Capitalul social al Fondului Proprietatea se va reduce cu valoarea acţiunilor subscrise şi nevărsate de către stat. Valoarea nominală a unei acţiuni se va diminua de la 1 leu la 0,77 lei, a declarat, ieri, preşedintele AVAS, Mircea Ursache, la deschiderea oficială a şedinţei la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Domnia sa susţine: "Statul român nu-şi va mai depune niciodată integral capitalul social stabilit la înfiinţarea Fondului Proprietatea. Este vorba de acea diferenţă de 4% din acţiunile din privatizarea BCR". Potrivit NewsIn, Ursache a menţionat că acţionarii privaţi ar fi avantajaţi prin această operaţiune, care le va spori participaţia în capitalul Fondului cu 1,3%.
Nerezolvarea problemei acţiunilor subscrise şi nevărsate de către stat a blocat acordarea dividendelor din profitul pe 2008. În aprilie, acţionarii Fondului Proprietatea au decis ca plata dividendelor aferente anului 2008 să se realizeze după 30 de zile de la data la care Ministerul Finanţelor va vărsa valoarea acţiunilor subscrise şi nevărsate la Fond sau le va anula. Fondul Proprietatea a somat deja de două ori Ministerul de Finanţe să plătească în totalitate cele 555,4 milioane de acţiuni subscrise şi nevărsate, cu o valoare nominală de 1 leu.
Pe 10 iulie, Ministerul Finanţelor Publice continua să fie cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea, cu 65,87% din capitalul social, în timp ce 46 de firme deţineau 6,52% din acţiuni, iar 2.445 de persoane fizice aveau 27,61% din capitalul Fondului. În privinţa diminuării valorii nominale a acţiunilor, aceasta urmează să se realizeze pentru a înregistra deprecierile de activ din anul precedent.
• Acţiunile BCR, listate la BVB la finalul lui 2010 sau în 2011
Preşedintele AVAS se aşteaptă ca acţiunile Băncii Comerciale Române (BCR) să fie listate la BVB la sfârşitul anului viitor sau, cel mai târziu, în 2011. Grupul bancar austriac Erste a preluat pachetul majoritar de acţiuni al BCR în octombrie 2006, iar contractul de privatizare cerea Erste să listeze BCR în cel mult trei ani de la achiziţie. În februarie, directorul executiv al Erste, Andreas Treichl, a declarat că listarea BCR ar trebui să fie amânată până la momentul oportun din cauza condiţiilor proaste de pe pieţele de capital.
• Finanţele trebuie să mandateze Fondul până în 15 august pentru vânzarea participaţiilor la filialele CEZ
Ministerul Finanţelor va trebui să acorde mandat Fondului Proprietatea, până în 15 august, pentru a începe negocierile în scopul vânzării deţinerilor la cele trei filiale ale CEZ România, înainte ca oferta companiei să expire, a mai spus Mircea Ursache. Domnia sa a explicat: "Vânzarea participaţiilor a fost avizată de Consiliul de Supraveghere şi urma să fie ratificată de Adunarea Generală a Acţionarilor. Aici suntem puţin în criză de timp, pentru că oferta CEZ expiră la 15 august. Deci va trebui să obţinem mai repede mandatul acţionarului majoritar, pentru a oferi un răspuns". Potrivit lui Ursache, preţul va fi negociat pornind de la 200 milioane de euro.
Acţionarii Fondului Proprietatea trebuiau să decidă în AGA de la începutul acestei săptămâni în legătură cu eventuala vânzare, "împreună sau separat", a participaţiilor deţinute la cele trei companii controlate de grupul energetic ceh CEZ pe piaţa românească. Însă, adunarea acţionarilor a fost amânată pentru începutul lunii septembrie din lipsă de cvorum, în condiţiile în care Ministerul Finanţelor, acţionarul majoritar al Fondului, nu a trimis nici un reprezentant la întâlnire.
Consiliul de supraveghere al Fondului Proprietatea a trimis Comisiei de Buget Finanţe din Camera Deputaţilor o serie de amendamente pentru a reduce valoarea nominală a acţiunilor de la 1 la 0,77 lei şi pentru a rezolva problema capitalului nevărsat de către stat. Amendamentele urmează să fie discutate de Camera Deputaţilor în luna seprembrie, a menţionat Mircea Ursache, preşedintele Consiliului de Supraveghere al Fondului. Dacă amendamentele vor fi votate, capitalul social al Fondului Proprietatea se va reduce de la 14,24 miliarde de lei până la 13,685 miliarde de lei, în urma anulării acţiunilor neplătite de stat.
1. Statul nu plateste cele 555 mil actiuni
(mesaj trimis de Cernatescu Tanta în data de 30.07.2009, 01:11)
Ca statul nu poate plati cele 555 mil actiuni nu este o tragedie.
Tragic este faptul ca se stia de mai bine de 6 luni incapacitatea financiara, criza mondiala si totusi nu au fost luate deciziile din timp pentru ca cei ce au de primit dividende sa le primerasca in timp.
O alta problema este graba cu care Dl.Ursache vrea sa instraineze cei 30% catre CEZ, la o valoiare sau mai bine spus subevaluate.
In acelas timp inca o perla arunca Dl.Ursache: VANZAREA A 49% din CEC. Se stie ca la orice tranzactie exista un comision la vedere sau under the table(pe sub masa )
Ori aceasta graba cu care Dl.Ursache face aceste presiuni ne duce la concluzia ca acesta urmareste incasarea comisionului.
De unde PSDul spunea ca nu ne vindem tara, acum PSDul vine cu propuneri absurde si periculoase, ca sa nu spun necinstite. Aici sunt interese personale , ceva miroase, si miroase rau.
Daca acest ziar ar avea un ziarist ca Dl.Torontan ar trebui sa inceapa o ancheta cel putin ziaristica, sa dezvaluie toate manipularile Dlui URSACHE si poate ca asa se va autoseziza si DNAul. pentru ca odata pentru totdeauna sa se vada adevarata fata a celor care fura in aceasta tara.
Cernatescu T.