Problema plagierii unor lucrări ştiinţifice, una extrem de simplă, este dezbătută şi învârtită pe toate părţile de foarte mult timp. Ministrul Educaţiei a simţit nevoia să-şi nuanţeze poziţia, după ce a avut mai multe exprimări pe care le consideră insuficient de clare. Este evident că plagiatul reprezintă un furt, dar pentru ca acest lucru să fie spus răspicat este nevoie de foarte multe discuţii.
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, după mai multe declaraţii mai puţin hotărâte, a afirmat că dezavuează această practică nefericită şi că trebuie întărită exigenţa universităţilor pentru a nu mai avea astfel de cazuri: "Am avut anterior o exprimare poate nu suficient de clară, vreau să spun răspicat: dezavuez această practică. Nu am suficiente pârghii, dar prin legislaţia pe care o vom promova trebuie să întărim exigenţa universităţilor pentru că acolo sunt toate pârghiile şi sper să nu mai avem asemenea cazuri deloc în sistemul de învăţământ pentru că, fără îndoială, este o practică nefericită". Anterior Ecaterina Andronescu a declarat, într-un interviu, că plagiatul este o problemă minoră a învăţământului din ţara noastră: "În legătură cu componenta aceasta, care este minoră, dar care face atât de mult rău, cea legată de plagiat, după opinia mea trebuie să crească exigenţa în universitate. Doctorandul acolo se pregăteşte. Acolo îşi dă examenele, acolo îşi face referatele, are o comisie de îndrumare, are apoi comisia care analizează teza, teza trece prin comisie, este publică, cei care vin la teză pot să pună întrebări. Deci cred că trebuie să crească reponsabilitatea universităţii în aşa fel încât asemenea situaţii să nu se mai întâlnească şi să fie legate de tezele de doctorat. (...) Nici nu putem să ne bănuim că toţi suntem hoţi în ţara aceasta. Nu se poate aşa ceva. Am avut profesori, profesorul l-a urmărit, comisia de îndrumare, ce au făcut toţi aceştia? Nu-i normal să avem o poliţie la minister care să sesizeze prea târziu după ce fapta a fost comisă. Lucrurile trebuie să se deruleze corect în timpul constituirii şcolii doctorale".
Pe de altă parte, Ecaterina Andronescu a declarat că este dreptul preşedintelui să ceară reexaminarea modificărilor aduse la Legea Educaţiei, fiind "o practică legislativă firească". Andronescu a afirmat, însă, că reducerea numărului de ore s-a făcut la recomandarea Ministerului Sănătăţii. Ministrul a afirmat, însă, că a fost surprinsă de declaraţiile consilierului prezidenţial pe probleme de Educaţie, Ligia Deca, cu care are o relaţie de comunicare. Ministrul Educaţiei afirmă că viitoarea lege a educaţiei trebuie să fie făcută prin dezbatere publică cu toţi cei interesaţi şi pricepuţi, fiind dispusă să participe la consultări la Cotroceni pe această temă. Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, săptămânal , Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, iar consilierul prezidenţial Ligia Deca a explicat că modificările aduse riscă să afecteze calitatea şi coerenţa procesului educaţional.