Premiile Constantin Brâncoveanu au omagiat stâlpii identităţii spirituale

Ziarul BURSA #Comunicate de presă / 30 septembrie 2016

Premiile Constantin Brâncoveanu au omagiat stâlpii identităţii spirituale

Patriarhul Antiohiei a lansat un strigăt de pace pentru Orientul Mijlociu

Distincţiile care încununează reprezentanţii cei mai de seamă pentru 7 domenii din cultura română s-au decernat pentru a treia oară la Mogoşoaia.

Joi, 29 septembrie 2016, seara a intrat pe covor roşu în curtea Palatului Mogoşoaia. Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti a găzduit omagiul pe care Fundaţia Alexandrion începe să îl transforme într-o tradiţie anuală. Domnul Nawaf Salameh, Preşedintele fundaţiei remarca faptul că "premierea în chiar Palatele Brâncoveneşti de la Mogoşoaia a celor mai de seamă cărturari şi artişti ai neamului românesc reprezintă un minunat omagiu adus Sfinţilor Martiri Brâncoveneni. Este un mod de a da istoriei româneşti o dimensiune contemporană. Cei mai valoroşi intelectuali români au primit premiul marcat de figura severă a lui Vodă Brâncoveanu, semn că spiritul său ne tutelează, că luminează calea spre viitor a creştinilor ortodocşi din România şi din Europa".

Premiul acordat întâi stătătorului Bisericii Antiohiei pentru "lupta permanentă pentru pace şi pentru oprirea dezastrului care se petrece la nivel global" a venit în sprijinul "strigătului de pace pentru Orientul Mijlociu şi în mod deosebit pentru Siria. Ne-am săturat de terorism, de takfirism şi de răpirea oamenilor. Ne-am săturat de promisiuni şi de încălcarea drepturilor omului" nota înaltul ierarh din Damasc.

"Cu ce să rămână istoria dintr-o seară ca aceasta? Cu dorinţa personalităţilor unei culturi de a se întâlni" a exclamat Ioan Bulei atunci când i-a fost înmânat premiul pentru istorie. Laureat pentru volumul "Regina Maria. Puterea amintirii", istoricul a primit distincţia "Constantin Brâncoveanu" avându-se în vedere şi întreaga sa activitate a explicat preşedintele juriului.

Artele Plastice au fost al doilea domeniu pentru care a fost anunţat câştigătorul. Pictorul Mihai Vladimir Zamfirescu a primit diploma şi statueta remarcând faptul că toţi cei nominalizaţi "stau în credinţa pe care este clădită măreţia neamului românesc".

Ileana Mălăncioiu a fost aplaudată la scenă deschisă, când a primit premiul pentru literatură. Poeta "Urcării Muntelui" a amintit că, deşi Brâncoveanu este pomenit mai ales pentru sfârşitul tragic, importanţa acestuia vine şi din cei 26 de ani de domnie când a dat o faţă nouă culturii din Ţara Românească dar şi că finalul nu ar fi putut să fie atât de sfâşietor fără vicleniile celor care l-au săpat din propria lui ţară.

"Prin concertele lui suntem prinşi în lanţul dragostei pentru frumos" a fost prezentat Valentin Gheorghiu ca laureat al secţiunii Muzică. Membru al juriului, Grigore Leşe a completat introducerea cu o horă dorind însănătoşirea grabnică a premiantului care a fost reprezentat la Mogoşoaia de soţie.

Premiul pentru Arhitectură a mers la Romeo Ştefan Belea, "care este doctor în săli de spectacole, Teatrul naţional din Bucureşti, Sala Palatului, Sala Omnia trecând prin mâna dânsului". Romeo Belea a câştigat aducând pe scenă imaginea legăturii dintre generaţia arhitecţilor care au modelat Bucureştiul interbelic şi generaţiile de azi.

Victor Rebengiuc este laureatul Premiului pentru Teatru la 60 de ani de când face această profesie, ani în care momente esenţiale de pe scenele româneşti au fost jucate între dânsul şi colegii săi: "Viaţa sau moartea ne-au împărţit".

Actorul a revenit pe scenă şi atunci când a fost anunţat numele câştigătorului pentru secţiunea Film. Domnul Rebengiuc era de această dată purtătorul cuvintelor de mulţumire adresate de regizorul Lucian Pintilie publicului Premiilor "Constantin Brâncoveanu".

Alte două distincţii au pornit în două direcţii foarte opuse din partea organizatorilor. O bursă destinată celui mai bun elev din şcoala din comuna Brâncoveni a mers la Emilia Dumitru, iar ultimul Premiu Special al serii a celebrat un muzician care "a făcut tot", Eugen Doga. Fiica maestrului a fost la Mogoşoaia pentru a mulţumi în numele acestuia.

Premiile constau într-o diplomă şi o lucrare originală în bronz semnată de Ioan Bolborea dar şi din angajamentul organizatorilor să sponsorizeze o lucrare viitoare a laureatului. În acest an, juriul a fost compus din academicianul Dan Berindei, academicianul DR Popescu, istoricul Ion Scurtu, arhitectul Dorin Ştefan, artistul Ştefan Râmniceanu, criticul literar Eugen Negrici, muzicianul Grigore Leşe, criticul de teatru Monica Andronescu, criticul de film Cristina Corciovescu, secretarul juriului fiind Dumitru Constantin. Prim-solista Operei din Sofia, Radostina Nikolaeva, acompaniată de pianistul Alexandru Petrovici a încheiat seara cu aria Elvirei din Ernani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb