Piaţa de export a grânelor ucrainene, preluată cu forţa de Rusia

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional #Agricultură / 25 iulie 2023

Piaţa de export a grânelor ucrainene, preluată cu forţa de Rusia

Rusia atacă aproape zilnic porturile ucrainene exportatoare de alimente, după ce, săptămâna trecută, a decis să nu mai fie parte în acordul de export al cerealelor prin Marea Neagră.

Acordul, încheiat în iulie 2022, cu medierea ONU şi a Turciei, i-a permis Ucrainei să exporte cereale din porturile sale de la Marea Neagră, în ciuda războiului, pentru a atenua o criză alimentară globală. Acordul a fost prelungit de mai multe ori, însă a expirat la data de 17 iulie, iar Moscova a decis să nu-l mai prelungească. Anterior, autorităţile ruse au avertizat că nu mai sunt îndeplinite condiţiile pentru o nouă prelungire. Moscova a reclamat în mai multe rânduri că exporturile de cereale şi îngrăşăminte ruseşti întâmpină obstacole, deşi nu sunt supuse direct sancţiunilor occidentale. Rusia a lansat mai multe cereri despre care susţine că nu au fost soluţionate.

Preşedintele Vladimir Putin a afirmat, într-un articol publicat ieri dimineaţă pe site-ul Kremlinului, citat de Reuters: "Rusia s-a retras din acordul cu cereale de la Marea Neagră, care asigura exportul în siguranţă al cerealelor ucrainene, deoarece acordul şi-a pierdut sensul. Continuarea acordului cu cereale - care nu şi-a justificat scopul umanitar - şi-a pierdut sensul".

Rusia a avertizat săptămâna trecută că va considera navele care se îndreaptă spre porturile ucrainene la Marea Neagră drept vase cu încărcături militare, deci potenţiale ţinte militare. Ulterior, un avertisment similar a fost lansat de Ucraina la adresa navelor care s-ar îndrepta spre porturile ruse de la Marea Neagră, ceea ce a alimentat tensiunile dintre cele două părţi aflate în război.

Menţionăm că, în noaptea de duminică spre luni, un atac rusesc cu drone a lovit o infrastructură portuară ucraineană în regiunea Odesa, distrugând un hangar cu grâne, după cum a anunţat Comandamentul operaţional ucrainean din sudul ţării (Pivden), citat de AFP.

Natalia Gumeniuk, putătorul de cuvânt al Comandamentului, a spus că inamicul a vizat în special porturile din partea ucraineană a Dunării, considerate drept căi alternative pentru transportul de cereale ucrainene. În urma atacului au fost avariate unele instalaţii, în special macarale care asigurau funcţionarea portului.

Totodată, Odesa (oraş-port la Marea Neagră) a fost ţinta unui atac masiv sâmbătă seara, soldat cu doi morţi şi 22 de răniţi, dintre care cel puţin patru copii, potrivit autorităţilor ucrainene.

Rusia a atacat în mod repetat oraşele ucrainene de la Marea Neagră, Moscova afirmând că doreşte ca Occidentul să ridice unele sancţiuni pe care i le-a impus, în special pe cea privind accesul băncilor sale din sectorul agricol la sistemul internaţional de plăţi SWIFT.

Putin: "Rusia poate să înlocuiască cerealele ucrainene destinate Africii"

Moscova poate înlocui cerealele ucrainene destinate Africii, a declarat ieri Vladimir Putin, pe fondul apropierii summitului Rusia-Africa, programat să se desfăşoare joi, la Sankt-Petersburg, conform articolului mai sus menţionat. Putin a spus: "Doresc să vă asigur că ţara noastră este capabilă să înlocuiască cerealele ucrainene atât pe o bază comercială, cât şi gratuit, mai ales că ne aşteptăm la o nouă recoltă record în acest an. În pofida sancţiunilor, Rusia îşi va continua eforturile pentru a asigura distribuirea de cereale, produse alimentare, îngrăşăminte şi alte bunuri spre Africa, reţeaua de ambasade şi misiuni comerciale ruseşti în Africa urmând să fie extinsă".

Săptămâna trecută, Uniunea Africană (UA) şi-a exprimat regretul cu privire la faptul că acordul privind exportul de cereale nu a fost prelungit. În baza acestui acord, aproape 33 de milioane de cereale ucrainene au plecat din porturile ucrainene de la Marea Neagră, în principal porumb şi grâu, ceea ce a dus la stabilizarea preţului alimentelor pe plan mondial.

Preşedintele Comisiei UA, Moussa Faki Mahamat, a scris pe contul său de Twitter: "Îndemn părţile interesate să rezolve problemele în vederea reluării transportului continuu şi securizat al cerealelor şi îngrăşămintelor din Ucraina şi Rusia spre regiunile care au nevoie de ele, în special Africa".

Preţul grâului continuă să urce puternic

Cotaţia futures a grâului a înregistrat o creştere importantă şi ieri, pe pieţele externe, pe fondul situaţiei generate de ieşirea Rusiei din acordul de export al cerealelor prin Marea Neagră.

În acest context, preţul grâului cu livrare în luna septembrie a urcat cu 5,9% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), ajungând la 7,38 dolari/buşel la ora locală 05.45, iar preţul porumbului cu livrare în decembrie - cu 4,7%, la 5,61 dolari/buşel.

Analiştii spun că, după expirarea acordului, Ucraina va fi nevoită să îşi exporte recolta din 2023 pe rute alternative, spre porturile fluviale şi graniţa UE, în condiţiile în care costurile logistice sunt ridicate.

Erdogan insistă că îl va convinge pe Putin să reia acordul privind exportul de cereale

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat recent, din nou, că vrea să-l convingă pe omologul său rus Vladimir Putin să relanseze acordul privind exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, conform AFP.

Oficialul de la Ankara a spus: "Cred că vom reuşi să asigurăm continuarea, vorbind în detaliu cu Putin".

Cei doi lideri vor discuta pe marginea acordului în august, în Turcia, "dacă vizita lui Vladimir Putin va avea loc", potrivit spuselor lui Erdogan.

Săptămâna trecută, Ministerul turc al Apărării a confirmat retragerea, din partea Rusiei, a personalului de la Centrul Comun de Coordonare (JCC) de la Istanbul, care gestionează coridorul de transport al cerealelor.

Tot săptămâna trecută, ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a făcut apel la restabilirea acordului, subliniind: "Trebuie să găsim o modalitate pentru exportul cerealelor ucrainene pe piaţa mondială. Nu se poate transporta întreaga cantitate de cereale ucrainene disponibile pentru export prin coridoarele terestre, ceea ce reprezintă o problemă, iar asta înseamnă că preţurile vor creşte din cauza lipsei livrărilor".

Şi ONU şi-a exprimat îngrijorarea, aducând în atenţie efectul negativ asupra preţurilor mondiale ale cerealelor.

De menţionat că secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a convocat pentru mâine, la cererea Kievului, o reuniune a Consiliului NATO-Ucraina. Reuniunea va avea loc la nivel de ambasadori, iar pe agendă figurează "consultări asupra celor mai recente evoluţii, respectiv discuţii privind transportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră".

Totodată, China le-a solicitat Rusiei şi Ucrainei să reia rapid exportul de cereale şi îngrăşăminte, oficialii de la Beijing sperând că cei responsabili vor lucra cu organismele ONU pentru găsirea unei soluţii echilibrate la preocupările legitime ale tuturor părţilor.

Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei a anunţat ieri că a descoperit urme de explozibili pe o navă ce se deplasa din Turcia spre portul Rostov-pe-Don ca să preia cereale, conform agenţiei TASS, preluată de Reuters. Potrivit FSB, nava a fost andocată în portul ucrainean Chilia Nouă în luna mai şi ar fi putut fi folosită pentru livrarea de explozibili în Ucraina, notează Agerpres.

Reuters nu a putut confirma imediat detaliile comunicate de FSB.

Opinia Cititorului ( 29 )

  1. Oricum,Zelenski le-a vandut in Europa iar noi nu avem nevoie.Pa!Sa nu mai auzim de cerealele lui!

    1. 40% ajungeau în Europa. Din cauza lui Putler, Ucraina se vede nevoită să exporte grâul numai în Europa. :

      Da iar noi trebuie sa suportam consecintele.Sunt interesele noastre in joc,nuo rsa falimenteze fermierii nostri pentru ucraineni.Si asa ne folosesc drumurile,silozurile,mai exista si alte tari europene unde sa depoziteze si sa vanda daca tot sunt atat de marinimosi vest europenii....pe spinarea noastra.Chiar si in SUA pot exporta,gaz lichefiat aduc in Europa de la mama dracu

      Interesul nostru e să contribuim la pedepsirea vecinului criminal.

      E ceva în fibra noastră națională să nu ne pese decât de bătătura fiecăruia, de asta cred că dacă tu personal ai probleme cu producție de grâu, ar trebui să-ți rezolvi problema. 

      Cap de melc, sunt cereale americane! OMG. Organisme modificate genetic. A căror cultivare un UE este interzisa. De aici o diferență enormă de preț. E ceva in fibra ta națională să vorbești aiurea. Rezolva-ti problema cu lipsa informației!

      Du-te tu si pedepseste vecinul criminal,du-te si lupta in Ucraina ,nu mai da din gura aiurea.Eu personal tin cu interesele poporului roman,cine face sa desfaca!Ia te uita,de cand si pana cand ne sunt ucrainenii prieteni?Nici rusii,nici ucrainenii.Zelenski isi permite sa faca ceva pe capul nostru chiar si acum cand i-a ajuns cutitul la os.Cerealele ucrainene sa le importe tarile vestice sau SUA.Nu o sa ne ruinam noi pentru potcoave de cai morti.Adica fermierii nostri sa se descurce cum pot,daca pot,in conditii imposibile fiindca trebuie sa sustinem agricultura din Ucraina.Sa-ti fie rusine,tradatorule!

      Minti. Reprezentanti ai ONU au confirmat ca peste 80% ajungeau si ramaneau in Europa.

      Euronews: "The UN is hoping to support poor households and vulnerable populations around the world, as well as enable farmers to grow food at a manageable cost.

      But while at least 30% of the grain leaving Ukraine has reached countries in need, Putin is correct to say only a small amount has been shipped under the World Food Programme." 

      Ai dreptate.

      Cap de melc, Rusnacia ta pierde.

      Deci tu n-ai nicio problemă cu grâul, așa cum era de așteptat, ești același patetic propagandist sovietic. Rușii tăi sar prin brusturi. : 

      Cap de lacusta invadatoare, NATO a pierdut deja razboiul.

      cap de gumă, NATO a hahahaha, mergi la medic. :

    CU PARERE DE RAU, DAR E O REACTIE NORMALA. CE FAC GUV NOSTRI? ROMANUL E MARE MANCATOR DE PAINE! IN PLUS TOTDEAUNA EL A EXPORTAT GRANE. CONSTR UE DEPOZ & CO LA NOI?

    Rusii s-au hotarat cucereasca titlul de cea mai dispretuita natie de pe pamant. Cred ca au reusit. Acum denazifica si granele.

    Revenind la plaiurile mioritice as putea spune ca exista o clasa de bipede care sunt si mai "performante" - cei care sustin, in ciuda istoriei recente - ca "lumina vine de la rasarit"

    1. Puțin a ieșit din acord în urma aplicării de către UE a pachetul 11 de sancțiuni . De aici a pornit totul .

      Sancțiunile își fac treaba, sovietul s-a supărat pentru că armata eliberatoare nu mai poate fi aprovizionată.

      Ai făcut vreun sondaj de opinie? Unde? SUA plus UE înseamnă 800 de milioane. Restul de 7 miliarde de oameni nu contează? Și lumina vine din occident? De la cei care au înrobit și exploatat națiuni întregi, secole de-a rândul, devenind bogați și aroganți? Aferim biped neperformant!

      Trebuie sa cunoastem realitatea. Acordurile (la plural, sunt doua) de export a granelor au fost negociate separat de partile aflate in conflict.

      Pe de o parte, Ucraina a zis ca ea nu negociaza cu Rusia, prin urmare a negociat prin Turcia cu ONU. Cei doi mediatori, Turcia si ONU au obtinut concesii din partea Rusiei si astfel s-a putut garanta tranzitul navelor cu grane. Pe de alta parte, aceste concesii din partea Rusiei s-au concretizat prin al doilea acord, intre Rusia, Turcia si ONU. Au fost doua acorduri semnate simultan. Ucraina - Turcia/ONU si Rusia - Turcia/ONU. 

      Ce spunea acordul semnat de Rusia? Ca si exporturile ei de cereale si ingrasaminte sa nu mai fie blocate de institutiile NATO: adica de asiguratori, de sistemul de plati pentru decontarea banilor pe cereale.... NATO nu si-a respectat niciodata partea din acord. A pus mereu blocaje acestor exporturi. Deci.... consecinta este ca Rusia nu mai poate fi batjocura NATO si a renuntat sa mai sprijine acordul Ucrainei cu ONU. Gata. 

      In final sustii tara care te plateste, adica Rusia!

      Mulți prosti pe planeta

      a adunat colegul tău ceva mai sus, câteva miliarde. :

      Ma, tu citesti ceva? Intelegi ceva pe lumea asta sau ai doar replica asta tampita pe care o repeti obsesiv. Poti sa fii putin cerebral si obiectiv? Poti sa gandesti putin cu capul tau, la rece? Abia aceea este o gandire realista si echilibrata. Orice deviatie spre Rusia sau spre Ucraina este gresita, daca te consideri un analist corect.

      Iti citez de pe France24, care citeaza pe oficialii ucrainieni. Este asa cum s-a scris la 3.4

       

      Russia and Ukraine signed separate accords with the UN and Turkey on Friday to reopen Ukraine's Black Sea ports to grain exports, in an effort to ease an international food crisis caused by Russia's invasion of Ukraine. 

      1:39pm: Ukraine says will only sign grain deal with UN, Turkey 

      Kyiv said Friday Ukraine will only sign an agreement with Turkey and the UN to resume grain exports that were disrupted by Moscow's invasion, excluding any direct deals with Russia. 

      "Ukraine does not sign any documents with Russia. We will sign an agreement with Turkey and the UN," presidential aide Mykhaylo Podolyak wrote on Twitter, adding that Russia would be signing a separate "mirror" agreement. 

      Rusia e soanac, nu mai există. :

    Toata lumea o sclada cu acorduri si bla, bla, bla.

    De fapt, starea actuala convine Rusiei, care are o supraproductie de grau. Ea singura creste preturile. 

    Pana la urma se vor vinde toate cerealele la preturi mai mari, ca asa vrea Rusia!

    Daca vi se scumpeste paine, frati romani, nu uitati sa multumiti Rusiei si lui Putin! 

    1. Painea.

      Ți se pare ca am avut pâine ieftina pana acum

      Painea se scumpeste desi graul se ieftineste

    eUROPA nu si-a tinut partea ei din acord, si acum se plange ca nici ruzzia nu-si tine partea. pfff! rusii au vazut ca-s luati de fraieri.

    corect era europa sa fi zis de la inceput, bai putlerr ce ai tu cu niste nave comerciale, ce ai tu cu productia de grau? esti cumva si hot pe langa criminal? cv de genul. dar dc ai semnat un acord, corect e sa-l respecti.

    altfel esti exact ca rusii. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb