Este extrem de important să se evite o criză a gazului precum cea din luna ianuarie provocată de sistarea livrărilor de gaze ruseşti către Uniunea Europeană, via Ucraina, a declarat recent preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso. Răspunzând unei întrebări legate de o scrisoare pe acest subiect primită de la premierul rus Vladimir Putin, Barroso a mărturisit că a purtat chiar o convorbire telefonică cu oficialul rus care l-a informat pe preşedintele CE în legătură cu dificultăţile întâmpinate în plata gazului rusesc de către Ucraina.
Barroso l-a asigurat pe Putin că problema va fi discutată cu şefii de stat şi de guvern ai celor 27 cu ocazia Consiliului European din 18-19 iunie, "pentru a vedea ce se poate face". Totuşi, şeful Executivului comunitar a apreciat drept "dificil, de fapt imposibil" ca din actualul buget al Uniunii să poată fi acordate noi fonduri pentru Ucraina.
Moscova a solicitat Uniunii Europene să ajute Ucraina să-şi achite facturile de gaz datorate Rusiei, pentru a se evita o situaţie similară celei din luna ianuarie, când furnizarea gazului rusesc către vestul Europei, prin Ucraina, a fost sistată pentru două săptămâni. Apelul a fost reluat săptămâna trecută de preşedintele concernului rusesc Gazprom, Alexei Miller. La 20 ianuarie, după reluarea furnizării gazelor ruseşti către UE prin Ucraina, Barroso sublinia că Uniunea nu trebuie să se mai afle într-o situaţie similară în viitor.
"Anul Nou este pentru focuri de artificii şi sărbătoare, nu pentru crize ale gazelor. Aceste crize nu pot deveni un eveniment anual. Trebuie să renunţăm pur şi simplu la a vorbi despre securitatea energetică şi să începem să facem ceva în domeniul acesta. Analiza strategiei privind energia, făcută de Comisie în luna noiembrie, a inclus o serie de recomandări pe care vom încerca acum să le punem rapid în practică", a spus oficialul european cu acel prilej, citat de Agerpres. Ulterior, la Summitul UE din luna martie, liderii celor 27 au convenit asupra unui pachet de proiecte în valoare de 5 miliarde de euro dintre care o parte vizează promovarea dezvoltării infrastructurii pentru nevoile energetice ale UE, pentru a se încuraja astfel diversitatea surselor de energie şi a rutelor de tranzit.