PREMIERĂ ÎN ŢARA NOASTRĂ "Rolix" a creat turbina eoliană cu ax vertical

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 12 decembrie 2016

"Rolix" a creat turbina eoliană cu ax vertical

Proiectul a beneficiat de finanţare norvegiană

"Acest produs nu se va vinde bine până nu va exista ajutor de stat în domeniu", spune inventatorul turbinei

Dragoş Preda, un inginer care a pus bazele propriei sale afaceri în domeniul confecţiilor metalice, a beneficiat de fonduri acordate de Guvernul Norvegiei prin mecanismul Financiar 2009-2014, cu ajutorul cărora a realizat "de la zero" turbina eoliană verticală operaţională în condiţiile climaterice specifice României, ceea ce reprezintă o premieră pentru ţara noastră.

Turbina RolixWind, realizată integral în cadrul companiei Rolix, este adaptată pentru o funcţionare optimă în condiţiile din România, unde viteza vântului este sub 7 metri/secundă pentru 60% din teritoriu. Turbina este concepută astfel încât să colecteze eficient vântul de slabă intensitate, inconstant sau în rafale, prezent la joasă înălţime deasupra solului.

Turbina eoliană verticală poate fi instalată atât în mediul urban, cât şi în cel rural, respectiv poate fi folosită atât de consumatori casnici, cât şi de cei industriali.

Costul total al proiectului a fost de 274.238 de euro, din care 200.000 de euro reprezintă subvenţia norvegiană.

"Ideea realizării turbinei a pornit dintr-o nevoie personală, am vrut să fiu independent, iar apoi am văzut că nu produce nimeni pe piaţă aşa ceva", declară domnul Preda, adăugând: "Am mai încercat şi alte variante de producere a energiei neconvenţionale, cu panouri colectoare, dar costul de producţie era cu 20% mai mare decât ceea ce puteam aduce pe piaţă din China. În aceste condiţii, am renunţat la proiecte şi am încercat alte variante. Astfel ne-am oprit la aceste turbine verticale".

Dragoş Preda menţionează: "Noi facem aproape toate componentele turbinei verticale, mai puţin partea de conversie a energiei, invertorul, pentru că este foarte complicat şi ar trebui să investim foarte mult în cercetare".

Rolix a vândut trei asemenea turbine în mai bine de şapte luni de zile de când a lansat produsul. Clienţii sunt persoane fizice din Buşteni, Călăraşi şi din apropiere de Buzău, iar costul unei turbine este de până la 15.000 de euro.

"Acest produs nu se va vinde bine până nu va exista ajutor de stat în domeniu", spune inventatorul turbinei, adăugând că, momentan, Ministerul Mediului oferă ajutoare prin proiectul "Casa Verde" doar pentru cei care îşi instalează panouri solare şi pompe de căldură. "În toate statele din Europa guvernul ajută acest sector, numai în România - nu", subliniază domnul Preda.

În prezent, firma Rolix se află în discuţii cu societăţi din Belgia, Bulgaria şi Republica Moldova, care pot fi viitori distribuitori ai turbinei, potrivit spuselor lui Dragoş Preda.

Rolix intenţionează să creeze un nou proiect care să integreze şi pompă de căldură şi panouri solare, astfel încât produsul să ofere o autonomie completă unei locuinţe prin faptul că asigură caldura, energia electrică şi apa caldă necesare.

Dragoş Preda a precizat că problema majoră cu care se confruntă pe piaţa căreia i se adresează este faptul că, în ţara noastră, persoanele fizice care utilizează turbinele sale nu se pot lega în reţea, pe motiv că sunt considerate vânzători curent electric, ceea ce nu este permis de lege. "Am avut mari probleme cu clienţi de-ai noştri. Cei de la compania de utilităţi Enel i-au tăiat contractul de distribuţie şi i-au amendat pentru că au dezechilibrat reţeaua".

Turbina verticală are, conform Rolix, o serie de avantaje faţă de cea orizontală: nivel de zgomot mai redus, costuri de instalare şi construcţie mai mici, funcţionează la viteze mai reduse ale vântului şi nu este influenţată de direcţia vântului şi turbulenţe, se comportă mai bine la viteze foarte mari ale vântului, sistemul de ancorare ocupă mai puţin spaţiu, se poate monta la sol sau pe clădiri şi se integrează mai uşor în peisajul urban.

Turbina proiectată de Rolix are o putere instalată între 3 şi 12 kW şi porneşte la o viteză a vântului de 2,5 metri/secundă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Sper sa ajute statul roman asa cum ajuta alte state europene.Sa nu mai fie o alungare continua a oamenilor din tara,asa cum s-a facut cu medicii etc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb