Poziţie contradictorie a SOCAR faţă de Nabucco

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 30 mai 2012

Poziţie contradictorie a SOCAR faţă de Nabucco

Un oficial al SOCAR a făcut ieri o declaraţie bulversantă vizavi de poziţia Nabucco în licitaţia pentru achiziţia gazelor de la Shah Deniz II. Elshad Nassirov, director în cadrul SOCAR, apără poziţia Nabucco, dar, în acelaşi timp, promovează proiectul concurent TANAP, care riscă să înjumătăţeas-că sau chiar să anuleze proiectul susţinut de Uniunea Europeană.

Varianta lungă a gazoductului Nabucco rămâne în cărţi pentru licitaţia de vânzare a gazului din zăcământul azer Shah Deniz II, în ciuda declaraţiilor oficialilor BP, a declarat, ieri, pentru un ziar aus-triac, oficialul SOCAR. Potrivit Reuters, oficialul a anunţat: "Am anunţat BP că nu suntem de acord cu anunţul pe care l-au făcut (n.r. că nu mai iau în considerare Nabucco în cadrul licitaţiei). Oficialii BP s-au scuzat şi au spus că anunţul a expus opinii personale. Pentru noi, Nabucco este în continuare o opţiune pentru vânzarea gazelor deoarece alternativa sudică propusă - TANAP - este doar un concept".

SOCAR este, de asemenea, partener în cadrul proiectului Shah Deniz, alături de BP. Recent, un oficial BP a anunţat că varianta lungă a Nabucco nu este viabilă şi nu mai reprezintă o opţiune în cadrul licitaţiei pentru Shah Deniz II.

Zăcământul din Shah Deniz este o sursă principală de aprovizionare pentru Nabucco, urmând să livreze în jur de 16 miliarde mc de gaze anual (jumătate din capacitatea de transport planificată pentru Nabucco). Alţi furnizori curtaţi de compania de proiect pentru Nabucco sunt Turkmenistan, Irak şi posibil Iran.

Elshad Nassirov, director în cadrul SOCAR, a spus apoi că estimează că Azerbaidjanul o să cadă la înţelegere cu Turcia pentru TANAP la finele lunii iunie (n.r. întâmplător sau nu, sfârşitul lunii iunie este speculat de ITAR-TASS, conform unor surse din mediul de afaceri londonez, ca dată la care Nabucco va fi abandonat oficial). Domnia sa a spus că proiectul TANAP, în care OMV şi RWE ar putea fi parteneri, este mai mic şi mai ieftin decât Nabucco şi va putea fi extins mai târziu dacă va fi necesar.

Nassirov a subliniat că varianta scurtă a Nabucco (de la graniţa Turciei cu Bulgaria şi până în Austria) are "50-50" şanse să fie selectată de consorţiul Shah Deniz dacă TANAP va fi pus la punct de acţionarii săi.

În plus, BP şi partenerii săi din Shah Deniz - SOCAR şi Statoil au posibilitatea să construiască propriul gazoduct SEEP, care va porni de la graniţa Turciei şi până în Ungaria, folosind în principal infrastructura existentă. SEEP şi Nabucco sunt principalii concurenţi pentru achiziţia gazului din Shah Deniz.

Astfel, în timp ce unii analişti se grăbesc să afirme că Nabucco nu mai are şanse să fie realizat vreodată, alţii pariază că toate declaraţiile recente care par să compromită definitiv proiectul nu sunt decât un joc dur în cursa pentru aprovizionarea cu gaze.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb