Rompetrol Petrochemicals, divizia petrochimică a grupului Rompetrol, ar urma să fie vândută sau absorbită de Rompetrol Rafinare, potrivit unor surse din piaţă. Acţionarii Rompetrol vor să optimizeze costurile cu petrochimia şi ar analiza, în aceste zile, oportunitatea vânzării societăţii sau a unei internalizări a acestei activităţi în Rompetrol Rafinare. Rompetrol Petrochemicals este deţinută integral de Rompetrol Rafinare.
Conducerea Rompetrol nu ne-a oferit, până la închiderea ediţiei, un punct de vedere pe marginea acestui subiect. Sursele noastre mai afirmă că acţionarii Rompetrol înclină spre ideea unei fuziuni a Rompetrol Petrochemicals cu Rompetrol Rafinare.
Prin piaţă se zvoneşte că fostul director general al Oltchim, Constantin Roibu, ar fi negociat preluarea conducerii diviziei petrochimice a Rompetrol, dar că proiectul nu s-ar fi concretizat.
Optimizarea costurilor cu petrochimia prin vânzare sau prin alte operaţiuni de eficientizare nu este neobişnuită pentru marile companii petroliere, care se confruntă, în ultimii ani, cu marje negative în activitatea de rafinare. Petrom a renunţat demult la petrochimie - preluată de combinatul chimic Oltchim. Grupul OMV, acţionarul majoritar al Petrom, a decis, recent, să se axeze pe explorare şi producţie şi să optimizeze portofoliul din domeniul rafinare şi marketing.
Astfel, austriecii de la OMV au vândut către LukOIL operaţiunile din domeniul lubrifianţilor şi şi-au redus activele din rafinare&marketing din Bosnia - Herţegovina şi Croaţia.
Grupul Rompetrol a făcut investiţii importante în divizia petrochimică. Rompetrol Petrochemicals a devenit, la sfârşitul anului 2002, o entitate distinctă a Grupului Rompetrol, odată cu separarea producţiei de polimeri de activitatea de rafinare din Complexul Petromidia. Rompetrol Petrochemicals este unicul producător de polipropilenă din ţara noastră, reuşind să-şi majoreze cota de piaţă şi pe categorile secundare de produse.
În 2010, Rompetrol a anunţat majorarea cu peste 70% a capacităţii instalaţiei de polietilenă de înaltă densitate (HDPE), în urma unei investiţii de 18 milioane USD. Oprită în 1996 din cauza lipsei de materie primă, instalaţia a fost modernizată şi repornită în 2007, în urma unei investiţii totale de peste 14,5 milioane USD.
1. Neah
(mesaj trimis de Victor în data de 10.07.2013, 12:40)
Mai degraba vor muta activitatile in interiorul Rafinare decat s-o scoata la vanzare. Sigur face parte din strategia lor de a se extinde in viitorul apropiat.