Piaţa americană trasează cea mai consistentă mişcare de revenire din acest an

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 august 2022

Piaţa americană trasează cea mai consistentă mişcare de revenire din acest an

S&P 500 a recuperat jumătate din scăderea abruptă înregistrată faţă de recordul istoric atins în ianuarie

Art Hogan, B. Riley: "Pragul de 50% tinde să diferenţieze un raliu într-o piaţă bear de începutul unui bull run"

Mona Mahajan, Edward Jones and Investments: "Mare parte din scădere a avut loc în prima jumătate a anului, iar pieţele ar trebui să reziste mai bine în a doua parte şi în 2023"

Revenirea pieţei de acţiuni din Statele Unite este tot mai consistentă, indicii americani dezvoltând cel mai amplu raliu al trendului descendent pe care s-au înscris în acest an, după primul semnal de temperare a inflaţiei ce a adus un sentiment pozitiv în rândul multor investitori.

Indicele Dow Jones marcase, la finele săptămânii trecute, o creştere de 13% faţă de minimul atins la jumătatea lui iunie, în timp ce Nasdaq Composite, coş de acţiuni ce s-a situat mult timp în teritoriul "bear", dezvoltase un raliu de 22,5%, comparativ cu nivelul la care se găsea în urmă cu două luni. Pentru S&P 500 creşterea faţă de minimul din iunie se ridica la 16,7%, cel mai important indice american reuşind săptămâna trecută să recupereze jumătate din scăderea abruptă înregistrată faţă de recordul istoric atins în ianuarie, eveniment cu posibile implicaţii "bullish" pentru piaţă, după cum reiese dintr-un articol publicat de Bloomberg.

Piaţa americană trasează cea mai consistentă mişcare de revenire din acest an

Art Hogan, strateg şef la firma de servicii financiare B. Riley, spune că pragul de 50% tinde să diferenţieze un raliu într-o piaţă "bear" de începutul unui "bull run" - adică o perioadă de creştere susţinută pentru preţuri. "Iar asta va atrage mult mai mulţi investitori ce cred că acţiunile vor continua să urce", a spus Hogan la Bloomberg.

În ultimele zile, piaţa din Statele Unite a primit un impuls pozitiv suplimentar după publicarea datelor legate de inflaţie, care a decelerat puternic în iulie, la o rată anuală de 8,5%, element perceput pozitiv de către pieţe, deoarece oferă Rezervei Federale mai multă flexibilitate în ceea ce priveşte traiectoria creşterii ratei dobânzii. De asemenea, acest lucru poate însemna că ameninţarea recesiunii scade, scrie trustul american.

"Am trecut de la profituri (n.r. ale companiilor) peste aşteptări la date economice peste aşteptări, lucru care a fost în mod clar pozitiv", a spus Hogan.

Matt Maley, Miller Tabak & Co: "Încă avem nevoie de o continuare a mişcării pentru a confirma că piaţa a recuperat cu adevărat mai mult de 50% din declin"

Keith Lerner, director de investiţii la Truist Advisory Services, crede că intensitatea şi amploarea revenirii îi va pune la încercare pe cei care au fost mai precauţi. "Raportul risc-recompensă este mai puţin atractiv", a spus el. "Dar în acest moment eşti purtat de impuls; acest raliu i-a prins pe mulţi jucători pe margine şi pe măsură ce creşterea continuă, durerea (n.r. neparticipării) este mai mare".

Pe de altă parte, "urşii" sunt sceptici cu privire la durata raliului. Jonathan Krinsky, tehnician-şef la firma de servicii financiare BTIG, atrage atenţia că în 1974, 2001 şi 2009, piaţa a scăzut la scurt timp după ce recuperase 50% din căderea anterioară. În opinia sa, o revenire a preţurilor mărfurilor şi slăbiciunea obligaţiunilor (ceea ce implică randamente mai mari) planează asupra tonului pozitiv din piaţa acţiunilor.

"Piaţa se poate întoarce oricând. Altfel spus, încă avem nevoie de o continuare a mişcării pentru a confirma că piaţa a recuperat cu adevărat mai mult de 50% din declin", a declarat Matt Maley, strateg-şef la firma de servicii financiare Miller Tabak & Co, conform Bloomberg. "O depăşire uşoară a nivelului de 50% nu este suficientă - pentru că nu a fost în 2001 sau 2008".

Mona Mahajan, Edward Jones and Investments: "Nu ne aşteptăm ca acest raliu să continue în linie dreaptă, până la sfârşitul anului"

Mona Mahajan, strateg de investiţii la Edward Jones and Investments, este de părere că cea mai mare parte a actualului episod de scădere al pieţei americane s-a derulat deja în prima jumătate a anului, dar că nu se aşteaptă ca actualul raliu să continue în linie dreaptă, ci va fi punctat de pusee de volatilitate ridicată.

Strategul a scris, în ultima sa analiză săptămânală: "De la începutul celui de-al treilea trimestru pieţele de acţiuni au avut o mişcare de creştere spectaculoasă, S&P 500 reducându-şi pierderile cu jumătate. Iar datele privind inflaţia din această săptămână (n.r. săptămâna trecută) au contribuit la creşterea impulsului pozitiv din ultimele şase săptămâni. Totuşi, nu ne aşteptăm ca acest raliu să continue în linie dreaptă, până la sfârşitul anului. În opinia noastră, probabil pieţele vor cunoaşte o anumită volatilitate, dată în mare parte de creşterile continue ale ratelor dobânzilor de către Fed, în lunile următoare. De asemenea, programul de reducere a bilanţului Rezervei Federale se va intensifica în a doua jumătate a anului, ceea ce poate pune o presiune ascendentă suplimentară asupra randamentelor obligaţiunilor şi va continua să elimine excesul de lichiditate din sistem. În plus, urmează septembrie şi octombrie - luni volatile din punct de vedere istoric - iar estimările privind economia şi câştigurile companiilor ar putea să fie revizuite în jos, ceea ce ar accentua volatilitatea pieţei".

Strategul se aşteaptă ca piaţa să aibă o creştere mai susţinută când inflaţia va da semne mai clare de ameliorare iar economia şi profiturile companiilor vor arăta că s-au stabilizat. "Reţineţi că acest lucru poate coincide cu perioada de după alegerile intermediare din Statele Unite", spune Mona Mahajan.

Din punct de vedere istoric, piaţa acţiunilor tinde aibă o dinamică bună într-o perioadă de şase până la douăsprezece luni după alegerile de la jumătatea mandatului prezidenţial, indiferent ce partid câştigă sau cine este la putere în momentul respectiv. Practic, indicele S&P a avut un randament mediu de 15,1% în perioada de şase luni după alegeri şi de 16,3% în următoarele douăsprezece luni, conform datelor prezentate de Edward Jones and Investments, preluate de la FactSet.

Piaţa americană trasează cea mai consistentă mişcare de revenire din acest an

"În concluzie, deşi prima jumătate a anului a fost o provocare pentru investitori, începem să vedem semne timpurii de stabilizare a pieţei. Ne aşteptăm la pusee de volatilitate în săptămânile următoare, în condiţiile în care fundamentele economice şi ale câştigurilor companiilor ar putea fi revizuite în jos, şi pe măsură ce Fed-ul continuă să crească ratele, dar nu ne aşteptăm la o altă piaţă «bear» sau la o altă scădere de peste 20%. În opinia noastră, mare parte din scădere a avut loc în prima jumătate a anului, iar pieţele ar trebui să reziste mai bine în a doua parte şi în 2023", a adăugat Mona Mahajan.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Imi permit si eu o parere!!!

    Capitalizarea de piata ca raport din GDP pe usa este Inca sarita din trend!!! 

    Mai are de cazut! este doar sarutul mortii pe moment! 

    Plus ca istoricul arata ca perul are deja parabola descendenta formata fapt ce arata ca tre sa mai intre la reducere SEVERA!  

    asa cum am anuntat bula va anunt si durata spargerii in raport corect de per! 

    e c cret 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb