Preşedintele ANRE: Am negociat cu un singur furnizor să-mi livreze energie şi gaze pentru un preţ mai mic

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 28 iunie 2017

Preşedintele ANRE: Am negociat cu un singur furnizor să-mi livreze energie şi gaze pentru un preţ mai mic

Consumatorii trebuie să negocieze cu furnizorii de utilităţi, în special cu cei care oferă mai multe servicii la pachet, pentru a obţine preţuri mai bune la energie electrică şi gaze naturale, a declarat, marţi, Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), într-o discuţie pe tema scumpirii energiei de la 1 iulie cu 8% în medie, la nivel naţional, potrivit Agerpres. Domnia sa a mărturisit că a economisit foarte mult după ce a purtat negocieri cu un singur furnizor care îi livrează atât energie electrică, cât şi gaze naturale. Preşedintele ANRE a afirmat că, de la 1 iulie, va creşte preţul doar pentru consumatorii casnici care sunt alimentaţi de furnizorii de ultimă instanţă, adică cei tradiţionali: Enel, E.ON, CEZ şi Electrica, în funcţie de zona în care locuiesc. Nicolae Havrileţ a precizat, citat Agerpres: "Pentru consumatorii care au încheiat contracte cu furnizorii pe piaţa liberă, preţul nu creşte, ci rămâne cel din contractul aflat în vigoare". Preşedintele ANRE a explicat că furnizorii tradiţionali, care oferă energie în regim de ultimă instanţă, au cel mai mare preţ de pe piaţă, pentru că aceşti furnizori trebuie să poată oferi energie în orice moment, chiar şi consumatorilor care rămân fără furnizor. Nicolae Havrileţ a declarat: "Dar, dacă vă uitaţi în comparatorul de preţuri, în toate zonele unde sunt furnizori de ultimă instanţă, sunt 14-15 oferte la preţuri mai mici decât cele ale furnizorilor de ultimă instanţă. Furnizorul de ultimă instanţă este pragul cel mai scump, de acolo se negociază la preţuri mai mici. Inclusiv furnizorii de ultimă instanţă au oferte cu preţuri mai mici pe piaţa concurenţială.

Preţul cerut de Enel, spre exemplu, pe contracte negociate, este sub valoarea de referinţă (stabilită de ANRE - n.r.). Aceasta este o valoare de referinţă pentru că este pentru furnizarea de ultimă instanţă, care nu se negociază". Totodată, domnia sa a admis că sunt foarte puţini consumatori casnici care au încheiat contracte în regim concurenţial, în principal din lipsa informaţiilor, şi a arătat că ANRE va obliga furnizorii de ultimă instanţă să-şi anunţe toţi consumatorii că au posibilitatea de a face acest lucru. Preşedintele ANRE a mai spus:"Am venit cu un program prin care vom obliga furnizorii de ultimă instanţă să îi anunţe pe consumatori că de la 1 ianuarie nu mai există piaţă reglementată, nu mai există acea porţiune de energie electrică care vine la preţ reglementat de la producători, care la ora actuală este de 10% din coşul total". Potrivit acestuia, atunci când semnează un contract negociat, consumatorii trebuie să fie atenţi în primul rând la preţ, apoi la condiţiile contractuale, în ce situaţii pot fi deconectaţi şi în ce condiţii se face plata. Oficialul ANRE a arătat că, în prezent, preţul energiei pe piaţa spot (PZU) a bursei de energie este mult mai mare decât anul trecut. Spre exemplu, potrivit datelor bursei OPCOM, consultate de Agerpres, preţul pentru ziua de 27 iunie 2017 (marţi) este 257 de lei pe MWh, în creştere cu 55% faţă de ziua de 27 iunie 2016, care a fost o zi de luni, când preţul pe aceeaşi platformă bursieră era 165 de lei pe MWh.. Nicolae Havrileţ a mai declarat: "Această scumpire este propagată din perioada ianuarie-februarie, pe fondul unei lipse de energie ieftină din surse hidro şi eoliene. Însă şi în regiune se constată acest fenomen. România este cuplată cu pieţele din Ungaria, Cehia şi Slovacia şi, pe toate aceste pieţe, preţul pe PZU este aproximativ acelaşi, cu unul sau doi euro mai mic în România. În Serbia şi Bulgaria preţurile sunt şi mai mari". Domnia sa a adăugat că preţul pe bursă poate reveni odată cu apariţia unor condiţii climatice propice pentru a creşte producţia de energie eoliană şi hidro, adică vânt şi ploi. "Ne aşteptăm ca, până la toamnă, aportul de energie regenerabilă să nu crească", a mai spus Havrileţ. Preţul energiei electrice pentru consumatorii casnici va creşte cu până la 8% de la 1 iulie, potrivit deciziei Comitetului de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), au declarat, vineri, pentru AGERPRES reprezentanţii instituţiei.

De la 1 iulie, preţul final la electricitate pentru consumatorii casnici este format dintr-un tarif reglementat de ANRE, care are o pondere de 10% din preţul total, şi dintr-o componentă care reflectă preţul din piaţa liberă, care are o pondere de 90%. De la 1 ianuarie 2018, piaţa va fi complet liberalizată şi toată energia pentru consumatorii casnici va proveni din piaţa liberă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb