Danske Bank Estonia apare, în ultima vreme, ca un centru al unei scheme de spălare de bani de 234 miliarde de dolari, care implică clienţi ruşi şi est-europeni, potrivit forbes.com, care menţionează că banca estoniană nu putea face acest lucru singură.
Conform publicaţiei, o mare parte a banilor din tranzacţii a fost plătită în dolari americani, iar ca să realizeze aceste transferuri, banca a avut nevoie de ajutor din partea altor bănci. Mai precis, este vorba despre bănci cu acces la Fedwire, sistemul de decontare electronică al Federal Reserve din SUA (Fed), adică băncile americane mari.
Sursa citată susţine că trei bănci mari au ajutat divizia estoniană a Danske Bank (cea mai mare bancă daneză) să realizeze tranzacţiile ilegale, şi anume: JPMorgan, Bank of America şi Deutsche Bank, care au efectuat transferuri în dolari în numele clienţilor nerezidenţi ai sucursalei estoniene. Potrivit Wall Street Journal, şi sucursala din Moscova a Citigroup pare că este implicată în unele transferuri financiare către şi de la Danske Bank Estonia.
Sursa citată menţionează că, în cazul Danske Bank Estonia, una dintre aceste bănci corespondente a suspectat că ceva nu este în regulă. Astfel, în 2013, JPMorgan a pus punct relaţiilor de "bancă corespondentă" cu Danske Bank Estonia întrucât avea temeri că a fost utilizată drept un canal pentru fonduri ilegale.
Dar, Deutsche Bank a continuat să realizeze fără probleme transferuri în dolari în numele sucursalei din Estonia a Danske Bank după plecarea JPMorgan. La fel a făcut Bank of America, care a luat locul JPMorgan, mai scrie sursa.
Din 2014, Deutsche Bank a refuzat să mai facă transferuri care păreau dubioase, conform Bloomberg, însă transferurile nu au scăzut semnificativ până în 2015, când Bank of America şi Deutsche Bank au pus capăt rolului de "bancă corespondentă" în relaţia cu Danske Bank Estonia. Conform unui raport al autorităţii financiare daneze, un angajat al acestor bănci a avertizat cu privire la clienţii suspecţi ai sucursalei estoniene.
Amintim că, luna trecută, Comisia Europeană i-a cerut Autorităţii Bancare Europene (EBA) să investigheze ce nu a funcţionat în supervizarea subsidiarei estoniene a Danske Bank A/S, implicată în scandalul de spălare de bani. Totodată, la solicitarea comisarului european pentru Justiţie, Vera Jourova, Executivul comunitar a trimis scrisori Guvernelor din Danemarca şi Estonia pentru a primi informaţii suplimentare despre modul de supervizare.