Politicienii europeni vor să combată criza cu ajutorul sportului

(O.D.)
Ziarul BURSA #Sport / 5 martie 2012

Politicienii europeni vor să combată criza cu ajutorul sportului

Sportul practicat la nivel înalt, fotbalul în special, nu a resimţit mai deloc criza financiară, transferurile, contractele, sumele investite în infrastructură menţinându-se la cel mai înalt nivel. Statele europene încearcă să profite de această stare de fapt, pe de o parte încurajând practicarea sportului şi consumul de spectacol sportiv, iar pe de altă parte se doreşte o impozitare sporită a transferurilor sau a contractelor fabuloase care sunt semnate în acest domeniu de activitate. Sumele nu sunt deloc mici. Conform anunţului FIFA, în 2011 s-au efectuat nu mai puţin de 11.500 de transferuri de fotbalişti. În urma acestor tranzacţii au fost rulaţi trei miliarde de dolari. Folosirea sistemului Transfer Matching System (TMS), programul de monitorizare a transferurilor, a permis forului fotbalistic mondial să aibă o statistică exactă a transferurilor şi a sumelor generate de aces-te mişcări de fotbalişti. Conform anunţului făcut FIFA, 208 federaţii naţionale şi peste 5.000 de cluburi utilizează TMS. Trebuie menţionat că doar 10% din totalul mişcărilor de fotbalişti de la un club la altul au reprezentat transferuri definitive ale unor jucători, iar în 70% din cazuri au fost achiziţionaţi jucători liberi de contract, 20% reprezentând împrumuturi sau reveniri după împrumuturi. Salariul mediu anual calculat în funcţie de cele 11.500 de transferuri este de 244.000 de dolari. Pariurile sportive generează la rândul lor sume uriaşe. La ultima competiţie majoră din fotbal, Campionatul Mondial din 2010, pe meciurile de la turneul final s-au pariat în întreaga lume 4,5 miliarde de dolari, o sumă similară fiind rulată şi pe piaţa neagră. Cum anul acesta au loc două competiţii importante, Campionatul European de Fotbal şi Jocurile Olimpice de vară, este aşteptat ca în perioada iunie - august fanii sportului să parieze peste 10 miliarde de dolari.

Sumele sunt cu adevărat impresionante şi tocmai de aceea este vizată o impozitare mai drastică. Candidatului socialist la alegerile prezidenţiale din Franţa, Francois Hollande, a propus să fie taxate cu 75% veniturile care depăşesc un milion de euro pe an, principala ţintă reprezentând-o liga de fotbal din Hexagon, unde salariile au crescut fantastic în ultimii 20 de ani. "Dacă această propunere va fi adoptată, campionatul Franţei va retrograda în a doua divizie europeană. Acest proiect de hipertaxare va reprezenta moartea fotbalului francez. A trece de la taxe de 45 % la 75 % va fi fără precedent în Europa şi cei mai buni jucători ai noştri, aflaţi pe o piaţă internaţională, vor pleca ", a declarat Frederic Thiriez, preşedintele Ligii Profesioniste Franceze. Acesta a estimat că 120-150 de fotbalişti, un sfert din efectivul Ligue 1, ar fi afectaţi de propunerea făcută de Francois Hollande. Philippe Piat, preşedintele Uniunii naţionale a fotbaliştilor profesionişti, a arătat un ton mai temperat. "Eu nu cred că această propunere va duce la exodul jucătorilor, pentru că deja se consideră că sunt fotbalişti mai buni în străinătate. Dar va reduce numărul de jucători străini care doresc să evolueze în Franţa", a spus el.

Lumea fotbalului francez este acuzată în dese rânduri că trăieşte pe o altă planetă, senzaţie care s-a accentuat în rândul opiniei publice în această perioadă de criză economică şi după evoluţia dezamăgitoare a echipei naţionale a Franţei la Cupa Mondială din 2010. Exodul nu ar fi chiar atât de mare precum anticipează şefii fotbalului francez, mai ales că propuneri simililare în linii mari exis-tă şi în celelalte ţări europene cu fotbal dezvoltat, Germania, Italia, Spania, unde se consideră că unii sportivi au salarii "exagerate" în comparaţie cu media veniturilor populaţiei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. De mai multi ani salariile fotbalistilor au crescut fabulos. Nu este admisibil ca niste sportivi care, de fapt, se joaca sa castige milioane de euro pe an. Asta, in timp ce, oameni cu un rol social mult mai important castiga de sute de ori mai putin. Avem de-a face cu o adevarata rasturnare a valorilor.

    In alta ordine de idei, ce performante au fotbalistii romani care sa le dea dreptul sa castige intr-un an cat nici nu viseaza sa adune intr-o viata un profesor?!  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb