POS CCE ar putea fi deblocat în aprilie

A.T.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 1 martie 2013

POS CCE ar putea fi deblocat în aprilie

Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE) ar putea fi deblocat în aprilie, a declarat, ieri, Adrian Ciocănea, secretar de stat în Ministerul Economiei. Dacă programul va fi deblocat în aprilie, absorbţia fondurilor pe POS CCE va creşte de la 14,45% în prezent, la 35%, dacă până atunci vor intra plăţi de 250 milioane euro de la Comisia Europeană.

Domnul Ciocănea a subliniat: "Până în iunie 2012, au fost primite fonduri de la Comisia Europeană de 176 milioane euro. Din septembrie anul trecut până la 31 decembrie, am trimis cereri de rambursare de 196 milioane euro. Până în aprilie ne aşteptăm la decontări de 250 milioane euro".

Comisia Europeană a sistat decontările în cadrul POS CCE, anul trecut, după constatarea unor deficienţe. Plăţile au fost efectuate apoi numai din bugetul de stat.

Secretarul de stat în Ministerul Economiei a mai spus că POS CCE prezintă riscul pierderii unor fonduri de circa un miliard de euro. Ca să cheltuim, totuşi, aceşti bani până la finele anului, există soluţia finanţării unor proiecte care au fost realizate din fonduri publice şi private, după anul 2007.

Domnul Ciocănea a explicat: "Legislaţia europeană permite să decontăm cheltuieli ale instituţiilor de stat sau a firmelor private, dacă achiziţiile publice au fost efectuate după 2007 şi dacă au res-pectat toate rigorile impuse prin POS CCE. Astfel, putem avea o rată de absorbţie de 100% pe POS CCE".

Ministerul Economiei a adoptat, în ultimele trei luni, mai multe măsuri care vor conduce la deblocarea POS CCE şi la urgentarea plăţilor. De săptămâna viitoare, Agenţiile de Dezvoltare Regională vor prelua OIMM (organismul care se ocupă de fondurile POS CCE pentru IMM-uri).

Astfel, proiectele vor fi aprobate, evaluate şi controlate mult mai repede, la nivelul regiunilor, şi nu la centru.

Adrian Ciocănea a mai declarat: "La centru, în Bucureşti, vor fi 200 în loc de 1400 de proiecte şi beneficiarii nu se vor mai plimba pe drumuri şi nu vor mai aştepta atât de mult. Am făcut şi corecturi la sistemul de management al fondurilor, la sistemul de control şi am pus la punct o bază de evaluatori independenţi pentru a nu mai fi manipulate rezultatele controalelor".

A fost eliminat şi dublul control, iar cererile de rambursare vor fi rezolvate mult mai rapid.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb