Pichete şi acţiuni în instanţă împotriva companiei energetice naţionale

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 8 octombrie 2008

Pichete şi acţiuni în instanţă împotriva companiei energetice naţionale

AVAS ignoră recomandările ministerelor Economiei şi Justiţiei

prin promovarea unei OUG

Compania energetică naţională ar putea lua fiinţă în curând, dacă Guvernul aprobă, în şedinţa de astăzi, proiectul de ordonanţă de urgenţă (OUG). Proiectul prevede majorarea capitatului social al "Electrica" SA cu aportul în natură al statului prin AVAS, reprezentând întregul pachet de acţiuni nominative deţinute la "Hidroelectrica", Turceni şi Rovinari. Cum acest proces este anevoios, OUG prevede ca, până la finalizarea lui, să se constituie în favoarea "Electrica" un drept de uzufruct, cu titlu oneros, asupra pachetelor de acţiuni.

Numai că Executivul şi AVAS, în graba lor, nu au ţinut cont în elaborarea OUG de observaţiile făcute de Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF) şi de Ministerul de Justiţie. În plus, autorităţile s-ar putea alege cu o grămadă de procese din partea unor sindicate din domeniul energetic şi din partea PSD şi PC.

Ilie Roşu, preşedintele sindicatelor Hidrosind din "Hidroelectrica", ne-a declarat: "Dacă miercuri(n.r. astăzi) Guvernul aprobă ordonanţa, vom declanşa pichete la sediile PNL din toată ţara şi la sediile prefecturilor, după care vom face un pichet şi la Bucureşti. În plus, am angajat deja avocaţi care analizează posibilităţile de acţionare în instanţă a Guvernului, dacă va fi aprobată ordonanţa. Vrem să depunem o plângere penală pentru abuz în serviciu şi împotriva preşedintelui AVAS, Teodor Atanasiu pentru că nu avea voie să aibă o asemenea iniţiativă legislativă".

PSD şi PC s-au aliat împotriva Guvernului şi ameninţă, de mult timp, cu atacarea în instanţă a Executivului în cazul în care ia decizia înfiinţării companiei energetice naţionale. Reprezentanţii celor două partide susţin că realizarea unei astfel de structuri este anticoncurenţială şi neconstituţională. Noua companie este un monopol pe piaţă întrucât AVAS a strâns producătorii celei mai ieftine energii de pe piaţă (Hidroelectrica, Turceni şi Rovinari, sub conducerea "Electrica" SA), care concentrează jumătate din consumul naţional şi 80% din capacitatea instalată. Proiectul AVAS este şi neconstituţional. O astfel de companie nu are cum să nu zdrobească aproape toată concurenţa de pe piaţă, poate dispune discreţionar de energia produsă şi poate stabili după cum va dori preţul energiei livrate atât populaţiei, cât şi marilor consumatori, au spus, în repetate rânduri, oficialii PSD.

Surse ministeriale susţin că AVAS a elaborat, în grabă, proiectul de OUG, fără să ţină cont de observaţiile ministerelor Economiei şi Justiţiei, înaintate autorităţii în cursul lunii septembrie. Cele două ministere arată că proiectul de act normativ contravine Legii nr.31/1990 pentru că statul român, prin AVAS, nu poate utiliza acţiunile companiilor care vor constitui viitoarea companie ca aport în natură la capitalul social al "Electrica". Acţiunile pot fi cesionate, dar numai cu respectarea prevederilor din actul constitutiv al celor trei producători de electricitate.

În observaţiile transmise de MEF către AVAS, ministerul arată că este necesară păstrarea personalităţii juridice a societăţilor comerciale ce constituie noua companie "Electrica" şi stabilirea de relaţii contractuale între acestea. Contractarea energiei de la producătorii la furnizorii din cadrul viitoarei companii trebuie făcută în totalitate prin mecanisme de piaţă transparente şi competitive. Sursele citate susţin că MEF a cerut AVAS să prevadă în actul normativ şi obligativitatea companiei şi respectiv a societăţilor ce o compun să-şi tranzacţioneze întreaga cantitate de energie electrică disponibilă respectiv necesară prin pieţele centralizate, organizate de operatorul pieţei de energie electrică OPCOM.

Aceste elemente influenţează nu numai lichiditatea pieţei angro de energie electrică ci şi funcţionarea sistemului energetic în ansamblu - siguranţa energetică - având în vedere concentrarea a peste 70% din puterea instalată, peste 50% din energia electrică produsă şi peste 90% din serviciile de sistem şi nu pot fi lăsate la îndemâna unor decizii AGA.

Oficialii MEF au mai observat că proiectul AVAS nu menţionează nimic referitor la obligaţiile financiare ale entităţilor prevăzute în proiect cum ar fi analiza creditelor aflate în derulare. Proiectul legislativ prevede un transfer de acţiuni ale statului administrate de către AVAS în proprietatea unei societăţi comerciale cu capital de stat. Acest transfer poate constitui o măsură cu caracter de ajutor de stat, pentru care este necesară obţinerea punctului de vedere al Comisiei Europeane, anterior aplicarii prevederilor actului normativ.

În plus, iniţiativa legislativă a AVAS contravine Legii energiei electrică, care arată că MEF trebuie să asigure siguranţa alimentării sistemului energetic naţional şi are dreptul să ia decizii legislative în acest sens.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Este corecta infiintarea

    sa o faca mai repede compania 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb