Petrom a contractat o nouă linie de credit, în valoare de 500 milioane euro, pe termen de 3 ani, pe care o va utiliza pentru finanţarea investiţiilor, acoperirea nevoilor financiare ale companiei şi pentru potenţiale rambursări ale datoriilor existente, potrivit unui comunicat al companiei.
"După 5 ani de la privatizare, perioadă în care compania a făcut progrese considerabile, avem o bază solidă care ne va permite atingerea potenţialului companiei în anii următori. În aceşti 5 ani, media anualizată a investiţiilor noastre s-a situat la circa 1 miliard de euro, aşadar am investit substanţial mai mult comparativ cu obligaţia stipulată în contractul de privatizare. În primii 4 ani, investiţiile au fost susţinute din creşterea de capital de la privatizare şi din fluxul de numerar al companiei, iar în ultimul an am început un program de finanţare cu sectorul bancar. În vederea dezvoltării durabile a companiei, trebuie să continuăm să investim la acelaşi nivel ridicat, pentru a susţine procesul de modernizare şi proiectele strategice, asigurând în acelaşi timp o situaţie financiară echilibrată" , a declarat directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe.
Împrumutul a fost coordonat de Erste Group Bank şi este acordat de 9 bănci internaţionale, inclusiv reprezentanţele lor în România, respectiv: Erste Group Bank AG împreună cu Banca Comercială Română, Unicredit Bank Austria împreună cu Unicredit Tiriac Bank, Raiffeisen Zentralbank Osterreich şi Raiffeisen Bank, Bawag P.S.K, La Caixa (sucursala din România), EFG Eurobank Ergasias, ING Bank NV, Marfin Egnatia Bank, precum şi Banca Românească.
"Acest nou împrumut este un succes şi demonstrează atât încrederea băncilor în potenţialul companiei, cât şi recunoaşterea progreselor din ultimii ani. Ne menţinem angajamentul de a păstra un grad de îndatorare de până la 30%, în conformitate cu strategia financiară a grupului OMV" , spune directorul financiar al Petrom, Reinhard Pichler.
În plus, o linie de credit multi-valută de 375 milioane euro, obţinută în octombrie 2008, cu termen de rambursare 3 ani, a fost modificată, prin extinderea perioadei de rambursare până în 2012.
Totodată, compania precizează că, având în vedere necesităţile de investiţii ale companiei, noul credit nu exclude posibilitatea unei majorări de capital în viitor.
Directorul general al Petrom declarase săptămâna trecută că va purta discuţii cu reprezentanţii viitorului Guvern pentru a-i convinge să participe la o posibilă majorare a capitalului companiei, în vederea derulării investiţiilor. "Sper că viitorul Guvern va lua în calcul paticiparea la o majorare a capitalului Petrom. Majorarea capitalului va fi făcută pentru investiţii" , declarase joi Mariana Gheorghe.
Ulterior, surse guvernamentale au declarat că statul român ar putea participa la majorarea capitalului producătorului de ţiţei şi gaze Petrom (SNP), operaţiune estimată la circa un miliard de euro, precizează NewsIn.