, aşteaptă să-i fie brevetată o invenţie - respectiv o baterie care stochează energie electrică sub forma de energie termică, ce, ulterior, este transformată în energie electrică şi termică, prin cogenerare.
Domnia sa ne-a vorbit, pe scurt, despre energia eoliană, apreciind: "Energia din vânt este o energie economică, de dorit şi care va continua să se dezvolte. Marea ei problemă este impredictibilitatea, fiind foarte greu să controlezi vântul şi puterea pe care o generează centrala eoliană. Prin acest patent pe care noi încercăm să-l certificăm, ne propunem exact acest lucru - să transformăm energia eoliană sau solară în ceva controlabil".
Domnul Dragostin ne-a mai spus că, la nivelul managementului ţării, nu există o încadrare a surselor regenerabile de energie într-o politică coerentă şi într-o strategie pe termen lung. Ultima variantă pe care ştiu că autorităţile au prins-o în strategia energetică este aceea că, până în 2030, vom avea 1% biomasă în mixul de energie al României, ceea ce este cu totul şi cu totul insuficient.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.10.2017, 14:30)
din pacate are dreptate,intreaga romanie e de [Fragment eliminat, conform regulamentului.].