Investitorii care au optat în urmă cu o lună pentru o investiţie de portofoliu ar fi avut un cîştig asemănător. Cei are au optat pentru un portofoliu cu acţiunile celor cinci SIF şi cu structura indicelui BET-FI şi-au majorat valoarea acestuia cu 10,63%. Cîştigul a fost determinat de aprecierea indicelui BET-FI, calculat în euro, în ultima lună, ca urmare a creşterii preţurilor acţiunilor SIF. Investitorii care au optat pentru cele mai lichide zece acţiuni de la prima categorie a Bursei şi şi-au format un portofoliu cu structura indicelui BET au fost la fel de inspiraţi. Datorită creşterii valorii indicelui BET, calculat în euro, portofoliul lor valora ieri cu 10,53% mai mult decît în urmă cu o lună.
Randamentul maxim lunar ar fi revenit celor care au cum-părat pe 8 decembrie acţiunile "Azomureş". Cursul lor mediu a crescut în ultima lună cu 44,62%. Dacă îl exprimăm în euro, cîştigul real maxim a fost de 42%. Cei care au preferat acţiunile "Băncii Transilvania" şi-au majorat valoarea inves-ti-ţiei cu 18,52%, în termeni reali.
Persoanele care au optat pentru un plasament cu grad de risc mai scăzut şi au achiziţionat unităţile fondurilor mutuale ar fi obţinut un cîştig maxim de 7,69% pentru "Napoca". În termeni reali, valoarea unităţii fondului "Napoca" s-a apreciat în ultima lună cu 5,74%. Investiţiile în unităţile fondurilor "FDI Allegro" sau "Integro" au valorat ieri cu 2,38% şi respectiv cu 2,04% mai mult decît în urmă cu o lună.
Scăderea preţului oficial al aurul, exprimat în euro, a determinat o reducere cu 1,08% a valorii obiectelor din aur, cumpărate pe 8 decembrie. Dobînda oferită de depozitele lunare în lei nu a fost suficientă pentru acoperirea deprecierii leului în raport cu euro. Cea mai bună dobîndă a fost oferită de CEC, dar depozitele constituite pe 8 decembrie valorau ieri cu 0,42% mai puţin, dacă luăm în considerare sumele exprimate în euro.