Preluarea de către KazMunaiGaz a Grupului Rompetrol nu a adus creşterile aşteptate pentru RRC

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 5 iunie 2008

Preluarea de către KazMunaiGaz a Grupului Rompetrol nu a adus creşterile aşteptate pentru RRC

Cotaţia "Rompetrol Rafinare" suferă de pe urma scumpirii petrolului

Când grupul "Rompetrol" a fost preluat, în proporţie de 75%, de către KazMunaiGaz, toată lumea se aştepta la rezultate mai bune ale companiei "Rompetrol Rafinare", din Constanţa, şi la o apreciere semnificativă a cotaţiei acţiunilor RRC, la Bursa de Valori Bucureşti.

Pe termen scurt, aşa a şi fost: ştirea surpriză, venită într-o zi de august 2007, că societatea "KazMunayGaz" a cumpărat 75% din acţiunile companiei olandeze "The Rompetrol Group NV" a dus la creşterea semnificativă a cotaţiilor acţiunilor emise de "Rompetrol Rafinare Constanţa" (RRC), "Rompetrol Well Services" (PTR) şi "Rompetrol" Bucureşti (VEGA). Cursurile acestor titluri au înregistrat aprecieri aproape de maximele admise.

Ulterior tranzacţiei, agenţia de rating Standard & Poor"s a anunţat că a majorat ratingul companiei petroliere The Rompetrol Group N.V. (TRG) la B+ cu perspectivă stabilă, de la B-.

Pe termen ceva mai lung, însă, cotaţia RRC a suferit o depreciere de 56,3% din august 2007 şi cu 42,42% de la începutul anului, ajungând la 0,0616 lei/acţiune în şedinţa bursieră de ieri, pe fondul performanţelor slabe ale companiei şi al aprecierii preţului la petrol pe plan internaţional.

"Într-adevăr, cei mai mulţi se aşteptau la nişte aprecieri însemnate ale acţiunii RRC, după preluare", ne-a spus Mihai Chişu, broker la SSIF "IFB Finwest", adăugând: "De fapt, acest lucru s-a şi întâmplat: acţiunea a consemnat o creştere de la 0,09 lei până la 0,14 lei/acţiune, adică peste 50%, într-un timp foarte scurt. Cu toate acestea, acţiunea recupera, de fapt, un teren pierdut, preţuri de peste 0,12 lei fiind înregistrate şi în cursul anului 2005".

Brokerul citat opinează că investitorii au asociat această veste cu o îmbunătăţire a pers­pectivelor companiei, cât şi cu o încetare a efectelor factorilor externi care afectau imaginea companiei. "Evoluţia ei ulterioară în piaţă a fost dezamăgitoare, ea fiind dublată de rezultate din ce în ce mai slabe, explicabile din cauza creşterii preţului petrolului care a afectat rafinăria în termeni de profit", ne-a spus domnul Chişu.

Potrivit lui Liviu Avram, director de vânzări şi operaţiuni la "Piraeus Bank", "rafinăriile au avut cel mai mult de suferit din cauza creşterii susţinute a preţului petrolului, iar Rompetrol Rafinare a fost şi ea negativ afectată".

Bogdan Bilaus, director de investiţii la SAI "Raiffeisen Asset Management", ne-a explicat că aprecierea preţului materiei prime poate avea asupra procesatorilor respectivei materii prime efecte diferite, în funcţie de măsura în care aceştia reuşesc să transfere creşterile de preţ către clienţi fără a-şi afecta poziţia competitivă. Domnia sa a mai adăugat: "Dacă un astfel de transfer nu este posibil, atunci creşterea costurilor va duce la micşorarea marjelor de profit ale procesatorului. Alt aspect de luat în calcul într-o astfel de analiză este modul în care respectivul procesator îşi asigură materia primă. Altfel spus, dacă achiziţiile se fac pe baza unor contracte la termen care au fixat preţurile la un nivel anterior creşterilor respective, sau există poziţii pe contracte futures care acoperă acest risc de creştere, efectele unei majorări de preţuri pot fi mult atenuate sau pot chiar genera câştiguri semnificative".

Marius Pandele, analistul şef de la "Vanguard" mai adaugă la elementele cu influenţă negativă asupra cotaţiei RRC şi criza de pe pieţele financiare internaţionale, care s-a resimţit şi pe piaţa de capital din România.

"Dacă ne referim la rezultatele Rompetrol Rafinare, nu ştiu în ce măsură erau justificate aşteptările referitoare la îmbunătăţirea acestora", ne-a spus domnul Pandele, adăugând: "Să nu uităm că este vorba, la urma urmei, de o divizie a Rompetrol Group sau, mai nou, a KazMunaiGaz, chiar dacă este organizată ca o companie de sine stătătoare. Bineânţeles că RRC va beneficia de pe urma sinergiilor create în cadrul grupului, însă beneficiile respective vor fi împărţite între mai multe divizii ale acestuia. Nu e cazul să ne aşteptăm ca petrolul să vină pe gratis la Petromidia, doar pentru că vine de la firma-mamă. Atâta timp cât preţul petrolului se va menţine ridicat, este de aşteptat ca Rompetrol Rafinare să rămână pe pierdere, şi încă una destul de consistentă, fără ca acest lucru să aibă neapărat un impact negativ important asupra grupului din care face parte. Pentru a mă exprima în termeni la modă în aceste săptămâni, RRC nu marchează goluri (nu obţine profit), dar dă altor companii din grup, ajutându-le să obţină profituri".

Scumpirea petrolului pe plan internaţional va însemna şi preţuri mai mari pe care le va plăti compania autohtonă, în ciuda faptului că, acum, are în spate un mare producător de petrol, în opinia lui Marius Pandele. "În timp, legătura dintre compania kazahă şi Rompetrol Rafinare îşi va arăta efectele, prin scăderea costurilor la nivel general, însă, deocamdată, este destul de devreme pentru aşa ceva", susţine domnia sa.

"Rompetrol Rafinare" Constanţa şi-a bugetat pentru acest an o pierdere de 8,7 milioane dolari, pe fondul unor afaceri estimate să avanseze cu 21%, de 3,16 miliarde dolari, după cum reiese din bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat de acţionari în Adunarea Generală din 30 aprilie.

KazMunaiGaz este o companie integrată de petrol şi gaze naturale deţinută în întregime de stat, cu subsidiare în explorarea şi producţia de petrol (KMG EP), transportul de petrol (KazTransOil -KTO-), transportul şi distribuţia de gaze naturale (KazTransGas -KTG- ) şi marketingul de ţiţei şi produse petroliere (TH KMG). KazMunaiGaz, prin subsidiara KMG EP, este al doilea producător de ţiţei brut din Kazahstan după Tengizchevroil şi este responsabilă pentru majoritatea exporturilor de petrol ale Kazahstanului prin subsidiara KTO şi totalitatea exporturilor de gaze naturale ale Kazahstanului prin subsidiara KTG.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb