PNRR, o şansă ratată pentru succesul tehnologiei 5G

Dr. Nicolae Oacă
Ziarul BURSA #Politică #Telecomunicaţii / 10 iunie 2021

Dr. Nicolae Oacă

Dr. Nicolae Oacă

Guvernul spaniol prezenta, la finalul lunii trecute, o nouă foaie de parcurs pentru tehnologia 5G prin Planul său de Recuperare, Transformare şi Rezilienţă - PRTR. Potrivit acesteia, guvernul intenţionează să investească 3,999 miliarde de euro până în anul 2023 pentru a promova conectivitatea 5G rurală şi securitatea cibernetică.

În plus, guvernul spaniol a anunţat, recent, şi intenţia de a uşura obligaţiile participanţilor la licitaţie. La 1 iunie 2021, cu ocazia prezentării licitaţiei pentru banda de 700MHz din 21 iulie 2021(https://telecoms.com/509944/spain-to-auction-700-mhz-for-5g-with-sweetened-conditions/) guvernul prezenta condiţii mai atractive - preţuri de pornire mai mici cu valori între 12,5% şi 20%, (15% în medie), în timp ce perioada de valabilitate a licenţei era crescută de la 20 la 40 de ani. Aceste concesii au fost făcute ca urmare a eşecului licitaţiei din februarie 2021 când doar Orange şi Telefonica au achiziţionat doar un bloc de frevenţe la preţul de pornire propus.

România - nu alocă nimic pentru tehnologia 5G prin PNRR!

Cât alocă România tehnologiei 5G prin planul său PNRR, aflăm de la guvern de pe site-ul https://mfe.gov.ro/pnrr/. La stadiul din 26 mai 2021 - Buget şi descriere pe scurt nu găsim nicio sumă alocată tehnologiei 5G.

Singurele prevederi din PNRR apropiate de "telecomunicaţii" sunt la capitolul Cloud guvernamental şi Sisteme publice digtiale interconectate, cu 2 miliarde de euro alocate: cloud guvernamental, carte de identitate electronică, functionari publici instruiţi digital, biblioteci şi structuri sprijinite în domeniul securitaţii cibeernetice. La alte capitole mai întâlneam uneori cuvântul digitalizare.

Însă, nimic despre stimularea implementării tehnologiei 5G şi saltul digital aşteptat în urma acesteia, deşi ne chinuim de câţiva ani să organizăm licitaţia 5G şi, colac peste pupăză, mai avem şi legea 5G care a blocat aproape un an licitaţia şi se pare că va afecta o implementare cu succes.

Să înţelegem de aici că România ar sta mai bine decât Spania la utilizarea tehnologiei digitale? Nu cred, de vreme ce în clasamentul DESI 2020 România este mult în urma Spaniei - locul 26 faţă de locul 11! Nici economic România nu stă mai bine decât Spania: PIB/locuitor, salariu mediu, putere de cumpărare, etc. toate mai mici la noi decât în Spania.

PNRR, o şansă ratată pentru succesul tehnologiei 5G

De ce nu se alocă buget? Pentru că guvernul român nu are specialişti în telecomunicaţii!

Mai degrabă ar trebui să înţelegem că guvernul României nu are specialişti care să înţelegă rolul telecomunicaţiilor, al reţelelor de mare viteză, al tehnologiei 5G în transformarea digitală, în progresul economic al ţării. Şi de aici lipsa de înţelegere pentru utilitatea acestor reţele. Nu s-a înteles că procesul de digitalizare se bazează pe reţele de telecomunicaţii de mare viteză, care constituie mediul prin care circulă informaţia digitală, şi că digitalizarea nu poate avea loc fără aceste reţele, pentru că informaţia nu ar putea circula. Din acest motiv guvernul spaniol, după ratarea licitaţiei din fabruarie 2021, îşi reconsideră poziţia faţă de tehnologia 5G investind miliarde de euro în noua tehnologie şi oferind operatorilor condiţii mai bune. Să mai spunem că guvernul spaniol nu a notificat Comisia Europeană prin sistemul TRIS despre o eventuală reglementare a "securităţii" reţelelor 5G, pentru că nu există. Nici România nu a făcut-o, deşi are o lege 5G aprobată şi care înrăutăţeşte condiţiile implementării tehnologiei 5G prin autorizarea fabricanţilor.

Niciun specialist în "telecomunicaţii" în conducerea ministerului de resort

Guvernul român nu acordă atenţie, prin investiţii, tehnologiei 5G în PNRR pentru că nu-i înţelege rostul, utilitatea, deoarece nu a avut niciun specialist în "telecomunicaţii" care să facă lumină, să propună măsuri şi să le susţină pentru PNRR, atât ministrul de resort, cât şi secretarii de stat care ar trebui să gestioneze "telecomunicaţiile" având diverse pregătiri, dar niciuna în telecomunicaţii - geologie şi geochimie, juridică şi administrativ, economie (secţia cibernetică statistică şi informatică economică), chimie.

Ca o curiozitate, fostul director executiv Vodafone Group (2008-2018), Vittorio Colao a fost numit în februarie 2021 ministrul Inovării Tehnologice şi Transformării Digitale în guvernul italian condus de Mario Draghi. Este adevărat că Vittorio Colao nu a absolvit facultatea de electronică şi telecomunicaţii, dar are un MBA de la Harvard Business School care i-a permis să lucreze pentru bănci, firme de consultanţă prestigioase: Morgan Stanley (Londra), Mc Kinsey (Milano - partener pentru telecomunicaţii din 1986), etc. fiind apoi recrutat de către grupul Vodafone. Şi tot ca o curiozitate, cu Vittorio Colao ministru, Italia nu a restricţionat fabricanţii. Un astfel de ministru ştie ce să propună şi ştie cum să susţină propunerea, O astfel de personalitate impune respect, profesionalismul fiind greu de ignorat.

Revenind pe meleagurile noastre constatăm că nu există niciun specialist în "telecomunicaţii" în conducerea ministerului care ar trebui să se ocupe de telecomunicaţii!!! Niciunul care să înţeleagă despre ce este vorba şi să fie în stare să propună strategii adecvate implementării cu succes a tehnologiei 5G, pentru reducerea decalajului digital şi creştere economică!

Avem, astfel, un minister cu rolul de a conduce procesul de transformare digitală, de creştere economică, care însă are o conducere fără expertiză tehnică necesară!

Despre faptul că PNL nu are specialişti în telecomunicaţii am mai scris, lipsa acestora fiind şi motivul pentru care au desfiinţat ministerul telecomunicaţiilor, de câteva ori, şi chiar au scos cuvântul comunicaţii din titulatura entităţilor aparţinând de guvern. Greu de înţeles nepăsarea PNL pentru telecomunicaţii!

Dar nici USRPlus să nu aibă măcar un specialist în telecomunicaţii? Parcă aveau, totuşi, unul - a candidat pentru preşedinţia ANCOM!

Va învăţa ceva România din exemplul Spaniei, sau aşteaptă eşecul licitaţiei 5G?

PNRR era o şansă de a prelua o parte din povara pe care guvernul nostru vrea să o pună în seama operatorilor, a românilor, a economiei prin legea 5G, o şansă pentru a asigura condiţii mai bune implementării tehnologiei 5G, dar care pare a fi ratată prin necunoaştere, nepricepere.

Va învăţa ceva guvernul român din exemplul Spaniei, care în urma eşecului licitaţiei din februarie 2021 şi-a reconsiderat poziţia faţă de tehnologia 5G prin condiţii adecvate momentului, interesului naţional şi prin introducerea tehnologiei în PRTR? Sau, aşteaptă eşecul licitaţiei 5G pentru a-şi reconsidera poziţia faţă de tehnologia 5G?

Doar o personalitate gen "Vittorio Colao" ne-ar mai putea salva!

Articol preluat de pe: https://nicolaeoaca.blogspot.com/

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb