Preşedintele Comisiei Europene: Este foarte important să se evite o nouă criză a gazului

A.G.R.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 1 iunie 2009

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso

Este extrem de important să se evite o criză a gazului precum cea din luna ianuarie provocată de sistarea livrărilor de gaze ruseşti către Uniunea Europeană, via Ucraina, a declarat recent preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso. Răspunzând unei întrebări legate de o scrisoare pe acest subiect primită de la premierul rus Vladimir Putin, Barroso a mărturisit că a purtat chiar o convorbire telefonică cu oficialul rus care l-a informat pe preşedintele CE în legătură cu dificultăţile întâmpinate în plata gazului rusesc de către Ucraina.

Barroso l-a asigurat pe Putin că problema va fi discutată cu şefii de stat şi de guvern ai celor 27 cu ocazia Consiliului European din 18-19 iunie, "pentru a vedea ce se poate face". Totuşi, şeful Executivului comunitar a apreciat drept "dificil, de fapt imposibil" ca din actualul buget al Uniunii să poată fi acordate noi fonduri pentru Ucraina.

Moscova a solicitat Uniunii Europene să ajute Ucraina să-şi achite facturile de gaz datorate Rusiei, pentru a se evita o situaţie similară celei din luna ianuarie, când furnizarea gazului rusesc către vestul Europei, prin Ucraina, a fost sistată pentru două săptămâni. Apelul a fost reluat săptămâna trecută de preşedintele concernului rusesc Gazprom, Alexei Miller. La 20 ianuarie, după reluarea furnizării gazelor ruseşti către UE prin Ucraina, Barroso sublinia că Uniunea nu trebuie să se mai afle într-o situaţie similară în viitor.

"Anul Nou este pentru focuri de artificii şi sărbătoare, nu pentru crize ale gazelor. Aceste crize nu pot deveni un eveniment anual. Trebuie să renunţăm pur şi simplu la a vorbi despre securitatea energetică şi să începem să facem ceva în domeniul acesta. Analiza strategiei privind energia, făcută de Comisie în luna noiembrie, a inclus o serie de recomandări pe care vom încerca acum să le punem rapid în practică", a spus oficialul european cu acel prilej, citat de Agerpres. Ulterior, la Summitul UE din luna martie, liderii celor 27 au convenit asupra unui pachet de proiecte în valoare de 5 miliarde de euro dintre care o parte vizează promovarea dezvoltării infrastructurii pentru nevoile energetice ale UE, pentru a se încuraja astfel diversitatea surselor de energie şi a rutelor de tranzit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb