Populism şi democraţie

Cristian Pîrvulescu
Ziarul BURSA #Editorial / 23 iulie 2018

Cristian Pîrvulescu

Aflat la Festivalul de Film şi Istorii de la Râşnov, în cadrul căruia a participat la o dezbatere pe tema "Unde este locul României?", alături de Michele Ramis, ambasadoarea Franţei, şi Cord Meier-Klodt, ambasadorul Germaniei, ambasadorul american la Bucureşti, Hans Klemm, constată că deja celebra Lege offshore a fost adoptată cu încălcarea principiilor transparenţei şi negocierii, motiv pentru care este "îndoielnică". Ori, respectiva lege, care a trecut ca fulgerul prin Parlament, fusese prezentată de Liviu Dragnea chiar în ziua în care preşedintele Klaus Iohannis anunţase revocarea din funcţie a Laurei Codruţa Koveşi, pe 9 iulie. Contextul punerii în scenă a prezentării făcute de preşedintele PSD şi al Camerei Deputaţilor, Liviu Drag-nea, sugerase multora un fel de ofertă, mai mult sau mai puţin trans-parentă, către grupurile de afaceri americane interesate în investiţii în exploatarea gazelor de la Marea Nea-gră. În aceste condiţii, analiza adoptării acestei legi făcută de ambasadorul american indica nu doar o notă critică privind nejustificata accelerare a procedurilor parlamentare, ci şi o binevenită punere în gardă. Pentru SUA, statul de drept este un principiu nenegociabil.

Mai clar, analiza despre adoptarea Legii offshore venea în contextul în care Hans Klemm răspunde unei întrebări privind poziţia forţelor democratice faţă de ofensiva împotriva independenţei justiţiei şi a statului de drept în state membre NATO sau UE, la care răspundea, într-o primă instanţă, mai degrabă diplomatic, spunând că "România încearcă să-şi consolideze instituţiile democratice, inclusiv un sistem judiciar independent. În anumite momente, când am fost îngrijoraţi, am încercat, în privat, dar şi public, să ne facem cunoscute grijile".

Hans Klemm nu a fost pentru prima dată la festivalul de film de la Râşnov, chiar dacă anul acesta declaraţia sa a făcut prima ştire a jurnalelor de ştiri. Anul trecut, în acelaşi cadru, constata că "populismul nu este cu totul dăunător, dar are o componentă care poate duce la regimuri autoritare" pentru că "poate folosi mijloacele democraţiei pentru a submina democraţia". În fond, comentariul său de anul acesta era o continuare a celui de anul trecut. Departe de a acţiona contextual, reprezentaţii statelor occidentale încearcă să avertizeze asupra riscurilor derapajului iliberal al României, care se produce într-un peisaj impregnat de populism asezonat cu naţionalism şi antioccidentalism.

Populismul s-a născut în interiorul democraţiilor şi nu este în mod automat incompatibil cu democraţia. Departe de a fi o ideologie, cum sunt tentaţi să-l considere mulţi, populis-mul este un instrument de comunicare, care poate fi folosit în diferite sensuri şi scopuri. Dar, de cele mai multe ori, populismul, iniţial doar antiliberal, sfârşeşte prin a deveni şi antidemocratic. Pentru că democraţia nu poate fi echivalată cu dictatura majorităţii, ci constă în căutarea, prin negociere şi transparenţă, a consensului. Interesul general este rezultatul acestui proces de negociere, şi nu un dat transmis de electorat prin vot aleşilor săi. În România actuală, populismul promovat de actuala majoritate, asezonate de teorii conspiraţioniste, se asociază unui iliberalis-mul identitar şi naţionalist, care, preluând tradiţia naţional-comunismului, a luat deja o direcţie nedemocratică.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Este ceea ce trăim noi.

    Trebuie să-l felicit pe Dragnea ca i-a făcut vânt la Kovosi cu metoda referatul. 

    Judecători data viitoare când vine un om pe la ei poate citesc dosarul cap-coada si nu sunt un fel de Iuda. 

    Comunism vs democrație 

    În comunism aveam intelectuali, păduri, fabrici si uzine, TINERI. 

    În democrație toate acestea lipsesc. 

    Minciuna pe sticla e la rang de arta.

    Resursele țări pleacă afară direct sau indirect. A se vedea cazul gazului. 

    1. Legea offshore incearca sa rezolve o situatie foarte complicata. Asta e problema . Este foarte greu sa gasesti un echilibru optim acum. Poate trebuia sa ne gandim mai bine atunci cand am vadut licentele de exploatare.

      Investitiile facute de companii au fost si vor fi uriase. Noi am "descoperit" acum , la ani de zile dupa ce am vandut licentele si dupa ce s-au facut deja investitii de miliarde, ca nu avem consum in tara si gazele se vor duce la export . Nu exista alta solutie comerciala , cel putin pe termen mediu, in afara exportului.  

      Eu nu cred ca o lege atat de importanta si complexa ca legea offshore , care a fost trecuta prin camera deputatilor in 5 minute, a gasit echilibrul optim intre toate aceste interese.

      Am vazut chiar ieri un documetar pe DWorld, despre cum se dezbate si se voteaza in parlamentul britanic. Dezbaterile pe o lege importanta si "stufoasa" ca legea locuintelor au durat luni de zile si s-a "negociat" aproape fiecare cuvant si articol cu toate partile si asociatiile implicate . 

      Apropo de viteza cu care se dezbate la noi un subiect important, care poate afecta investitii de miliarde si mii de locuri de munca , a fost de noaptea mintii modul in care a aparut pe un site oficial proiectul cu plafonarea preturilor la gaze pe trei ani. Si asta cu 3 zile zile inainte ca ANRE sa anunte ca de fapt preturile la gaze se majoreaza cu 7%.

      Ce sa mai zici de legea cu radarele politiei, intr-o tara fara autostrazi, cu mii de camioane pe sosele si in care se conduce si se depaseste nebuneste si in care se moare pe capete . Si dupa ce iti omoara nevasta ,copilul , sau toata familia ajunge in fata judecatorului si primeste 2 cu suspendare .  

      N-au fost in stare in 30 de ani sa dea o lege simpla prin care sa il oblige pe vecinul de la bloc sa faca liniste noaptea, sau sa-i amendeze pe cei , atat de multi , care scuipa pe strada , sau sa-i oblige pa iubitorii de caini sa stranga rahatul de pe trotuar etc ...

      Cum adică am descoperit acum?

      Industriile consumatoare de gaz au fost puse pe butuci cu DNA-ul lui Kovesi, cea care si-a dat casa dupa ce deja primise una.

      Dosarele EADS și Microsoft au stat sub calorifer, iar petrochimia a fost pusă pe butuci cu legea în mână. 

    Mai bine le dam gratis !!! Sa vedeti ce ne lauda !!!

    1. Trebuie să plătim cât să scăpăm de ele. Am făcut singuri și țăvăria până în Austria nu mai să ne ia povara de pe noi.

    Pîrvulescu chiar crede în propaganda securistă deșănțată pe care o face?

    Forma inițială a legii off-shore cu cine a fost negociată și în ce a constat transparența?

    Poate mai scazi puțin nivelul de penibil. Se vede, bă!!! 

    "Interesul general este rezultatul acestui proces de negociere"

    Asa sa fie?

    Greu de crezut ca daca se aduna in Parlament fruntasii jefuitorilor tarii si negocieaza, din acesta negociere ar putea sa rezulte interesul national. Sigur rezulta un jaf generalizat. 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb