PREDICŢIILE BITDEFENDER PENTRU 2008 Dispozitivele mobile vor fi ţintele preferate ale atacurilor

FA
Ziarul BURSA #Companii #IT / 7 ianuarie 2008

Dispozitivele mobile vor fi ţintele preferate ale atacurilor

BitDefender consideră că securitatea informatică pentru anul 2008 va fi afectată, în principal, de atacurile asupra dispozitivelor mobile, botnetii, phishing-ul şi furtul de identitate. "Comportamentul utilizatorilor s-a schimbat mult în ultimii doi ani", atrage atenţia Bogdan Dumitru, BitDefender CTO, care a adăugat: "O dată cu dezvoltarea puternică a stilului de navigare online, ne aşteptăm la apariţia unor noi ameninţări ca urmare a efectuării plăţilor pe Internet, a tranzacţiilor la bursă, a cumpărăturilor, jocurilor şi reţelelor sociale online. Tradiţionalele produse antivirus, dar şi multe dintre soluţiile de securitate IT sunt dedicate protejării aplicaţiilor de pe PC-uri. Cu toate că acestea continuă să fie importante, cele mai mari ameninţări ale zilelor noastre (în acelaşi timp ameninţările cu cea mai puternică dezvoltare) vizează beneficiarii lifestyle-ului online".

Predicţiile BitDefender în privinţa ameninţărilor informatice ale anului 2008 cuprind în primele 10 poziţii:

Ameninţările informatice care vizează staţiile de lucru

În anul 2008, totul se va rezuma la bani. Specialiştii BitDefender prognozează o creştere a numărului ameninţărilor informatice care vizează vulnerabilităţile programelor informatice, ale acţiunilor criminale întreprinse în scopuri financiare, precum şi a încercărilor de colectare a bazelor de date private, a informaţiilor financiare şi a detaliilor bancare. Atacurile vor fi mai rare decât în trecut, dar mult mai sofisticate, tehnicile de inginerie sociala bazându-se foarte mult pe evenimentele zilnice.

Mesajele nesolicitate (spam-ul)

Evoluţia şi diversitatea vor fi caracteristicile mesajelor nesolicitate din 2008. Având ca obiectiv evitarea filtrelor de securitate, spam-urile vor folosi în mod constant variaţiuni şi vor încerca să îşi mascheze cât mai bine adevăratul conţinut şi intenţiile.

Va creşte numărul mesajelor nesolicitate legate de acţiuni la bursă, precum şi cel al email-urilor care vor direcţiona utilizatorii către site-uri capcană.

De asemenea, analiştii Laboratoarelor Antispam BitDefender se aşteaptă la creşterea spam-ului politic având în vedere apropiatele alegeri prezidenţiale din SUA şi alte evenimente la nivel global. Acestea vor fi utilizate ca şi pretext pentru noi valuri de mesaje nesolicitate, dar cu o ţintă precisă.

Volumul de spam cu fişiere ataşate, care a avut o curbă descendentă în ultimele luni ale anului 2007, va creşte îngrijorător în 2008.

Ameninţări informatice care ţintesc dispozitivele mobile

Dispozitivele mobile vor fi ţintele preferate ale atacurilor informatice din 2008. Multiplele posibilităţi de conectare la Internet (Wi-Fi, GPRS- General Packet Radio Service, Bluetooth) vor oferi hackerilor posibilitatea furtului de date personale.

Deşi principalii jucători pe piaţa telefoanelor mobile de ultimă generaţie vor încerca să asigure din start securitatea dispozitivelor, specialiştii BitDefender recomandă insistent utilizarea unor aplicaţii de securitate suplimentare, pentru a putea beneficia de cea mai bună protecţie împotriva ameninţărilor informatice.

Atacul spam-ului şi al phishing-ului asupra dispozitivelor mobile

Mesajele nesolicitate şi phishing-ul nu mai reprezintă o ameninţare doar pentru calculatoare. Volumul spam-ul prin intemediul dispozitivelor mobile, mai ales cel prin SMS, va creşte mult în 2008. Deoarece dispozitivele mobile sunt echipate cu motoare de căutare puternice, tehnicile obişnuite de spam vizează acum şi aplicaţiile acestora. Tehnologia "WAP-PUSH" permite "forţarea" descărcării arbitrare a conţinutului nesolicitat pe dispozitivele mobile, prin intermediul WAP.

Viruşii dedicaţi dispozitivelor mobile

În acest an viruşii vor continua să atace telefoanele mobile. Dispozitivele cu acces permanent la Internet vor fi în atenţia specialiştilor în securitate IT. Viruşii care se folosesc de vulnerabilităţile browser-elor pot deveni un lucru comun în acest an.

Botnetii

Botnetii sunt ameninţări informatice care, o dată ce infectează un calculator, va permite unui hacker controlarea lui de la distanţă (aşa-numitele calculatoare "zombie").

Numărul acestor ameninţări va continua să crească în 2008. Diferite variante ale troianului Peed (aşa numitul Storm Worm sau Nuwar) a reprezentat cea mai mare ameninţare a anului 2007. Acest bot, împreună cu miile sale de variante, a creat un precedent edificator pentru previzionarea dezvoltării botneţilor în 2008. Se crede, de asemenea, că noul troian backdoor Zlob, mult mai puternic, va fi unul dintre cele mai mari pericole ale acestui an.

Phishing-ul şi furtul de identitate

Phishing-ul, atât în zona web cât şi prin intermediul email-ului va rămâne o ameninţare ce merită luată în serios în acest an. Tehnicile utilizate pentru a trece de filtrele de securitate vor deveni din ce în ce mai sofisticate, iar folosirea identificării SSL de către site-urile de phising (utilizarea SSL face să apară icon-ul "lacăt" în fereastra de browser a victimei, oferind un fals sentiment de siguranţă), va fi mult mai frecventă. Se va observa, de asemenea, şi o creştere a numărului băncilor, ale căror clienţi sunt vizate de asemenea atacuri.

Adware si spyware

BitDefender recomandă prudenţă în acest an, întrucât numărul adware-ul şi spyware-ul va creşte puternic în 2008.

Viruşi care infectează fişiere

Datorită aplicaţiilor de share P2P devenite deja o parte a rutinei zilnice din viaţa unui utilizator al mediului online, numărul, diversitatea şi impactul viruşilor care infectează astfel de aplicaţii vor avea un impact considerabil.

Viruşii care se transmit prin email (mass-mailer-ii)

Dacă la începutul anului 2007 aceşti viruşi au dominat topurile, importanţa acestora va scădea pe parcursul anului ce urmează.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb