Politică sau economie: serialul codului fiscal

CRISTIAN PÎRVULESCU
Ziarul BURSA #Editorial / 20 iulie 2015

CRISTIAN PÎRVULESCU

Retrimiterea Codului Fiscal în Parlament pentru reexaminare a trezit din apatie politica românească. Dacă frământările din PSD nu animau dezbaterea politică, decizia preşedintelui Klaus Iohannis a reaprins pasiunile şi a dat ceva culoare politică unui sfârşit de săptămână ce se anunţa tern. Să fie vorba de un nou episod al conflictului dintre economie şi politică?

Dar cum s-a ajuns aici? Căci, aparent, nimic nu anunţa furtuna. Pe 24 iunie, cu 306 voturi pentru, două voturi împotrivă şi o abţinere, noul Cod Fiscal trecea de Camera Deputaţilor, care era camera decizională în acest caz. Deşi un astfel de consens era neobişnuit - mai ales după acutizarea conflictului dintre preşedinte şi prim ministru - opinia publică a trecut repede peste eveniment, acaparată fiind de evoluţiile scandalului din jurul cazului Ponta. În acel moment, prim ministrul Victor Ponta era în convalescenţă politico-medicală la Istanbul, unde se afla de zece zile, fusese operat şi se afla în faza recuperării postoperatorii. Pe 5 iunie, DNA anunţase că premierul era suspect şi formulase o cerere către Camera Deputaţilor pentru a putea începe urmărirea penală a acestuia în deja celebrul dosar Şova. În aceste condiţii, preşedintele ceruse demisia primului ministru, marcând, astfel, sfârşitul coabitării de catifea.

Dar, dincolo de această declaraţie, marja de manevră a preşedintelui este limitată, neputând nici demite, nici suspenda primul ministru. După ce, pe 9 iunie, Camera Deputaţilor votase împotriva cererii DNA, (231 de voturi "împotrivă" contra 120 "pentru"), DNA trebuia să-şi schimbe tactica. Posibilitatea punerii sub control judiciar a primului ministru nu era deloc exclusă, mai ales că deja DNA aplicase formula lui Dan Şova şi Sebastian Ghiţă. În aceste condiţii a survenit pauza politico-medicală de la Istanbul.

În absenţa lui Victor Ponta, primul ministru interimar Gabriel Oprea îşi folosea bunele relaţii politice cu foştii parteneri de guvernare de la PDL, deveniţi între timp penelişti, nu doar pentru a trece Codul Fiscal, ci pentru a dovedi potenţialul de negociere. Pe 24 iunie, când se părea că există un consens absolut în privinţa Codului Fiscal, ne aflam cu doar o săptămână înaintea votului privind numirea directorului SIE. Ori, pe 30 iunie, o altă majoritate parlamentaro-prezidenţială părea să se manifeste: una care punea PSD şi ALDE în minoritate. Era doar o majoritate prezidenţială conjuncturală? Oricum, votul din 24 iunie apare ca un fel de moment de tranziţie între cele două majorităţi.

Retrimiterea Codului Fiscal în Parlament, dincolo de argumentele bugetar-prudenţiale exprimate de Administraţia prezidenţială prin vocea consilierului prezidenţial Cosmin Marinescu, nu poate fi sustrasă contextului politic. Iar economia nu este atât de străină de politică pe cât vor să sugereze cei ce acuză o manevră politică simplistă a Cotroceniului. Două concepţii despre politica bugetară şi impactul acesteia aspra economiei şi societăţii par să se confrunte. Dar, în acelaşi timp, cele două blocuri politice cu geometrie variabilă sunt obligate să se re-poziţioneze. Aparent, primul ministru Victor Ponta pare tentat să mizeze viitorul său politic pe cartea economică, ultima care i-a mai rămas. De aceea, a încercat, printr-o decizie politico-economică radicală, care nu pare să aibă acordul CE şi FMI, să creeze condiţiile unei creşteri a consumului care să aibă impact pozitiv asupra creşterii economice. Pariul este, însă, unul riscant, iar consecinţele negative s-ar putea repercuta masiv asupra viitorului guvern.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Je suis Cristi C si tot ce vreau este sa am pensia marita. Medicamentele sunt scumpe si trebuie ca altii sa plateasca.

    1. Am stat pana la 5 dimineata la Antene, ma uit si zapez, plang, plang cu hohote, mi-am smuls parul din cap, m-am tavalit pe covor, zbier si urlu de durerere ca Domnul Voiculescu este la inchsoare. O sa intre si Ghita, urlu de durere, pentru ce, pentru niste nereguli? Am zbierat toata noaptea, am pus pe video emisiunea si ma uit in reluare dupa ce intru pe Novosti.

      Am inceput sa fiu clonat. Il suspectez pe neispravitul acela obsedat de Cristi C care tot sta si bate campi toata ziua aici pe forum. El este acelasi care semneaza Cris pe Evenimentul Zilei, un postact cu jumatate de norma.

      Comentariul 1 nu apartine cititorului Cristi C.

      Acolo nu o să dai de mine pentru că nu îmi place să intru în ghena de gunoi. Citesc doar Bursa.

      Am intrerupt postarile pentru ca mi-a venit pensia. Dupa atatia ani de munca ca maistru militar acum am si eu pensie.

      Comentariul 1.5 nu apartine cititorului Cristi C.

      Comentariul 1.5 imi apartine. Tu de ce te bagi, postac anonim cu jumatate de norma?

      Nu este rusine sa spui ca ai pensie, am muncit o viata ca maistru militar, trebuie sa imi platiti pensie. 

      Comentariul 1.7 nu apartine cititorului Cristi C.

      Comentariul 1.8 nu aparține cititorului anonim

      Unul dintre anonimi sigur a postat 1.8, ca nu se posta singur comentariul. Dar doar Cristi C are un admirator fidel (ajuns aproape de fanatism) care il ingana sau il rastalmaceste. Acest admirator este aproape ca bufonul regelui, bufon care se da drept Rege incercand sa amuze Curtea.

      Unul dintre anonimi este acelasi care semneaza Cristi C. A ajuns aproape la fanatism si se cloneaza singur. El este exactt un bufon care apare artagos, citeste fiecare comentariu, chiar si cele vechi de doua saptamani, analizeaza ca un obsedat fiecare virgula. Toti se amuza vazand cat de disperat este.

      Bufonule, ai incasat-o de atat de multe ori si sub atatea nume. Esti bun in acest rol. Dar rege trebuie sa fie altcineva. Dl Cristi este nepotrivit pentru a iesi in fata. Dl Bestea este mai potrivit pentru a fi Regele acestei Curti. Astazi spunea ca a scris si in FAZ. Are, deci, reprezentare in arena internationala.

      Iata bufonul (1.11) care ne distreaza, asteptam Regele. Dle Bestea, "te bagi la guverne"? 

      ...dar mai incolo, acum ma doare burta de la carnatzii stricatzi pe care i-am mancar in vreme ce scriam la FAZ.

    A intrat elefantul Ponta, secondat de Dragnea, Oprea si Tariceanu in magazinul cu portelanuri chinezesti. In tesatura extrem de fina a echilibrului bugetar si politicii fiscale, elefantii vor sa introduca reducerea taxelor si cresterea cheltuielilor. Elefantul Iohannis vrea doar cresterea cheltuielilor, adica a salariilor granzilor cu cca 300%. Ultimul elefant nu ne-a spus cu cit se gindeste sa creasca salariile si pensiile taranilor tarii. Poate tot cu 300%!

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb