Plata în acelaşi cont unic a contribuţiilor sociale, precum şi a impozitului pe profit/venit/dividende, a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor sau impozitul specific unor activităţi va intra în vigoare începând cu 1 iulie 2018, potrivit unui comunicat de presă al Executivului remis Redacţiei.
În acest sens, Guvernul a aprobat ieri o ordonanţă de urgenţă care prelungeşte cu şase luni termenul de intrare în vigoare a normei privind efectuarea plăţii obligaţiilor fiscale administrate de organul fiscal central într-un singur cont unic, respectiv de la 1 ianuarie 2018 la 1 iulie 2018.
Executivul precizează că, până la 1 iulie 2018, vor putea fi utilizate cele două conturi unice valabile până la 31 decembrie 2017.
În comunicat se menţionează: "Măsura are scopul să protejeze contribuabilii de bună-credinţă, care vor evita astfel riscul depunerii de cereri pentru corectarea erorilor din documentele de plată sau de calculare a obligaţiilor fiscale accesorii în cazul nevalabilităţii plăţii".
Conform sursei citate, amânarea termenului de aplicare s-a stabilit având în vedere modificările legislative recent adoptate în domeniul fiscal, care implică din partea contribuabililor conformarea la noile cerinţe de raportare şi îndeplinire a obligaţiilor declarative şi de plată.
În prezent, în unul dintre cele două conturi de la Trezorerie, sunt achitate impozitul pe profit/venit/dividende, impozitul pe veniturile microîntreprinderilor sau impozitul specific unor activităţi, iar în celălalt sunt plătite contribuţiile la pensie, sănătate şi şomaj, arată comunicatul.
A.C.
Igor Dodon vrea ca Gazprom să reducă cu 10-15% preţul gazelor naturale livrate Republicii Moldova
Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut miercuri o întâlnire cu directorul general al Gazprom, Alexey Miller, ocazie cu care i-a cerut acestuia din urmă să reducă cu 10-15% preţul gazelor naturale livrate Republicii Moldova, informează Itar Tass.
Dodon a declarat, citat de Agerpres: "I-am cerut directorului Gazprom, Alexey Miller să ofere Republicii Moldova o reducere de 10-15% a preţului gazelor naturale, similară cu cea pentru ţările Uniunii Economice Eurasiatice...Aceasta va duce la reducerea tarifelor plătite de consumatorii finali şi va declanşa o reacţie în lanţ ducând la reducerea preţului tuturor bunurilor şi serviciilor".
Republica Moldova nu are propriile sale rezerve de gaze şi îşi asigură necesarul prin importurile din Rusia. În 2016, consumatorii din Republica Moldova au primit aproximativ trei miliarde de metri cubi de gaze naturale ruseşti. Contractul încheiat între Gazprom şi Moldovagaz cu privire la livrare de gaze naturale şi tranzitul gazelor naturale pe teritoriul Republicii Moldova este valabil până la finele lui 2019.